Router do 200zł z usb, aplikacją torrent i udostępnianiem mediów
|
jarek7714 |
Dodano 25-09-2013 22:52
|
Super User
|
Kolega @grabakrs zdecyduje sam co kupi. Jeżeli będzie kierował się mitami to wybierze Twoją ofertę. Odnośnie pasma tj. tak jak pisałem wyżej, ba nawet przy czystym eterze ten router nie osiągnie takich przepustowości co WDR3600 w tym samym paśmie a wydajność USB to już masakra (tutaj może stanąć w porównaniu pod Tomato tylko Asus RT-N66U). Uogólniając 3500Lv 2 jest wart zakupu tylko w specyficznym użytkowaniu (nawet nie negowałem wyżej takiego wyboru gdy mamy czysty eter i ta specyficzność sprowadza się właśnie do użytkowania z klientem torrentów-więcej RAM, w pozostałych przypadkach zdecydowanie bardziej uniwersalnym jest 3500L v1-dużo większa paleta software a CPU nie wiele więcej potrafi w stosunku do ceny). Jak mówimy o ilości sprzedaży to proszę bardzo http://allegro.pl/listing/listing.php...gear+3500l. A tak się sprzedaje mityczny TL-WR1043ND http://allegro.pl/listing/listing.php...zia%C5%82y i w takim zestawieniu to zdecydowanie bym polecił 3500L v1 . WDR3600 to inna półka, coś po między tymi routerami to Asusy RT-N15U/RT-N16U ze wskazaniem na 16.
jareq
|
|
|
|
Kontrolny |
Dodano 26-09-2013 10:14
|
Super User
|
Wszystko się zgadza, tylko ja nie mam żadnej oferty, nie mam nic do sprzedania obecnie, chyba, że stary zużyty katalizator od Avensisa, ktoś chętny?
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1
|
|
|
|
grabakrs |
Dodano 26-09-2013 12:23
|
User
|
Osobiście bardziej się skłaniam do TP-Linka, ponieważ jest bardziej przyszłościowy jak dla mnie 5GHz kiedyś na pewno się przyda, plus anteny zewnętrzne, które jednak dają pewność co do lepszego zasięgu. Plus router będzie się znajdował raczej w pozycji poziomej co netgearowi nie służy jeżeli chodzi o zasięg. Zobaczę jak będę stał z funduszami to i może RT-N16 przytulę , ale raczej zaoszczędzoną kasę przeznaczę później na NASa.
Mam jeszcze trochę czasu do namysłu ponieważ stary router jeszcze jakoś spełnia swoje podstawowe zadanie, a wymiana ma być raczej udogodnieniem i przygotowaniem na "przyszłość" (nowy sprzęt).
NAS pewnie zostanie też dokupiony po pewnym czasie, ale na razie dysk 2,5cala pod USB ma starczyć. Jeszcze poczytam, poszukam i na pewno podzielę się informacją co kupiłem i jak działa.
Dzięki za informację i nakierowanie mnie na odpowiednie modele. |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 26-09-2013 12:58
|
OL Maniac
|
jakie masz łącze? asus n16 to wypas sprzęcik, sam mam 4 sztuki w domu, co do 5GHz to świetna sprawa, jak masz zapchane 2,4 . teraz kupowanie routera bez piątki to bez sensu, ja piątkę w asusach mam, dlatego jak będę wymieniał to na asusa ac66u albo ac68u (800MHz cpu broadcoma ) tak że bier tego tp-linka 3600 i się nie zastanawiaj, a jak będziesz miał papierków więcej to asuska n66u /ac66u jak ma to być przyszłościowo
edit: ja też mam nasa żeby mi routery się nie mordowały z torrentami, nawet taki gupi zyxell nsa 310 czy 320 , a jak masz nasa to nie musi być drogi router z kolei
Edytowany przez majkel152 dnia 26-09-2013 13:00
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
|
|
|
|
smereka |
Dodano 26-09-2013 13:00
|
User
|
Mam w użytkowaniu asusa RT N16 i tp linka wdr3600. Jeśli chodzi o zasięg i tu testowałem praktycznie to RT N16 (tomato by shibby) zdecydowanie wygrywa (pisze wyłącznie o radiu 2,4) Po przejściu sygnału z asusa przez 3 stropy mam na windowsie 50% i działa nic nie zrywa. Przy tej samej sytuacji wdr3600 stojący w tym samym miejscu co asus ma już tylko 15-20% i bywa że zrywa połączenie. Natomiast inaczej ma się sytuacja z modemami 3g wpiętymi do jednego i drugiego. Jako ze mam kartę ajero2 to testowałem w jednym i drugim i wdr3600(garguś by obsy) to zdecydowanie stabilniejsza praca i nawiązywanie połączeń. Na asusie mi częściej zrywało i trudniej nawiązywało połączenie. Jeśli chodzi o stabilność jeśli podamy mu sygnał ethernetem to oba działają tak samo uptimy po 60 a nawet więcej dni. Czyli włączony i działa.Pozdrawiam. |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 26-09-2013 13:06
|
OL Maniac
|
potwierdzam co do pokrycia asusa, mialem 3500L v1 /v2 i musiałem mieć drugi ap żeby objąć cały dom i podwórko z altaną , teraz mam n16 i załatwia sprawę za oba, a antenki mam zwykle czarne patyki chyba tplinka 5db, piątka już gorzej z asusa ale na zewnątrz zajmuje się tym omnitik z trzema lanami w load balance rr do rb2011LS i śmiga pięknie
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
|
|
|
|
grabakrs |
Dodano 26-09-2013 13:32
|
User
|
@majkel152 łącze to chyba 30 czy tam 40Mb/s więc raczej każdy router wyrobi wydajnościowo taką prędkość. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że warto zainwestować w sprzęt z 5GHz.
@smereka do pokrycia jest 50m^2 więc wdr3600 będzie pokrywało wystarczająco dobrze.
Wracając do multimedialności routera tp-linka czy wydajność procesora będzie wystarczająca do pociągnięcia klienta torrentów i sprawnego działania sieci? Do czasu zakupienia NASa strumieniowanie mediów uruchamiane będzie zamiennie z torrentami jeżeli router nie będzie wyrabiał. |
|
|
|
Kontrolny |
Dodano 26-09-2013 14:41
|
Super User
|
Do pokrycia 50 m2...
U mnie w firmie WNR3500L v2 pokrywa zasięgiem budynek kilkaset metrów kwadratowych bez stressów. W tej chwili nadaję przez niego, odległość w linii prostej 50 metrów i po drodze 6 ścian w tym 3 z kartongipsu i 3 ceglane.Wszystkie pod kątem ok. 45'. Siła sygnału w Windowsie wyświetla mi się "Bardzo dobra" i są 4 kreski zielone na 5 możliwych. Więc ludzie, proszę nie twórzcie urban legends nie mających pokrycia w faktach. Zaznaczam, że ten router chodzi na najnowszym OFW. Macie wyobrażenia z czasów WNR3500L v1 (który ma inne anteny) i starego sterownika WiFi.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1
|
|
|
|
lolo2 |
Dodano 30-10-2013 18:55
|
User
|
Witam, nie chcę zaśmiecać forum dlatego piszę w tym temacie:
Z racji iż coraz więcej "plików" w sieci ma bardzo dużą pojemność gry nawet po 30gb problemem staje się dla mnie mieć włączony komputer na całe dni. Mam internet 6 megabitów ponieważ więcej nie wyciągają światłowody w mojej wiosce.
Chciałbym się dowiedzieć czy jestem w stanie kupić jakiś dobry Ruter z wifi 2.4Ghz aby w domu był zasięg, dodatkowo ze slotem na dysk zewnętrzny i klientem torrent lub możliwością ściągania plików z rapidshare itp.
Już całkiem luksus byłby, gdyby dało się ustawić, aby aplikacja torrent załączała się np. od godziny 24 do 6 rano.
Szukam czegoś dobrego, prostego w użytkowaniu nie chciałbym wydawać więcej niż 400zł - jeżeli to konieczne.
O innych funkcjach nie piszę (że są mi potrzebne) bo nawet nie wiem jakie są możliwości dzisiejszych routerów - starzeję się.
Dodatkowo jaki system jest najbardziej wygodny? Tomato czy coś innego? |
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 30-10-2013 19:10
|
Power User
|
rt-n16 + transmission + pyload
Koszt poniżej 250 zeta.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
|
|
|
|
lolo2 |
Dodano 30-10-2013 19:18
|
User
|
Jest jakiś temat na forum jak wgrać zainstalować i co to w ogóle jest te "transmission" i "pyload"
Czytając twój podpis: rozumiem że będę musiał wgrać oprogramowanie Tomato na ten router? Jest też gdzieś instrukcja krok po kroku? |
|
|
|
sapcio2 |
Dodano 30-10-2013 20:27
|
Power User
|
jak zainstalowac tomato masz w tym temacie http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_125946
Transmisiion już jest w tomato wersji AIO. Bardziej stabilne jest osobno doinstalowane, ale tu juz potrzebny np. pendive z zainstalowanym optware. Co to optware masz opisane tu: http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7607 (zaczynasz od części Opis montowania urządzenia podpiętego pod usb kernel 2.6
Pyload służy do ściąganie plików z np. rapidshare itp. Musisz mięc zainstalowane Optware, Następnie instalujesz Pyload : http://pyload.org/download Interesuje Cie wersja IPKG.
Potrzebna podstawowa znajomości konsoli (linux), lub Putty (windows).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
|
|
|
|
lolo2 |
Dodano 20-02-2014 20:37
|
User
|
Witam;
Właśnie otrzymałem swojego nowego routerka Asus RT-N16, pierwsze wrażenie masakryczne jak wspaniały wizard, samouczek po wszystkich opcjach. Wspaniały router, nawet dziecko go obsłuży.
Dobra; a teraz chciałbym powrócić do tematu flashowania.
2 godziny i udało się wgrać wersję 083 - 115 jakoś nie chciała wskoczyć.
Pisało że czekaj aż się router zresetuje ale nic z tego. Komp wykrywał COŚ pod IP 192.168.1.1 ale nie mogłem się z tym podłączyć ani nic. NO ale w końcu udało się ze starszą wersją.
Teraz zaczynam z optware:
Pytanie:
Jakie aplikacje mam sobie zainstalować? Co jest ciekawego i gdzie moge je znaleźć?
Potrzebuję coś do Torrentów - bo chyba tak najłatwiej ściąga się filmy?
rozumiem Pyload do warezów ale jak on się sprawdza z wpisywaniem captha?
Coś jeszcze ciekawego?
Torrentami będę mógł zarządzać przez przeglądarkę www?
Warto próbować wgrać nowszy soft:
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER-AIO
Jakieś szczególne są zmiany? Coś co mi się przyda czy na razie mam dać sobie spokój? |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 20-02-2014 20:42
|
OL Maniac
|
poczytaj o optware, wgraj ten co mam w stopce, musi śmigać, zaznacz przed flashowaniem clear nvram,transmission jest wbudowany i ma webui + jest transmission remote gui a na androida transdoid. apki instalujesz z konsoli opkg install
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
|
|
|
|
lolo2 |
Dodano 20-02-2014 21:26
|
User
|
Rozumiem że mogę ten soft wgrać przez przeglądarkę? Nie muszę już używać programu od asusa i cudować z resetami?
Ok zaktualizowano softem z twojego linku. thx.
Odnośnie optware właśnie czytam, teraz mi się pendrive 8gb formatuje już pół godziny na partycję ext2.
Nie rozumiem zbytnio poniższej instrukcji od momentu
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=7607
Jak się robi tą edycje? Żeby linijki były tak jak mają być.
rtorrent - ten program mam ściągnąć do torrentów?
""
Sprawę exportu ścieżek mamy załatwiona. Wykonujemy restart routera a następnie update dostępnych pakietów
ipkg update
Pamiętajmy by go wykonać przed każdą instalacją pakietu. Repozytoria są dość często aktualizowane.
update
Wykonujemy w nowych wersjach tomato po zainstalowaniu paczki bash! Rozwiązuje problem z "Permission denied" dla podstawowych komend i w poprawności działania tablicy v3 od Mariusza.
Musimy przeedytowac plik /opt/etc/profile i zmienić linijki PATH i LD_LIBRARY_PATH na:
PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/opt/sbin:/opt/bin
LD_LIBRARY_PATH=/lib:/usr/lib:/usr/local/lib:/opt/lib:/opt/usr/lib
Następnie edytujemy plik /opt/etc/ld.so.conf by wyglądał tak:
/lib
/usr/lib
/opt/lib
/opt/usr/lib
GOTOWE Smile
pakiety wyszukuje sie grepując listę np:
ipkg list | grep torrent
instaluje przez install i podanie nazwy wyszukanego pakietu np:
ipkg install rtorrent""
PS:
Nie wiem co to jest:
"transmission jest wbudowany i ma webui + jest transmission remote gui"
Widziałem w menu routera ze jest tam coś o torrentach, ale jak dodać jakiś torrent do ściągania i jak skopiować film z pendriva podłączonego do ruter do windowsa.?
PS2.
Da się jeszcze ustawić aby automatycznie uruchamiał klienta torrent w godzinach od 1:00 do 6:00 rano?
Edytowany przez lolo2 dnia 20-02-2014 21:39
|
|
|
|
Maniek91PL |
Dodano 20-02-2014 21:56
|
Maxi User
|
Z własnego doświadczenia, a spędziłem na temacie wgrywania rtorrenta/utorrenta do tomato, wieelee naprawdę wiele godzin - z czego nic mi się nie udało, jedynie nerwy. Wiec z dobrego serca :
Nie polecam czego kolwiek innego niż transmission używanego w opt (trzeba zmienić ścieżkę dostępu do transmission , /opt/... )
Cytat lolo2 napisał(a):
Nie wiem co to jest:
"transmission jest wbudowany i ma webui + jest transmission remote gui"
Widziałem w menu routera ze jest tam coś o torrentach, ale jak dodać jakiś torrent do ściągania i jak skopiować film z pendriva podłączonego do ruter do windowsa.?
Tak to właśnie ten transmission , aby do "niego wejść" należy najpierw go właczyć, wybrać wszystkie parametry , typu miejsce pobierania , limity etc.
Aby wejść, jest odnośnik do webui na tej stronie własnie z tym całym konfigiem, lub poprostu http:ip routera:9091 (jeśli nie zmieniałeś portu) tak samo z zewnątrz możesz wejść http:ip zewnętrzneort (jeśli masz zewnętrzne ip, lub admin twojej sieci raczy tobie przekierować porty)
Cytat lolo2 napisał(a):
Da się jeszcze ustawić aby automatycznie uruchamiał klienta torrent w godzinach od 1:00 do 6:00 rano?
Tak można dodać do administracja>harmonogram > tam masz godziny etc+ skrypt dodaj tam odpowiedni skrypt + odpowiednie godziny.
zapewne startowy skrypt to "start transmission" adekwatnie wyłaczający to "stop transmission" - co oczywiście można znależć w logach kiedy właczamy transmission.
Ps. wiec jeśli chcesz w odpowiednich godzinach musisz po tych wszystkich ustawianiach go wyłaczyć w zakładce transmission - tak aby harmonogram go właczał
Ps2. lub, wygodniej chyba by było ustawić prędkość "żółwia" czy jak ona tam się nazywa - ustawić na 1 i 1 i ją tylko właczać/wyłaczać. Bo z autopsji właczanie/wyłączanie transmission może być problematyczne dla stabilności routerka
Edytowany przez Maniek91PL dnia 20-02-2014 22:04
Asus RT-AC3200
Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200
Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S
Alienware m15
Vu+ Solo2
|
|
|
|
lolo2 |
Dodano 21-02-2014 14:45
|
User
|
Witam;
1. Czy mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze wytłumaczenie jak ustawić aby torrenty załączały się od 1:00 do 6:00. Co dokładnie i w której zakładce wpisać.
2. Co ustawić aby przeglądać dysk? Najlepiej ustawić FTP? Total commander normalnie odczyta partycje ext2? Jak najprościej to zrobić?
3. Pendriva mam podłączone 8gb załączyłem na noc do ściągnięcia 2 filmy (1.4gb i 600mb) No i wyskakują errory:
Error: Unable to Save resume file: No space left on device.
Za mało miejsca na dysku czy o co biega?
4. Czy mogę podłączyć normalnie dysk w systemie NTFS lub FAT? Czy lepiej mieć podpięte coś z ext2?
5. Jak się sprawdza aplikacja pyload do warezów? Z jakimi serwisami współpracuje dobrze? Są problemy z odczytywaniami kodów Captha?
6 Są jakieś inne ciekawe bajery na ten Router? |
|
|