26 Listopada 2024 18:43:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.129.241
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] Tomato by shibby
shibby
@SzalonyPtak - a na jakiej wersji to działało?

@Portal - nie znalazł się godny następca Teddy_beara z dostatecznie dużą wiedzą by tak ostro jak on mieszać w kodzie sterowników i modułów kernela. Sprawa wygląda nieciekawie i widać to po wsparciu E4200 - nadal nie dziala 5GHz w nim.

Ponadto ciężko nawet próbować dodawać wsparcie dla nowych sprzętów nie posiadając ich na testy. Teddy miał już sposób i technikę. Ja zwyczajnie bym raczkował w tym temacie.

@drawsko - GUI do NFSa jest banalne i tworzy jedynie exporty. Największą trudnością w przypadku NFSa to załadowanie 4-5 modułów oraz uruchomieniem 4-5 procesów. Jak już ktoś miałby to robić z palca to zrobienie dla takiej osoby exportów dla udziałów już nie gra żadnej roli. W przypadku Transmission jest troche inaczej. Opcji jest od groma. Konfig jest rozbudowany. Ponadto moje GUI umożliwia uzywanie z paru ciekawych dodatków ktorych normalnie w transmission nie ma, np blocklista, kolejkowanie czy sprawdzanie procesu transmission. Dlatego tu stworzenie obrazu BTgui miało sens. Sensu takiego w przypadku NFSa nie widzę.

Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

boomcak
tomato-K26-1.28.905xRAF-ML-MIPSR1-075V-Std.trx

Mi na tym sofcie nie dziala dioda connected na ovisie 1600(w wersji 070 tez nie dzialalo), widzialem bład w tekscie na stronie monitora klientów i nie dziala mi monitor, przypisalem tylko ip + nazwy i transfery jakies z czapki pokazuje na wykresach.

Dokładniej sprawdze wieczorem.

Asus RT-N18U Asuswrt-Merlin 384.18 Smile

shibby
no na tomatousb nigdy ta dioda nie działała Wink Gdzei dokładnie jest błąd?

kille72

Cytat

LS_ARRoW napisał(a):

po wgraniu tomato-NDUSB-1.28.875xRAF-ML-075V-Ext.trx do wrt54gl brak jakich kolwiek oznak życia wireless, poprostu nie działa. Wan cały czas świeci choć nie jest nic tam podłączone. Dosłownie taki sam przypadek jak koluniu napisał wyżej.

Chyba nie czytales 1 posta...WRT54GL ma 4 MB flash a 075V-Ext ma 6.5 MB. Uwaliles sprzet. Poszukaj na forum ja go odratowac.

ghost2005
Czy jest możliość ustawienia osobnego vlan a najlepiej innej adresacji dla wifi?

LS_ARRoW

Cytat

kille72 napisał(a):

Cytat

LS_ARRoW napisał(a):

po wgraniu tomato-NDUSB-1.28.875xRAF-ML-075V-Ext.trx do wrt54gl brak jakich kolwiek oznak życia wireless, poprostu nie działa. Wan cały czas świeci choć nie jest nic tam podłączone. Dosłownie taki sam przypadek jak koluniu napisał wyżej.

Chyba nie czytales 1 posta...WRT54GL ma 4 MB flash a 075V-Ext ma 6.5 MB. Uwaliles sprzet. Poszukaj na forum ja go odratowac.

Juz napirawiłem Smile wgrałem orginal tomato 1.28 i pozniej patch std shibby

kille72

Cytat

ghost2005 napisał(a):

Czy jest możliość ustawienia osobnego vlan a najlepiej innej adresacji dla wifi?

Mozna, np: Bridge WLAN to br1 a LAN wtedy do br0.

boomcak

Cytat

shibby napisał(a):

no na tomatousb nigdy ta dioda nie działała Wink Gdzei dokładnie jest błąd?

ale ja wgralem zwykle a nie usb Pfft a jest literówka zamiast chyba t jest y.

shibby
bookcam ale mowimy o moim tomato a ja przeciez opieram sie na zrodlach tomatousb. To ze nie ma w nim obslugi usb niz nie znaczy, nadal to te same zrodla Wink

ghost2005
po zapisywaniu ustawień przez dostęp zdalny (www) przy porcie innym niż 80 niestety gubi ten port przy przekierowaniu

Edytowany przez ghost2005 dnia 16-09-2011 19:24

boomcak
"Aby włączyć/wymusić statyczne powiązanie ARP dla konkretnego urządzenia, musi mieć wpisany yulko jeden adres MAC (tzn. nie można przypisać w tabeli dwóch adresów MAC z danym urządzeniem)."

czemu nie bangla ten monitor ?? spróbuje jeszcze dopisac adresy mac moze zadziala

Połączony z 16 wrzesień 2011 20:12:10:
"Statyczny DHPC/ARP & Monitor klientów LAN"

*Monitor klientow nie dziala dalej nawet z przypisanymi adresami mac
*Klienta wifi pokazuje jak lan w tabeli lista urzadzen (bro) i nie ma dla niego pokazanej jakosci polaczenia wifi.

Połączony z 16 wrzesień 2011 20:13:09:
ok ja wracam do wersji 070 Smile

Edytowany przez boomcak dnia 16-09-2011 20:13

LDevil
Czy dostępna pamięć RAM (wyświetlana przy na stronie do wgrywania nowego FW) ogranicza maksymalną wielkość wgrywanego nowego FW?

shibby

Cytat

LDevil napisał(a):

Czy dostępna pamięć RAM (wyświetlana przy na stronie do wgrywania nowego FW) ogranicza maksymalną wielkość wgrywanego nowego FW?

oznacza maksymalny plik jaki mozna wysłać do routera. Zdarza sie przeciez tak że mamy mało wolnego ramu np 6MB z 32MB i chcemy wgrac firmware ktory waży 7MB. Nie damy wtedy rady bo nie ma wystarczającej ilosci wolnego RAMu by tymczasowo przechowac w nim caly firmware. Firmware jest przeciez najpierw przesyłany do RAMu routera a pozniej router wgrywa go do flasha.

Tak wiec odpowiadajac na twoje pytanie: TAK ale i tak obraz wgrywany nie moze byc wiekszy niz wielkosc flash minus CFE minus nvram Smile

LDevil
Zadałem poprzednie pytanie, bo aktualnie mam wgrany zwykły Tomato 1.28 na WRT54GL i zastanawiam się, czy po wgraniu wersji z VPNem będę miał wystarczającą ilość pamięci do wgrania w przyszłości jakiejkolwiek innej wersji.

I jeszcze jedno pytanie: czy sprawdzał ktoś, jak zachowuje się Bandwidth Monitoring w momencie gdy ustawimy zapis historii do CIFSu który nie jest włączony 24/h?

hermes-80
Kilka drobnych literówek w 75v
Zakładka: DHCP/ARP/Monitor:

Cytat

Adres IP - Adres IP przypisanych (przypisany) do danego urządzenia w sieci lokalnej.

Cytat

Aby włączyć/wymusić statyczne powiązanie ARP dla konkretnego urządzenia, musi mieć wpisany yulko (tylko) jeden adres MAC (tzn. nie można przypisać w tabeli dwóch adresów MAC z danym urządzeniem).

===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

ghoes
To ja też zgłaszam literówkę Wink
Okno po wykonaniu restartu routera:

Cytat

"Proszę czekać dopóki router (nie) uruchomi się ponownie... "
Ewentualnie: "Proszę czekać na ponowne uruchomienie routera... "

Asus RT-N16[B2] FreshTomato Firmware 2020.6 MIPSR2 K26 USB AIO (od 2020.11.09)

http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php...6e995ae023
[url]http://anon.groov.pl/index.php?search=9&routerid=5033635521d23659a1

Steel_Rat
Witam.
Jak zamontuje jakiś dysk przez ciff, i go potem go wyłacze, bez odmontowania to router się resetuje. Wie ktoś jak temu zaradzić czy tak ma być?

WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

LDevil
Zmieniłem na WRT54GL stockowe Tomato 1.28 na tomato-ND-1.28.875xRAF-ML-075V-VPN.trx i okazało się, że moje obawy o kłopoty z wolną pamięcią był bezpodstawne. Po reboocie jest ponad 8MB wolnego ramu, czyli zupełnie wystarczająco.

Zauważyłem też, że trochę zmieniło się działanie komendy tr
W poprzednim fw działała taka komenda:

echo Test | tr '[:upper:]' '[:lower:]'

natomiast w akutualnym fw muszę używać czegoś takiego:

echo Test | tr '[A-Z]' '[a-z]'

W changelogu busyboxa nic nie znalazłem na ten temat.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie zerowania NVRAM. Jeżeli wyzeruje NVRAM na WRT54GL, to wszystkie adresy MAC są niezmienione, natomiast wykonanie tej samej komendy na WNR3500L powoduje, że muszę je ręcznie przywracać. Czym to jest spowodowane? Czy reset ustawień sprawdza typ routera i wie czego nie ruszać na poszczególnych urządzeniach, czy też WRT54GL trzyma adresy sprzętowe jeszcze gdzieś indziej?

SzalonyPtak

Cytat

shibby napisał(a):

@SzalonyPtak - a na jakiej wersji to działało?

Odośnie Twoich kompilacji to chyba na żanym ale moge się mylić.
Wcześniej posiadałem Wl-1600Gl i tam przy TOMATO @MariuszNM ta opcja działała poprawnie.

Pozdrawiam...

gosad
Witam wszystkich

Wgrałem wersje standard do mojego wrt54gl i wszystko działa jak trzeba. Potrzebuje natomiast tagować pakiety na WAN. W gui jest wybór do 15 a mi potrzebne jest 200 i tu moje pytanie. Czy jest jakaś możliwość ustawienia takiego tagowania lub ewentualnie czy są dostępne gdzieś źródła zmodyfikowanych tomato.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,884,846 unikalnych wizyt