25 Listopada 2024 20:42:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.48.131
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WNR3500L + huawei e173 podtrzymywanie polaczenia
szkrawcz
Witam
Kieruje ten topic do ludzi ktorzy maja problemy z podtrzymywaniem polaczenia 3G
Moj sprzet WNR3500L + huawei e173
Oprogramowanie Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-115-PL K26 USB BTgui-VPN

Opis:
Czesto mi sie rozlaczalo polaczenie 3G w Playu. Szczegolnie jak polaczenie nie bylo wykorzystywane to sie poprostu rozlaczylo.
Z poziomu interfejsu web rutera wrecz niemozliwe bylo zestawic ponownie polaczenie.
Musialem restartowac ruter.
Po restarcie polaczenie nigdy mi sie samo nie zestawialo - mimo ustawionych opcji w panelu.
Dodatko dochodza objawy hardwarowe ze modem sie nagrzewa podczas obfitego sciagania co skutkuje wypieciem i zablokowaniem procesu (ale to inna historia).
Wiem ze w interfejsie web sa opcje potrzymywania/wznawiania polaczenia ale to poporstu nie dziala.
Nigdy mi to nie dzialo czy z play czy z aero. Jak zadzialalo to raz na milion. Zeby bylo smieszniej to w mojej okolicy czesto sa zaniki pradu (XXI wiek ?)

Zaczelem szukac odpowiedzi w wujku gooogle ale skutki mizernie.

Jedyne madre instrukcje hardwarowe to kupic aktywny HUB USB i zacisnac lekko koncowke modemu.
bo okazuje sie ze jesli modem jest luzny w porcie USB to potrafi sie wlasnie wypiac.

Jako ze pieniedzmi na chwile obecna nie smierdze Pfft to tylko i wylaczenie lekko scienelem USB oraz napisalem skrypt podtrzymujacy polaczenie

Skrypt dziala tak ze jak pinguje co 60 sekund raz . Jak nie ma pingu do wp i google to nastepuje "service wan restart" i czeka 50 sekund
Skrypt dodalem w panelu rutera "administracja/skrypty"

while 1<>0

do
if !(ping -c1 wp.pl) && !(ping -c1 google.pl)
then service wan restart
sleep 50
fi
sleep 60
done
done

Na sucho testowalem ten kawalek kodu i nie nalezy przesadzac interwalami czasowymi.
Na restart uslugi min czas to 10sekund.
Przez ostanie 5 dni polaczenie zrestarowalo mi sie samo 1x.
Obecny uptime polaczenia 2 dni, 12:58:30
Moze komus sie przyda ta informacja. Pozdrawiam.

jarek7714
Przy dostępie komercyjnym powinno tak sobie działać, przy Aero2 wątpię. Jeżeli są spełnione 3 podstawowe warunki przy dostępie komercyjnym nie będzie rwało połączenia: 1) stabilny sygnał (przy HSPA bez anteny zewnętrznej nie schodzący poniżej -80dB), 2)wydajne zasilanie na USB (odpowiedni router lub aktywny HUB USB), 3)w przypadku sieci HSPA utrzymywanie aktywności połączenia na modemie (np. pingowanie hosta w sieci przez router). Smile
jareq

szkrawcz
aero pomijac Smile

To prawda co napisales Jarek.
dodatkowo "skrypt" podnosi polaczenie odrazu po reboocie rutera.

Naprawde nie wiem dlaczego podtrzymywanie polaczenia w tym firmwarze shiby dla pary WNL3500 i huawei e173 poporstu nie dziala.
Googlowalem namietnie i ludzie maja podobne problemy co ja z tym zestawem urzadzen. Stad ten post i skrypt.
A juz jak naciskalem "reconnect" w panelu i wywalo "blad skryptu cgi" to mi rece opadaly. Nawet softa robilem 3x z tego powodu.

Dodam ze tez pracuje ze sprzetem tp-link wdr3500 na gargoyle tomato. + huawei E169 i Aero. I tutaj jest 0 problemow. Modem wetkniety dziala odrazu. Polacznie sie samo restartuje nawet nie wiem kiedy.

Kontrolny
Jakie masz huawei e173 - u2, s2 ?

Przede wszystkim jaki masz sygnał sieci 3G w tym miejscu?

Posiadam bardzo podobny zestaw, tzn. WNR3500L v2 + E173-u2. Obecnie chodzi to z iPlusem całymi dniami i 0 problemów. Ale ja mam Tomato by Shibby 114 AIO NEWDRIVER i mam bardzo przyzwoity zasięg 3G w tym miejscu. Urządzenie jest obciążone, ponieważ działa jako drugi WAN dla sieci z kilkunastoma użytkownikami. Modem się nie nagrzewa (tzn. jest lekko ciepły).
Testowałem też ten sam zestaw z Aero2 w tym samym miejscu i też było ok, ale przeszedłem na iPlusa, bo Aero2 ma dla mnie zbyt małą przepustowość i to chwilowe przerywanie połączenia co godzinę przeszkadzało ludziom. Druga sprawa, czy nie korzystasz przypadkiem z opcji DNS crypt proxy? Swietnie mi to działa na zwykłym WANie, ale na 3G same problemy z tym i trzeba to wyłączyć.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

szkrawcz napisał(a):

Naprawde nie wiem dlaczego podtrzymywanie polaczenia w tym firmwarze shiby dla pary WNL3500 i huawei e173 poporstu nie dziala.
Googlowalem namietnie i ludzie maja podobne problemy co ja z tym zestawem urzadzen. Stad ten post i skrypt.
A juz jak naciskalem "reconnect" w panelu i wywalo "blad skryptu cgi" to mi rece opadaly. Nawet softa robilem 3x z tego powodu.

Dodam ze tez pracuje ze sprzetem tp-link wdr3500 na gargoyle tomato. + huawei E169 i Aero. I tutaj jest 0 problemow. Modem wetkniety dziala odrazu. Polacznie sie samo restartuje nawet nie wiem kiedy.
OpenWRT w kwestii obsługi modemów 3/4G jest "2 kroki" przed Tomato, raz obsługuje większą liczbę modemów, dwa posiada narzędzia diagnostyczne połączenia. Jeżeli posiadamy Netgeara 3500L v1 to w przypadku takowego dostępu jak już mamy zainstalowane Tomato to problemem jest samo update do OpenWRT (nie znam dokładnie tego routera-czy posiada tryb ratunkowy w przypadku nie udanej aktualizacji?), samo firmware dostępne jest tutaj http://ofmodemsandmen.com/downloads.html Jest też inna opcja dla tych którym nie straszny chiński jest Tomato 4xWAN http://www.dualwan.cn/index.php/download , osobiście używam już 4-miesiące z CDMA/AnyDATA 510L Nordiska, działa bezbłędnie jak na razie 24h/24h z dostępem zdalnym, tel. IP, cam-IP (skośnoocy mają support modem 3G/CDMA "z pierwszej ręki"). Grin
jareq

szkrawcz
Ja mam wnr3500 v1 i e173-u2

@Kontrolny . NIe nie uzywam DNS crypt proxy.
Dzieki za nr firmewaru . Moze sie skusze pewnego dnia bo tej wersji nie probowalem.

@ Jarek7714 WNR3500 ma slaby backup jesli chodzi o flashowanie. Jak flash nie wyjdzie to trzeba go podnosic programatorem.
Raz juz go zbrikowalem i wyladowal w serwisie Smile .

Te systematyczne pingowanie w moim przypadku dobrze dziala. Lacze ciagle stoi.
Moze jest jakis bug w tym firmwarze 1.28?

jarek7714

Cytat

szkrawcz napisał(a):
WNR3500 ma slaby backup jesli chodzi o flashowanie. Jak flash nie wyjdzie to trzeba go podnosic programatorem.
Raz juz go zbrikowalem i wyladowal w serwisie Smile .

Te systematyczne pingowanie w moim przypadku dobrze dziala. Lacze ciagle stoi.
Moze jest jakis bug w tym firmwarze 1.28?
Co do WDR3500 to nie wiem czy producent dodał takowy do nowych obrazów firmware (jest dostępny od początku zeszłego roku w wdr3600, już nie trzeba go podnosić z konsoli), to wg mojej oceny tani wręcz dedykowany do modemów LTE w zestawie dobrym aktywnym hubem router pod alternatywne oprogramowanie, tryb ratunkowy jest dostępny od @pepe2k https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/...EADMEPL.md. Odnośnie samego flashowania TL-może jestem wyjątkiem od reguły ale jak kiedyś miałem MR3420 v1, to robiłem update wiele razy i nigdy go nie ubiłem. Obecnie w WDR3600 również robiłem update wiele razy i jeszcze nigdy nie musiałem korzystać z trybu ratunkowego-który już ma (bo oczywiście wróciłem szybko do firmware fabrycznego aby mu tego awaryjnego u-boot załadować)-podstawa przy takich update to żadnych włączonych firewall i antywirusów. Smile
jareq

szkrawcz
WDR3500 jest naprawde swietny. Ma duzo ramu i swobodnie mozna dzielic lacze na wielu uzytkownikow . Pieknie to chodzi.
Niestety nie jest moj Smile

Połączony z 20 luty 2014 06:17:35:
Dzialalo dzialo i juz nie dziala. Tradycyjnie script error.
Jakies sugestie?

Feb 20 05:31:54 unknown daemon.notice pppd[16114]: pppd 2.4.5 started by root, uid 0
Feb 20 05:31:54 unknown user.info redial[16115]: Started. Time: 3600
Feb 20 05:31:54 unknown user.notice root: 3G MODEM already found - using option module
Feb 20 05:31:54 unknown user.debug kernel: vlan2: add 33:33:ff:00:00:00 mcast address to master interface
Feb 20 05:31:55 unknown user.notice root: 3G MODEM Signal Strength: -113 dBm
Feb 20 05:31:58 unknown daemon.err pppd[16114]: Connect script failed
Edytowany przez szkrawcz dnia 20-02-2014 06:17

jarek7714

Cytat

szkrawcz napisał(a):

Jakies sugestie?

Feb 20 05:31:55 unknown user.notice root: 3G MODEM Signal Strength: -113 dBm
Jeżeli wskazania w tej linii są zgodne ze stanem faktycznym to masz odpowiedź-wsaźnik sygnału na modemie -113dB mówi jednoznacznie że masz problem z zasięgiem sieci (bez dobrej, kierunkowej anteny zewnętrznej zapomnij o tym że na jakimkolwiek firmware nie będą występowały problemy).
jareq

szkrawcz
watpie zeby to byl prawdziwy wskaznik bo w tym miejscu mam 3 kreski.
Jak ja mam to debugowac ?daemon.err pppd[16114]:

pozatym teraz mam lacze zestawione i smiga
Jan 1 01:00:58 unknown user.notice root: 3G MODEM Signal Strength: -113 dBm
Jan 1 01:01:01 unknown daemon.info pppd[760]: Serial connection established.
Jan 1 01:01:01 unknown daemon.info pppd[760]: Using interface ppp0
Jan 1 01:01:01 unknown daemon.notice pppd[760]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB0

jarek7714
Zestaw do którego loguję się zdalnie-AirRouter/Gargoyle/Aero2/E353 z Play, działa bez obsługowo już ponad 9-miesięcy

MCC MNC:260 01
CSQ:28
RSSI:-57dBm
LAC:C353 (50003)
CID:C75B (51035)
Typ modemu:huawei T353
tutaj wartości sygnału są z wewnętrznej anteny modemu. Osobiście używam do modemu LTE/E398/HUB USB Belkin/antena zewnętrzna kierunkowa 14dB/iPlus router D-Link DIR-505/Gargoyle/NDIS-QMI

CSQ:31RSSI:>= -51 dBmMCC MNC:260 01LAC:FFFE (65534)LCID:785B01 (7887617)RNC:78 (120)CID:5B01 (23297)  Urządzenie:Huawei Technologies Co., Ltd. E398 
połączenie mam zestawione w ramach jednej sesji (pod tym samym IP) ponad 20dni. :)
jareq

szkrawcz
chyba sie poporstu przesiade na WDR3500 Gargoyle zamiast tracic czas Smile
Mam dostep do takiego. Sprobuje go pozyczyc na weekend.

jarek7714

Cytat

szkrawcz napisał(a):
chyba sie poporstu przesiade na WDR3500 Gargoyle zamiast tracic czas Smile
Mam dostep do takiego. Sprobuje go pozyczyc na weekend.
Proponuję zacząć od instalacji pluginu 3ginfo w celu sprawdzenia jak t.j. z tym sygnałem na modemie. Wink
jareq

szkrawcz
jareq a jak to zainstgalowac ? czego to jest paczka?
Optware ?

jarek7714

Cytat

szkrawcz napisał(a):
jak to zainstgalowac ? czego to jest paczka?
Optware ?
Jak masz zainstalowane w wdr-3500 Gargoyle PL od Cezarego http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/at...nt/ar71xx/ to będąc zalogowanym do routera wystarczą 4 kliknięcia myszką: 1-zakładka system, 2-dodatki , 3-odświerz listę, 4-z listy zaznaczamy plugin do instalacji 3ginfo i już (oczywiście przed rozpoczęciem wszystkich wymienionych czynności musisz mieć aktywne połączenie z internetem). Smile
jareq

szkrawcz
jako ze nie udalo mi sie pozyczyc WDR3500 to dalej bawie sie z moim WNR3500.

zeby sprawdzic sygnal mozna zrobic
root@unknown:/tmp/home/root# echo -e "AT+CSQ\r" >/dev/ttyUSB2 && grep -m1 "CSQ:" /dev/ttyUSB2
+CSQ: 12,99

Prawie 13 to jest sygnal jest OK. szalu nie ma

http://m2msupport.net/m2msupport/atcsq-signal-quality/

Połączony z 23 luty 2014 18:45:40:
przestawilem modem w inne miejsce
root@unknown:/tmp/home/root# echo -e "AT+CSQ\r" >/dev/ttyUSB2 && grep -m1 "CSQ:
" /dev/ttyUSB2
+CSQ: 18,99
Edytowany przez szkrawcz dnia 23-02-2014 18:45

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 60

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,785,609 unikalnych wizyt