Chyba, każdy kto ma dziecko, które zaczyna interesować się internetem obawia się o treści tam umieszczane - można chociaż w pewnym stopniu "przefiltrować" internet, za pomocą odpowiednich serwerów DNS
OpenDNS jest to darmowy serwer DNS, który służy min. do kontrolowania treści, zabezpieczenia przed phisingiem, zarabia głównie na tym, że jak próbujemy wejść na nieistniejącą domenę dostajemy stronę z informacją, że taki adres nie istnieje i na tej stronie jest kilka reklam.
A teraz jak filtrować treści:
1. Zakładamy darmowe konto na
OpenDNS
2. Jak już mamy konto to się
logujemy i wchodzimy do
ustawień, gdzie możemy wybrać poziom filtrowania treści - polecam custom - wtedy możemy sami wskazać co ma być blokowane, a co nie
3. Po wybraniu wszystkich kategorii które chcemy blokować klikamy na 'Apply'. Czasem filtr blokuje mam domenę, którą chcemy aby była odblokowana to możemy dodać ją do stron, które mają być wykluczone z filtru (opcja Never block) lub odwrotnie do zawsze blokowanych (opcja Always block).
4. Musimy teraz ustawić nowe adresy DNS w komputerze lub dla całej sieci w routerze, jeżeli chce to zrobić w tomato to w zakładce basic-network.asp musimy dodać adresy IP dla static DNS: 208.67.222.222 i 208.67.220.220, ważne aby były tam tylko te dwa!
Problem pojawia się jeżeli mamy zmienne IP (np. neostrada) wtedy będziemy potrzebowali
taki mały programik (wersja dla Windows) w zakładce preferencje musimy wybrać "Start when Windows starts" i "Use OpenDNS on this computer" - niestety nie udało mi się tego programu poszukać w wersji działającej na tomato (jest wersja dla linuxa i dla mac'a również, jakby ktoś potrzebował)
Niektórzy mówią, że te DNSy spowalniają szybkość ładowania stron - ja odniosłem wrażenie totalnie odwrotne - strony ładują się o wiele wiele szybciej.