24 Listopada 2024 18:48:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.91.111
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
iBOOD NAS Zyxel NSA310 za 164,95 zł
piana1
[/url]

Kilka razy próbowałam i nie udało mi się zainstalować według tych wskazówek.
W którymś z postów natknęłam się na kontynuację tego tematu w innym wątku. W prostych krokach jest tam wszystko napisane w taki sposób, że takiemu laikowi jak ja udało się to zrobić bez problemu i teraz wszystko ładnie śmiga.

zainteresowanym podaję linka:
http://forum.nas-central.org/viewtopi...49&t=11831

EDIT:
Co muszę jeszcze zrobić żeby odtwarzało mi napisy? nazwa filmu i plik z napisamy są takie same

Edytowany przez piana1 dnia 09-12-2013 18:15

lulo
To zostało jedynie zapewnić ich wersję w formacie *.srt, o ile reszta dobrze skonfigurowana, i.t.d.

piana1

Cytat

lulo napisał(a):

To zostało jedynie zapewnić ich wersję w formacie *.srt, o ile reszta dobrze skonfigurowana, i.t.d.

*.srt i inne formaty dostępne przez napiprojekt też sprawdzane były.
Robiłam tak jak ja było napisane w linku, który podałam wyżej. Coś jeszcze powinnam skonfigurować? Może wina leży po stronie TV? Mam Toshibe TL838.

fabiann
Osobiście używałem miniDLNA, Serviio i aktualnie testuję Twonky. Na tą chwilę najbardziej zadowolony jestem z tego ostatniego. Mimo, iż od samego początku wyparły go konkurencyjne pakiety.

Jeśli chodzi o napisy bywa to różnie, powinny być w formacie *.srt, o takiej samej nazwie jak film, a i nazwa najlepiej bez polskich znaków oraz nie powinna być za długa. To też nie gwarantuje 100% skuteczności.

Czasem w opcjach menu TV można coś zmienić. Dla przykładu na TV Samsung, przy odtwarzaniu filmu DLNA i wyborze manu z pilota "TOOLS" mamy dodatkowe opcje dot. napisów (np język, wielkość itd) - spróbuj odszukać tego w Twoim TV.

ZyXEL NSA 310 4.61(AFK0)C0 + TP-LINK TL-WR1043ND

lulo

Cytat

piana1 napisał(a):

Cytat

lulo napisał(a):

Robiłam tak jak ja było napisane w linku, który podałam wyżej. Coś jeszcze powinnam skonfigurować? Może wina leży po stronie TV? Mam Toshibe TL838.

Kolega zapewne nie bierze pod uwagę dosyć istotnego niuansu - serwery mediów dostępne z repo producenta czy FFP niekoniecznie muszą idealnie współpracować z każdym klientem (ogólnie - oprogramowaniem, czym by to/co nie było), na każdym TV. To czy działa na pewno dobrze i wszystko, trzeba sprawdzić najpierw u producentów TV/NAS - wysłać zwykłe pytanie techniczne do działu pomocy.
W najbardziej skrajnym przypadku może wręcz zaistnieć potrzeba dokonania sporych modyfikacji w oprogramowaniu NAS-a, łącznie z ewentualną rekompilacją serwera/ów mediów + inne biblioteki/w innej wersji (spoza dostępnych repo), i.t.d. - aby to w pełni działało na konkretnym modelu TV.

Edytowany przez lulo dnia 11-12-2013 01:42

witgit

Cytat

piana1 napisał(a):

Cytat

lulo napisał(a):

Oczywiście że po stronie tv.
Boże co ja się z to toshibą i jej serwisami i wsparciem technicznym nawalczyłem.
Ten typ tak ma, napisy przez dlna NIET!

piana1
Czytałam Twoją relację z walki na hdtv Smile Ja na szczęście nie mam prawa narzekać na niego. Nie licząc tych napisów po dlnaSmile

pit73
Witam,
Mam nsa 310 i starego juz wysłuzonego popcorn hour a100. Jak najszybciej 500gb przerzucić z popcorna na nasa? Niestety po sieci to idzie masakrycznie długo. Kombinuje tak: kupie taką przejściówke ata-usb i przez nią podłączę dysk z popcorna pod usb nasa. Tylko jeżeli dysk jest prawie na pewno w jakims linuxowskim formacie to czy bedzie widziany z danymi w nasie? Chyba że jest jakiś prostszy sposób i na niego nie wpadłem?
I mam pytanie o jakiegoś menedżera plików do nasa bo ta przeglądarka plików tak średnio i się podoba.

Pzdr
Piotrek

AndreoKomp
Mam problem. Zainstalowałem na firmware 4.62 Transmission 2.82. Zainstalowałem ffp i do tego Midnight Commander. Wszystko działa, ale jest problem z Transmission. Niby działa poprawnie, ale po włączeniu torrenta nie łączy się z innymi peerami. Połączenie następuje tylko wtedy, kiedy ktoś ze mną się połączy. Oczywiście port jest odblokowany na routerze i trackery widzą mnie jako dostępnego.
Co może być tego powodem. Na ffp stick z pendrive nie miałem takich problemów. Plik z ustawieniami dałem nawet na próbę pochodzący z ffp stick i nic to nie dało. Czyżby Transmission 2.82 miał problemy kiedy jest zainstalowany bezpośrednio z pakietów?

witgit
Ja mam z pakietów i nie mam i nie miałem żadnych problemów. Siorbie jak głupi.

AndreoKomp
Mi udało się pozbyć problemu. Wystarczyło wyłączyć "utp-enabled". Jednak nadal borykam się z długim tworzeniem plików przez Transmission. 13GB plik tworzy się w tej chwili 13 minut i w tym czasie dostęp do Transmission jest zablokowany i dane się nie pobierają. Jest ponad 600GB wolnego miejsca na dysku.
@witgit
Tobie jak długo tworzą się pliki po włączeniu jakiegoś torrenta?

witgit
Kilka sekund. Zarzucam torrenta i po kilku sekundach zaczyna iść pełną parą.

balagaan
Hej.
Dostałem tablet i próbuję uporządkować korzystanie poprzez niego z Zyxela i trafiłem na klika problemów:
1. Jak zmienić w transmission domyślny katalog pobranych plików ??
2. Czy jest możliwość aby dodać inny katalog do widocznych folderów w aplikacji POLKAST ??
3. Czy ktoś może poleci apke a'la Polkast do streamingu filmów bezpośrednio z Nas.

dzięki za pomoc.

-----------------------------------------------------------------------------------------

grz3si3k

Cytat

balagaan napisał(a):
1. Jak zmienić w transmission domyślny katalog pobranych plików ??

w pliku konfiguracyjnym Transsmission - settings.json, ustawisz to co cię interesuje

RT-AC68U

AndreoKomp

Cytat

witgit napisał(a):

Kilka sekund. Zarzucam torrenta i po kilku sekundach zaczyna iść pełną parą.

Nawet takie pliki zajmujące ponad 10GB? Włączasz pozycje i jak zaczyna iść pełną parą to wchodzisz na dysk gdzie plik ma się zapisać i już ma swoją całą pojemność?
Spytam jeszcze jaki masz dysk i ile wolnego miejsca na nim masz?

witgit
WD GREEN 2TB. Wolnego jakieś 60%

AndreoKomp
Ja jak miałem tyle wolnego to też nie miałem problemów. Zaczynają się jak mam zapełnione z 80%.

witgit
Myślę że to problem defragmentacji dysku. Teraz długo relokuje pliki z uwagi na fakt zapełnionego dysku.
Normalna sprawa tak myślę.

AndreoKomp
W tej chwili już nie, bo dysk kilka dni temu był odłączony, wyczyszczony i jeszcze raz wszystko na niego wgrane. To dzięki takiemu zabiegowi plik 10GB tworzy się powiedzmy 10-15 minut. Przed tym zabiegiem, kiedy dysk jeszcze trochę bardziej był zapełniony (500GB wolne) 20GB plik tworzył mi się ponad 12 godzin. Miałem już 3 dyski w tym Zyxelu. 1, 2 i 3TB. Problem pojawia się przy 200GB wolnych dysk 1TB, 400GB wolnych dysk 2TB, 600GB wolnych dysk 3TB. Dziwi mnie to, że szok. Każdy z tych dysków nie ma najmniejszych problemów z zapisywaniem danych do 5GB wolnego miejsca kiedy jest podłączony pod komputer z systemem plików NTFS. Wychodzi na to, że to Zyxel dziwnie zapisuje pliki. Może to przez ten system EXT4. Nie wiem. Nie mam już pomysłów na ten problem.

boulinek
Mam pytanie odnosnie Auto uploadu Flickr. Wszystko dziala prawidlowo, zyxel monitoruje mi dany folder - ale uploaduje tylko zdjecia ktore dopiero dorzucam do folderu (a nie te ktore juz sa w nim). Problem polega na tym, ze chce na flickr wrzucic i zrobic sobie backup swoich zdjec a jest ich okolo 22 000. Jak wymusic flickr do wrzucenia calego folderu? Nie chcialbym kopiowac teraz wszystkich zdjec do innego folderu bo ten mam juz spiety w inne miejsca takie jak dropboxy, google drive czy btsync.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,605,471 unikalnych wizyt