23 Listopada 2024 14:15:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.91.223
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
PanRatio
Wersję 116 miałem w edycji BT dzięki czemu na WNR3500L v1 chodził mi pełen Transmission. Rozumiem, że w wersji 117 nie ma już obrazu, w którym pracuje pełen Transmission na WNR3500L v1? Shock

kille72

Cytat

shibby napisał(a):

Obraz jest większy o ok 2,5MB ponadto router musi mieć trochę ramu więc myślę o dodaniu web serwera po prostu do obrazow AIO

Tak, popieram, tylko obrazy AIO. Po drugie nie kompilowal bym niektorych obrazow do routerow ktore maja +8MB flash, np. VPN do WNR3500Lv2, strata czasu, jest AIO co ma wszystko...

shibby
kompilowane są tylko VPN i AIO. Pośrednie wywaliłem. VPN kompilowany jest po to bo nie wszyscy chcą wersję full (np. w firmach). Im wystarczy podstawowa wersja.

@panratio - BT dla R2 właśnie się kompiluje. Zapomniałem o nim. W sumie to muszę zrobić czystkę lekką w obrazach Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

fabix
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym czym się różnią:
K26RT-N i K26RT-AC
Całkiem możliwe, że słabo szukam, ale trochę się ostatnio zaniedbałem. Przydałaby się krótka informacja w pierwszym poście o tym.

shibby
sterownikiem wifi. RT-N jest na SDK5 a RT-AC jest na SDK6. RT-N posiada wsparcie dla bcm_nat, RT-AC nie, za to RT-AC wspiera sterownik paragon NTFS a RT-N zwykły NTFS-3G

uff Smile

fabix
Dzięki za skrupulatne wyjaśnienie.

koralm
@shibby, jest jakis changelog do wersji 117?
Proud winner of Netgear WNR3500L

shibby
To była wersja security fix wydana na szybko więc changeloga w sumie nie ma.
Aktualizacja openssl do wersji 1.0.1g by naprawić problem z heartbleed i w sumie tyle.

Dla RT-N i RT-AC dodatkowo naprawiłem błąd z ilością dostępnych sieci gościnnych (jak się zrobiło dwie to już nie można było się podłączyć z szyfrowaniem).

I tyle.

kille72
Dodalem juz changelog do 117 na groov.pl

PanRatio

Cytat

shibby napisał(a):

sterownikiem wifi. RT-N jest na SDK5 a RT-AC jest na SDK6. RT-N posiada wsparcie dla bcm_nat, RT-AC nie, za to RT-AC wspiera sterownik paragon NTFS a RT-N zwykły NTFS-3G

uff Smile

Ehh tylko bcm_nat ma znacznie wyższą wydajność niż paragon ntfs. Oczywiście zamawiając Tendę W1800R będę skazany na to drugie Frown

PawelM78
[quote]shibby napisał(a):

Pytanie do was: czy chcielibyście zobaczyć w moim tomato wbudowany serwer www (nginx+php)? Byłaby to ulepszona wersja tego co jest obecnie w tomato raf.

moim skromnym zdaniem szkoda marnować zasoby na serwer www gdyż router nie do tego służy ale to tylko moje zdanie

Pozrd,
Pawel
2x ASUS RT-N66U + Tomato by Shibby VPN(Nka)

VANT

Cytat

PanRatio napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

uff Smile

Ehh tylko bcm_nat ma znacznie wyższą wydajność niż paragon ntfs. Oczywiście zamawiając Tendę W1800R będę skazany na to drugie Frown

przecież to 2 inne bajki...a bcm_nat przyda ci się jeśli masz łącze powyżej 300mbit/s.
Co nie zmienia faktu że też czekam na połączenie tych funkcjonalności w jednym fw Smile

Połączony z 19 kwiecień 2014 20:36:25:

Cytat

PawelM78 napisał(a):

[quote]shibby napisał(a):

Pytanie do was: czy chcielibyście zobaczyć w moim tomato wbudowany serwer www (nginx+php)? Byłaby to ulepszona wersja tego co jest obecnie w tomato raf.

moim skromnym zdaniem szkoda marnować zasoby na serwer www gdyż router nie do tego służy ale to tylko moje zdanie

Pozrd,
Pawel

w takim razie po co ci rt-n66u? skoro do podstawowej funkcjonalności routera starczy ci najtańszy tplink.... Powiem więcej po co ci tomato ???
Poza tym nic nie jest marnowanie...nie używasz, nie włączasz....
Asus RT-N66u - Repeater
Asus RT-AC87U - Main Router
Zyxel GS1920-24- Smart Managed Switch
Zyxel NAS542 - Media Serwer
Linksys WRT-54GL - Tomato by shibby

PawelM78
w takim razie po co ci rt-n66u? skoro do podstawowej funkcjonalności routera starczy ci najtańszy tplink.... Powiem więcej po co ci tomato ???
Poza tym nic nie jest marnowanie...nie używasz, nie włączasz....[/quote]

ja wykorzystuje głównie połączenia i funkcjonalność VPN czego tplink mi nie da a tomato i owszem

PS. pod pojęciem zasoby i marnowanie kryje się nie tylko sam hardware ale np. czas Shibbiego, który może być wykorzystany efektywniej np. na rozwój usług VPN :-)

Połączony z 19 kwiecień 2014 21:48:33:
[shibby]

Czy jest możliwość wprowadzenia do rutera funkcjonalności generowania kluczy certyfikatów przez sam router (zarówna dla Routera jak i końcówek)?
Edit: czekaj cierpliwie na odpowiedz a nie spamuj tym samym pytaniem 3 posty nizej!
Edytowany przez kille72 dnia 20-04-2014 19:02
2x ASUS RT-N66U + Tomato by Shibby VPN(Nka)

b3rok

Cytat

shibby napisał(a):

kompilowane są tylko VPN i AIO. Pośrednie wywaliłem. VPN kompilowany jest po to bo nie wszyscy chcą wersję full (np. w firmach). Im wystarczy podstawowa wersja.

Hmmmm, ale to nie szkoda Twojej pracy/czasu? Jak nie chcą w firmach wszystkich "bajerow/ficzersow" to po prostu z nich nie będą korzystać... Imho w routerach z dużym flashem wystarcza wersje AIO.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

kille72

Cytat

b3rok napisał(a):

Hmmmm, ale to nie szkoda Twojej pracy/czasu? Jak nie chcą w firmach wszystkich "bajerow/ficzersow" to po prostu z nich nie będą korzystać... Imho w routerach z dużym flashem wystarcza wersje AIO.

To samo pisalem wyzej, tez tak uwazam jak Ty @b3rok. Moze sie boja w firmach ze bajery/ficzery same sie wlacza, hehe? Smile Wesolych Swiat!

shibby
tu też chodzi o mentalność ludzi, którzy uważają, że wkompilowane usługi (pomimo, że nie są uruchomione) bardziej obciążają router niż gdyby ich nie było. Nie chce mi się toczyć walki z wiatrakami Wink Skompilowanie jednej wersji zajmuje ok 20-30min i dla mnie to nie problem Wink

VANT
no to w takim razie Twoje podejście shibby jest optymalne...dla purystów i routerów z małym flash'em wersja podstawowa, dla reszty AIO.

Pozdrawiam...
Wesołych Świąt i mokrych routerów Wink
Asus RT-N66u - Repeater
Asus RT-AC87U - Main Router
Zyxel GS1920-24- Smart Managed Switch
Zyxel NAS542 - Media Serwer
Linksys WRT-54GL - Tomato by shibby

OleYek
Ja mam troche inne pytanie,mbo walczę dwa dni i nie mogę tego obejść, Asus AC68U v117 AIO i teraz na 5GHz transfer rate pokazuje między 60-80MBps a na 2,4, gdzie router wynajdule 46 innych sieci, tranfer pokazuje na 500Mbps.

Wina jescze statusy beta fw czy gdzieś patrzeć po ustawieniach?

RT-N66User
Since April 2014, my ISP offers 250MBit/s Download speed.
Unfortunately, to highest DL speed I can reach with v116 and v117 for my ASUS RT-N66U is slighty about 150MBit/s (different speed tests).

After a test with my direct connected PC to the cable modem I got a speed result around 250 Mbit/s. Some further tests later, the ethernet cables can't be the limiting reason, so I decided to change the firmware back to the newest ASUS v3.0.0.4.374_5517.

Sadly I have to say: With this ASUS firmware, I get the expected WAN->LAN throughput around 250MBit/s. Shock

Do you have any idea, why Tomato in v116 or v117 can be so extremely slower compared to the ASUS Firmware? (I would really love to use Shibby's Tomato again, but with about -100MBit/s, that would be Sad )

shibby
AsusWRT supports CTF, tomato does not.

If you are using tomato K26RT-N then you can try enable bcm_nat (modprobe bcm_nat). THis should have you a 30% boost.

BTW
Tomato-ARM v118 wydana Smile

Changelog i download: http://tomato.groov.pl

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 101

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,403,143 unikalnych wizyt