22 Listopada 2024 21:20:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.58.38.184
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki sprzęt...
sebapulawy
Witam
Potrzebuje urządzenie które służyło by do cenzury netu dla dzieci, filtry webowe, fajnie było by aby mialo to cosik jakiegos antyvirusa i jakies monitorowanie ruchu, co dany adres ip przeglądał jakie strony lub cosik takiego.
Druga sprawa to musi miec mozliwosc wyjscia dla wybranych adresów ip poprzez tunel vpn lub poprzez tor, oczywiście musi miec tego klienta tora....
Dobrze aby cała konfiguracja była przejżysta i w miare zrozumiała dla laika oczywiście poprzez www.

Teraz moje pytanie co wybrać: gotowy router i któreś alternatywne oprogramowanie czy może zbudować router softwarowy?

Proszę o pomoc w wyborzez i ewentualnej konfiguracji.

Pozdrawiam seba

kamilj
Przeniosłem temat do odpowiedniego działu.

Antywirusa instaluje się na poszczególnych komputerach a nie na routerze...
Wydaje mi się że najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to router z tomato. Masz wbudowany bandwidth monitor (monitorowanie ruchu) , Web Monitoring (monitorowanie przeglądanych stron), vpn, tor-a, filrty również.

Masz kilka urządzeń do wyboru.
Asus RT-N16 - zew. anteny cena około 280zł
WNR3500L v2 - brak zew. anten cena około 220zł
Asus RT-N66u - 3 zew anteny, pasmo 5Ghz, cena ponad 400zł
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

sebapulawy
Przepraszam za nie ten dział.
Tzn tak tez sie zastanawiałem nad tomato. Mam tp-linka wr1043nd czy on bedzie oki czy za słaby do tomato?
a konkretnie który proponujesz?
a czy na tomato mozna przydzielic wyjscie wew. ip poprzez vpn lub tor?
Edytowany przez sebapulawy dnia 09-02-2014 16:30

Kontrolny
Cena WNR3500Lv2 to obecnie 202 zł + koszt przesyłki.
Filtry rodzinne z regularną aktualizacją są w przypadku tego routera wbudowane w fabryczny soft, więc nie musisz nawet instalować Tomato. Jest tam też funkcja wyjątków od ograniczeń, np. dla konkretnego komputera, albo w określonych godzinach. Oczywiście możesz na nim zainstalować Tomato i mieć wszystko to, co daje w tym względzie Tomato.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

hermes-80
A może wr1043nd + Gargoyle - tam też jest dobry QOS + przechwytywanie portu DNS + DNS-y OpenDNS + Familishild na OpenDNS (można tam dużo ustawić).
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

sapcio2
Kontrolny napisał

Cytat

Już nieaktualne info.

Aktualnie różnica w cenie wnr3500Lv2 vs RT-N16 to 16 złociszy więc RT-N16 będzie mądrzejszym wyborem. Pfft

Na wr1043nd nie wgrasz tomato.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

jarek7714

Cytat

sapcio2 napisał(a):
Tylko po co tam wgrywać Tomato?! W Gargoyle Cezarego w GUI praktycznie jest wszystko to co w Tomato, ba z pluginami o wiele więcej. Tomato jest dobre do sztywnego dzielenia łącza-ale czy nie lepszy jest do tego jest Mikrotik?! Wink
jareq

sapcio2

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Cytat

sapcio2 napisał(a):
Tylko po co tam wgrywać Tomato?! W Gargoyle Cezarego w GUI praktycznie jest wszystko to co w Tomato, ba z pluginami o wiele więcej. Tomato jest dobre do sztywnego dzielenia łącza-ale czy nie lepszy jest do tego jest Mikrotik?! Wink

@jarek7714 zanim zacytujesz mnie to może przeczytaj cały wątek.
sebapulawy pytał:

Cytat

Tzn tak tez sie zastanawiałem nad tomato. Mam tp-linka wr1043nd czy on bedzie oki czy za słaby do tomato?

To odpowiedziałem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sebapulawy
tzn tak ma tez Mikrotika RB2011 i wiem ze da sie na tym to wszystko zrobic... tylko jak !!! ja tego nie ogaraniam Smile
chyba że ktoś chętny pomóc to chętnie pogadam.
Tzn tego Tp-linka co mam to chyba zostawie a zakupie tego asusa 66 ten chyba da rde ?
powiem tak bawiłem sie kilka dni tem,u UTM Net geara 25S...
szajc jakich malo...sprzęt za kilka tysi a działanie gorzej ajk chiński router...

oprócz tych funkcji filtracji weba zależy mi aby mozna było ustawić wyjscie poprzez vpn albo tor dla wybranych ip...

Kontrolny

Cytat

sapcio2 napisał(a):

Kontrolny napisał

Cytat

Już nieaktualne info.

Aktualnie różnica w cenie wnr3500Lv2 vs RT-N16 to 16 złociszy więc RT-N16 będzie mądrzejszym wyborem. Pfft

Rzeczywiście w tym sklepie, w którym był za 202 podnieśli cenę i teraz jest 215 zł. Jednak różnica w cenie do RT-N16 wynosi nie 16, tylko 50 zł.
Przy czym WNR3500L v2 w tej cenie wysyłają paczkomatem gratis, a za przesyłkę RT-N16 trzeba zapłacić normalnie.
Co będzie "mądrzejszym" wyborem, o tym zdecyduje sam kupujący :-)
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

sapcio2
@Kontrolny 202 złoty było w morele, aktualnie to 215 złoty. Tam paczkomat to 12 złoty.
Tu rt-n16 jest za 230 złoty http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=...Router&w=c i paczkomat kosztuje niecałe 11 złoty (według ceneo)...więc różnica około 15 złoty.
Nie wprowadzaj w błąd.

sebapulawy
oki ceny nie ważne tylko czy da sie to na tomato zrobic to co chciałem ?

Połączony z 10 luty 2014 09:44:55:
oki kupiłem : Asus RT-N66u
powiedz cie mi jaki soft do niego wgrac i jak ustawić vpn oraz tora na wybrany adres ip
Edytowany przez sebapulawy dnia 10-02-2014 09:44

Kontrolny
@sapcio2 Cena 202 była w fipro.pl. Teraz podnieśli na 215, ale jest darmowa przesyłka paczkomatem, więc wychodzi na to samo.

W sklepie, który podałeś koszt wysyłki to 19 zł.
Na moim kalkulatorze różnica między 250, a 215 zł to wciąż 35 zł i nie chce być 15 w żaden sposób.
Więc nie wprowadzaj w błąd :-)
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

sebapulawy napisał(a):
Potrzebuje urządzenie które służyło by do cenzury netu dla dzieci, filtry webowe, fajnie było by aby mialo to cosik jakiegos antyvirusa i jakies monitorowanie ruchu, co dany adres ip przeglądał jakie strony lub cosik takiego.
Druga sprawa to musi miec mozliwosc wyjscia dla wybranych adresów ip poprzez tunel vpn lub poprzez tor, oczywiście musi miec tego klienta tora....
Dobrze aby cała konfiguracja była przejżysta i w miare zrozumiała dla laika oczywiście poprzez www.

Wszystko co tutaj zawarłeś ma Gargoyle Cezarego a idealnym sprzętem jest do tego zastosowania TL-WR3600. Masz ograniczenia o których piszesz, monitor sieci z rozbiciem na urządzenia, masz informacje o wyszukiwanych treściach wyszukiwarek, vpn, tor bardzo prosty do konfiguracji i bardzo wygodny w użytkowaniu (przy zapisanej konfiguracji, możesz włączyć/wyłączyć go sobie dla konkretnego adresu-logując się do GUI routera masz bezpośrednio opcje włączania/wyłączania tor, bez wchodzenia w GUI routera). Router jest ponad x2 tańszy, ma 3-letnią gwarancję, posiada tryb ratunkowy (w przypadku nie udanej aktualizacji) i zużywa ponad połowę mniej energii. W GUI możesz wybrać sobie język oprogramowania (na start zainstalowany PL i EN). Smile
Edytowany przez jarek7714 dnia 10-02-2014 19:00
jareq

sebapulawy
czy do asusa 66 podejdzie Gargoyle ?

jarek7714

Cytat

sebapulawy napisał(a):

czy do asusa 66 podejdzie Gargoyle ?
Niestety nie. Sad To wydajny router, a ww funkcje też będą dostępne w konfiguracji (może nie tak łatwe do ustawienia ale będą). Smile
jareq

sebapulawy
mam jeszcze tp-linka wr1043nd i netgeara wndr3800 którys podejdzie?
lecz ten netgar cos go ubiłem ... cały czas jest w trybie filesave...tftp wgrywam mu img po restarcie dalej wchdzi w tryb filesave...moze masz jakies lekarstwo na to?

Połączony z 10 luty 2014 21:41:52:
widze ze tego TL-WR3600 maja w euro-agd u mnie w miesiecie chyba podjade jutro po niego... możesz podac mi linka do Gargoyl odpowiedniego dla tego routerka?
Edytowany przez sebapulawy dnia 10-02-2014 21:41

jarek7714

Cytat

sebapulawy napisał(a):

mam jeszcze tp-linka wr1043nd i netgeara wndr3800 którys podejdzie?
lecz ten netgar cos go ubiłem ... cały czas jest w trybie filesave...tftp wgrywam mu img po restarcie dalej wchdzi w tryb filesave...moze masz jakies lekarstwo na to?
Jak masz Netgeara 3800 to nie kupuj tego TL3600, spróbuj go odratować. Mam nadzieje że zdążysz przeczytać post przed zakupem. W razie problemów zapukaj do Cezarego na http://eko.one.pl/forum/viewforum.php....php?id=18. Smile
jareq

sebapulawy
pisałem do Cezarego... niestety router dalej swoje...

Połączony z 11 luty 2014 08:03:08:
a mozesz mi napisac który gargoyle bedzie dla tl3600 ?
bo sie pogubilem...
Edytowany przez sebapulawy dnia 11-02-2014 08:03

michalb
Dla WDR3600 masz:
  • Ten firmware jeżeli robisz update z poziomu softu fabrycznego
  • A ten jeżeli masz już na routerze OpenWrt/Gargoyle

Tylko po co chcesz kupować nowy router jak masz już 1043ND - na nim Gargoyle/OpenWRT chodzi również a WDR3600 ma gorszy zasięg niż 1043ND.
Edytowany przez michalb dnia 11-02-2014 11:23

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 107

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,294,028 unikalnych wizyt