Openvpn plus dlna z tomato ?
|
domestos007 |
Dodano 10-04-2014 17:27
|
User
|
Witam serdecznie,
skonfigurowałem sobie tunel openvpn pomiędzy routerem netgear wnr3500lv2 a tabletem nexus 7 aby móc słuchać mp3 z podłączonego dysku do routera, będąc podłączonym do hotspota.
Wszystko pięknie ładnie się łączy lecz niestety brak możliwości skorzystania z dlna wbudowanego w tomato bo go nie widzi program w tym przypadku jest to androidowy bubbleupnp,
w czym tkwi problem ?.
Nadmieniam że po zainstalowaniu pod optware innego serwera dlna darmowego mediatomb mogę słuchać muzyki bez problemu, korzystam z najnowszej wersji tomato 116 aio pl. |
|
|
|
shibby |
Dodano 10-04-2014 18:06
|
SysOp
|
minidlna w tomato domyślnie rozmawia tylko na br0. trzeba więc albo zmodyfikować plik startowy i odpalić dlna z palca lub wpiac interfejs ovpn do br0 (tak jak to ma miejsce w opisie o muliroomie z nc+.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS
|
|
|
|
domestos007 |
Dodano 10-04-2014 18:49
|
User
|
W takim razie zostaje przy tym co jest, muszę się jeszcze troszkę podszkolić w temacie bo aż taki dobry to nie jestem, dziękuje za szybką odpowiedź pozdrawiam
Połączony z 11 kwiecień 2014 22:40:20:
Jak w najprostszy sposób wpiąć interfejs opvn do br0 i czy można to zrobić na interfejsie tun bo z tap ciężko na androida. Sorry za post pod postem
Połączony z 12 kwiecień 2014 09:05:40:
Zrobione! na interfejsie tap widzi bez problemu serwer dlna z tomato, ale jest problem inny na wersji tomato 116 aio pl i nowym dlna wersja 1.1.1 niestety żaden program na androidzie nie widzi katalogów na dysku podpiętym do routera, musiałem wrócić do tomato 115 aio pl.
Teraz czysta poezja wszystko śmiga bez zająknięcia przy dobrym łączu można spokojnie oglądać filmy hd w mkv.
Edytowany przez domestos007 dnia 12-04-2014 09:05
|
|
|
|
rako28 |
Dodano 12-04-2014 11:18
|
User
|
mozesz opisac jak uruchomic tap na androidzie
[Asus Tuf ax3000v2 ofv
Asus ax56u Merlin
Netgear WNR3500L v2 Freshtomato
Netgear R8000
|
|
|
|
domestos007 |
Dodano 12-04-2014 12:23
|
User
|
Jest tylko jedno ale na urządzeniu z androidem musisz posiadać root, bo nie ma darmowego oprogramowania do tap jest tylko do tun.
Jak masz root to jedziemy dalej bo jest trochę pisania |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 12-04-2014 13:05
|
VIP
|
Równie dobrze, a nawet lepiej możesz to puścić przez SMB i nie ogranicza cię obsługiwane formaty plików przez DLNA.
SMB przez TUN (bez NAT-u) też powinno działać - więc nie koniecznie musi być TAP.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
rako28 |
Dodano 12-04-2014 13:24
|
User
|
Cytat domestos007 napisał(a):
Jest tylko jedno ale na urządzeniu z androidem musisz posiadać root, bo nie ma darmowego oprogramowania do tap jest tylko do tun.
Jak masz root to jedziemy dalej bo jest trochę pisania
takmam root na sgs2
[Asus Tuf ax3000v2 ofv
Asus ax56u Merlin
Netgear R8000
|
|
|
|
domestos007 |
Dodano 12-04-2014 16:17
|
User
|
Cytat hermes-80 napisał(a):
Równie dobrze, a nawet lepiej możesz to puścić przez SMB i nie ogranicza cię obsługiwane formaty plików przez DLNA.
SMB przez TUN (bez NAT-u) też powinno działać - więc nie koniecznie musi być TAP.
Przez SMB nie za bardzo się da bo każdy plik który chcę odtworzyć najpierw chce ściągnąć na urządzenie z androidem i dopiero odtwarza, a w tej opcji przez TAP strumieniuje mi bezpośrednio
z dysku podpiętego pod router. TUN też uruchamiałem ale nie widzi serwera dlna wbudowanego w tomato, może będzie działać tak jak piszesz bez NAT-u nie wiem jeszcze do tego nie doszedłem.
To jedziemy z koksem,
opis jest taki jakim ja się kierowałem, może są prostsze sposoby ale to już zostawiam bardziej doświadczonym użytkownikom tego forum,
1. Tworzymy certyfikaty i klucze dla serwera i klienta, tutaj posiłkowałem się tą stronką
http://www.howtogeek.com/60774/connec...nd-tomato/
interesuje nas Creating the Certificates and Keys
2. Logujemy się do tomato i ustawiamy tak jak na zdjęciach,
zakładka klucze postępujemy według przykładu z punktu 1,
zapisujemy i uruchamiamy serwer.
3. Przechodzimy do urządzenia z androidem aby zainstalować klienta,
Ściągamy, instalujemy i uruchamiamy po kolei:
a)
https://play.google.com/store/apps/de....installer
b)
https://play.google.com/store/apps/de...vpninstall
c)
https://play.google.com/store/apps/de...id.openvpn
tworzymy katalog certyfikat w /sdcard -- jest to katalog domyślny każdy może sobie utworzyć jaki mu się podoba
następnie przekopiowujemy utworzone certyfikaty i klucz dla klienta do tego katalogu
tworzymy katalog openvpn w /sdcard
następnie musimy utworzyć edytorem plik konfiguracyjny według wzoru :
client
dev tap
proto tcp
remote myhost.mydns.xxx 1194
nobind
persist-tun
ca "/sdcard/certyfikat/ca.crt"
cert "/sdcard/certyfikat/client1.crt"
key "/sdcard/certyfikat/client1.key"
comp-lzo
verb 3
mute 20
auth-nocache
zapisujemy go w katalogu openvpn swoja_nazwa.ovpn
następnie uruchamiamy zainstalowany program OpenVPN Settings
zaznaczamy ptaszkiem okienko po prawej stronie, następnie uaktywnia się nasza konfiguracja i jak chcemy się połączyć z serwerem zaznaczamy ptaszkiem naszą konfigurację i ku uciesze
naszym oczom powinien pokazać się monit potwierdzający połączenie z naszym serwerem.
The End |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 12-04-2014 16:24
|
VIP
|
A próbowałeś na końcówce używać:
Ghost Commander + plugin do smb i BSPlayer lub sam BSPlayer?
Spokojnie w sieci LAN ten tandem odtwarza bezpośrednio z buforowaniem zamiast ściąganiem na dysk.
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
domestos007 |
Dodano 12-04-2014 16:51
|
User
|
Ale jak korzystam z obcej sieci to inaczej jak tunel nie zobaczę swojego dysku na swoim tablecie, chyba że są opcje o których nie wiem, jak jestem bezpośrednio podłączony do routera to idzie bez problemy wtedy używam MX Player-a Pro a ostatnio przerzucam obraz z tabletu na telewizor za pośrednictwem Chromecast-a idą filmy nawet w full hd. |
|
|
|
rako28 |
Dodano 13-04-2014 01:56
|
User
|
Cytat domestos007 napisał(a):
[quote] hermes-80 napisał(a):
Przez SMB nie za bardzo się da bo każdy plik który chcę odtworzyć najpierw chce ściągnąć na urządzenie z androidem i dopiero odtwarza, a w tej opcji przez TAP strumieniuje mi bezpośrednio
z dysku podpiętego pod router. TUN też uruchamiałem ale nie widzi serwera dlna wbudowanego w tomato, może będzie działać tak jak piszesz bez NAT-u nie wiem jeszcze do tego nie doszedłem.
To jedziemy z koksem,
opis jest taki jakim ja się kierowałem, może są prostsze sposoby ale to już zostawiam bardziej doświadczonym użytkownikom tego forum,
1. Tworzymy certyfikaty i klucze dla serwera i klienta, tutaj posiłkowałem się tą stronką
http://www.howtogeek.com/60774/connec...nd-tomato/
interesuje nas Creating the Certificates and Keys
2. Logujemy się do tomato i ustawiamy tak jak na zdjęciach,
zakładka klucze postępujemy według przykładu z punktu 1,
zapisujemy i uruchamiamy serwer.
3. Przechodzimy do urządzenia z androidem aby zainstalować klienta,
Ściągamy, instalujemy i uruchamiamy po kolei:
a)
https://play.google.com/store/apps/de....installer
b)
https://play.google.com/store/apps/de...vpninstall
c)
https://play.google.com/store/apps/de...id.openvpn
tworzymy katalog certyfikat w /sdcard -- jest to katalog domyślny każdy może sobie utworzyć jaki mu się podoba
następnie przekopiowujemy utworzone certyfikaty i klucz dla klienta do tego katalogu
tworzymy katalog openvpn w /sdcard
następnie musimy utworzyć edytorem plik konfiguracyjny według wzoru :
client
dev tap
proto tcp
remote myhost.mydns.xxx 1194
nobind
persist-tun
ca "/sdcard/certyfikat/ca.crt"
cert "/sdcard/certyfikat/client1.crt"
key "/sdcard/certyfikat/client1.key"
comp-lzo
verb 3
mute 20
auth-nocache
zapisujemy go w katalogu openvpn swoja_nazwa.ovpn
następnie uruchamiamy zainstalowany program OpenVPN Settings
zaznaczamy ptaszkiem okienko po prawej stronie, następnie uaktywnia się nasza konfiguracja i jak chcemy się połączyć z serwerem zaznaczamy ptaszkiem naszą konfigurację i ku uciesze
naszym oczom powinien pokazać się monit potwierdzający połączenie z naszym serwerem.
The End[/quote
]Ok dałem rade działa.Dzieki za pomoc.Filmy z dysku podpietego pod router mozesz ogladac wszedzie.Postaw sobie ftp na routerze udostepnij filmy.Na androidzie uzyj menagera es file explorer dodaj swojego ftpa i odtwarzj za pomoca mxplayera.
Edytowany przez rako28 dnia 13-04-2014 02:04
[Asus Tuf ax3000v2 ofv
Asus ax56u Merlin
Netgear R8000
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 13-04-2014 10:17
|
VIP
|
Ale jaki związek FTP ma z VPN - FTP chodzi bez problemu bez Tunelu VPN.
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
domestos007 |
Dodano 13-04-2014 11:59
|
User
|
Bardziej by mi zależało na uruchomieniu Twonky Media Server pod optware nijak nie mogę sobie z tym poradzić , próbowałem różnych konfiguracji i nic.
Dlatego rodzi się pytanie do kolegi @hermes-80 czy byłbyś na tyle uprzejmą osobą i wolnej chwili spróbował swoich sił aby uruchomić w/w program.
Dziękuje |
|
|
|
mat89 |
Dodano 13-04-2014 18:58
|
User
|
Ja zainstalowałem tego klienta. https://play.google.com/store/apps/details?id=de.blinkt.openvpn wkleiłem certyfikaty z tomato i działa. Jeżeli nie masz tun możesz go zainstalować https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aed.tun.installer tylko że trzeba mieć ruta |
|
|