27 Listopada 2024 17:53:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.102.18
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
2x wrtg54 + wpa2
allstar
witam czemu gdy w routerze po ustawieniu WPA2/AES nie mozna sie polaczyc z drugim po WIFI? nawet po wklepaniu tego samego keya i sposobu kodowania i kanalu nie ma lacznosci nie mowiac o necie?

SaarSatariel
Masz na myśli WDS? Jeżeli tak to zapomnij o takim połączeniu. Musisz użyć WEP-a inaczej nie ruszy połączenie po WDS-sie Sad

allstar
czyli ze tomato nie obsluguje WPA2 ?Sad buuuuuu slabo bo WEP to zadne zabezpieczenie a widze tutaj u siebie ze buractwo probuje sie laczyc no to nie fajnie SadSadSad

obsy
Tomato obsługuje wpa2 ale nie w wds. Jak chcesz wpa2 dla wds to używaj odpowiedniego modu: Tomato 1.27 ND USB + FTP/Samba
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

allstar
konkretnie to tomato wysyla bo poprzez odbiorniki jako karty wifi w usb lub w lapku to odbieram WPA2 chodzi o to ze drukarke mam po wifi i musze ja przeinstalowac by sie do niej dostac od nowa by wklepac keya. Obency moj tomato to 1.19 i ewetualnie mozna zapodac na niego jako punkt dostepowy tego 1.27?
Edytowany przez allstar dnia 24-02-2010 13:54

morlov
Tomato obsluguje tez WPA (np. AES) w WDS. Co zlego w takim rozwiazaniu?

allstar
nic zlego sprawdze wiec przejde sie z WPA2 na WPA z AES/TIK i zobacze czy mi sie uda bo raz jak wlaczylem samo WPA to nie bylo wogole neta a tomato 1.27 niema bin tylko inne rozszezenie poza tym nie wiem czy ja to moge wpadkowac do swojego rutka. A ja niewypali to bede miec problem by sie dostac do drukarki wifi .
Edytowany przez allstar dnia 25-02-2010 12:07

allstar

Cytat

morlov napisał/a:
Tomato obsluguje tez WPA (np. AES) w WDS. Co zlego w takim rozwiazaniu?

nieobsluguje zadnego WPA sprawdzone na 4 powiem ze jestem w kropce bo nie mam teraz jak sie dostac do drukarki po WIFI

morlov
A nie mozesz zmienic w ap na wpa2, dostac sie do drukarki i ja przekonfigurowac?
Mam 3 urzadzenia razem dzialajace w trybie ap+wds (2tomato, 1 ddwrt) zabezpieczone WPA Personal (PSK) + AES. Wszystko smiga od paru lat wiec moze cos nie tak konfigurujesz.

allstar

Cytat

morlov napisał/a:
A nie mozesz zmienic w ap na wpa2, dostac sie do drukarki i ja przekonfigurowac?
Mam 3 urzadzenia razem dzialajace w trybie ap+wds (2tomato, 1 ddwrt) zabezpieczone WPA Personal (PSK) + AES. Wszystko smiga od paru lat wiec moze cos nie tak konfigurujesz.

najpierw to ja musze uzyskac lacznosc pomiedzy oboma Apekami . Dopiero potem bede miec do niej dostep. Odkad WPA2 zostalo zapodane lacznosc padla. Moja wersja tomato to 1.19 PL a twoja? wiem ze WPA/WPA2 jako klient nie dziala jest to nawet napisane na readme wiec czy aby napewno uzywasz WRTG54GL?

morlov
wrt54gs, wrt54gl, motka wr850g i asus wl-500gp v1 Smile
jesli chodzi o wersje tomato to chyba uzywalem wds na wszystkich jakie byly (oficjalne) w tej chwili 1.27.
a wszystko co potrzebujesz jest tu: http://www.polarcloud.com/tomatofaq#h..._i_use_wds

allstar
heee akurat tego faqa cos zapodal nie sprawdza sie Smile chyba ze ten ktos to tego uzywal robil to dawno i na starym tomato. Nie wazne jakiej wersji uzywasz czy PL czy ENG zapodaj gdzies swoja wersje pobiore i sprawdze bo raz ktos zapodal ze ma byc USB+ samba ale gdzie usb w WRTG54 Smile bo to dotyczy wylacznie klienta nadawczy WRTG54 z WDSEm spokojnie sygnal jest odbierany na kartach wifi usb i pcmcia a chodzi mi o to by drugi WRTG54 odebral sygnal WPA + WIFI Smile

morlov
ten faq to oficjalny faq tomato wiec raczej powinien sie sprawdzac. jeszcze raz powtorze, WDS w tomato dziala z szyfrowaniem wpa aes, zarowno w trybie Access Point + WDS, Wireless Ethernet Bridge oraz w Wireless Client. Na wszystkich urzadzeniach wspieranych przez tomato, na wszystkich oficjalnych wersjach tomato oraz na Tomato Firmware v1.25.8515 RAF ND USB Thor MOD .8. I jestem przekonany ze powinien dzialac rowniez na wszystkich innych modyfikacjach tomato. Nie mialem tez problemu z ustawieniem w trybie wds tomato i dd-wrt. Wiem co pisze bo to wszystko u mnie dziala juz bardzo dlugo.
Jedyne co moge ci doradzic to opisz dokladnie jaki masz problem i sprawdz czy jestes w stanie powiazac urzadzenia w trybie wds stosujac np szyfrowanie wep. bo jesli to ci sie uda to zmieniasz tylko wep na wpa.

allstar
sprawdze jak bys zapodal ten firmware do pobrania tu . Bo chce by drugi WRTG jako klient lub AP+WDS nic poza tym. Dzialalo juz raz ale bez enkrycpji wiec teraz to samo tyle ze z WPA2+TIK/AES .Wink

morlov
http://downloads.sourceforge.net/proj...ror=heanet
Tylko pamietaj zeby wybrac wpa aes, nie wpa2 bo tego nie obsluguje.

allstar

Cytat

morlov napisał/a:
http://downloads.sourceforge.net/proj...ror=heanet
Tylko pamietaj zeby wybrac wpa aes, nie wpa2 bo tego nie obsluguje.

dzieki bardzo za pliczek rozumiem ze mam wstawic tylko do routera ktory bedzie robic za klienta? bo w glownym i tak obecnie nic nie zrobie bo nagle systemu nie moge odpalic czekam na znajomego przyjdzie z dyskiem bo chce sprawdzic czy to usterka systemowa czy sprzetowac

allstar
no niestety nie wyszlo co prawda bylo robione bez NVRAM erase ale nie zostalo mi nic innego jak przejsc sie na WEPa niestety ale lacznosc wifi tez zrywa nawet na laptopie widze rozlaczanie i po chwili polaczenie. Sie zobaczy co z tego bedzie. Co do bezpieczenstwa jak wiemy ze WEP jest zadnym ale jednak jakims jest i wole dodac adresy MAC [obcych] jako blokada Smile niz miec wpa ze zrywaniem.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,996,741 unikalnych wizyt