28 Listopada 2024 07:50:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.186.56
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Niestabilny WRT54GL
Lubawa
Witam, od pewnego czasu po zmianie softu tomato z 1.16 na 1.27 router pracuje nistabilnie czasem chyba się zawiesza bo następuje restart rutera. Napewno zaś wyłączają się bez przyczyny procesy syslog i dnsmasq. Dodam iż oprogramowanie wgrywałem kilkakrotnie czyszcząc pamięć NVRAM i przywracając router do ustawień fabrycznych i problem ten nadal występuje Podczas wnikliwego dochodzenia udało mi się wyeleminować niesprawny modem, lecz po zamianie na nowy nic się nie zmieniło. Router nadal się resetuje a procesy same się wyłączają. Moze mieliście podobny problem z tym routerem i znacie rozwiązanie, bo mi już pomysłów brakuje. Miałbym jeszcze pytanie odnośnie czyszczenia pamięci NVRAM czy jak robię to przez tomato to to jest taki sam efekt jak bym przytrzymał przez 30sek. przycisk z tyłu obudowy routera? Pozdrawiam

jack78
Przyczyny nie znam, ale u mnie na Tomato 1,27 jest identycznie, z tym że zdarza się to raz na kilka-kilkanaście dni. No chyba że grzebię coś w konfiguracji Tomato, wtedy router zalicza zwiechy nawet kilka razy dziennie. Identycznie miałem na Tomato 1,25.
Na wcześniejszych wersjach było wszystko OK. Planuję przesiadkę na którąś z tych wersji http://tomato.groov.pl/ND/ mam nadzieję że kłopoty się skończą.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Lubawa
Witam ponownie, żeby temu problemowi jakoś zaradzić napisałem prosty skrypt i dodałem go do crona, który uruchamia go co minutę. Skrypt sprawdza czy demony syslogd i dnsmasq działają jeśli nie to je ponownie uruchamia. Coprawda nie jest to moze najlepsze rozwiązanie tego problemu, ale jakoś działa, i nie muszę ręcznie odpalać tych demonów Smile

zabolchomicka
Dobrze by było jak byś podzielił się tym skryptem
No i mam do ciebie pytanie posiadam router jak w temacie do niego mam podłączony tuner z linuxem czy jest możliwość z routera wydać mu o odpowiedniej godzinie komendę do restartu?

Lubawa
Skrypt wygląda jak poniżej, napisany na szybko bo userzy się skarżą że im net niechodzi i coś trzeba było zrobić.

#!/bin/sh
DNSMASQ="/tmp/var/run/dnsmasq.pid"
test -f $DNSMASQ
if [ $? == 0 ]
then
echo "dnsmasq uruchomiony"
else
echo -n "uruchamiam dnsmasq..."
dnsmasq
sleep 1
test -f $DNSMASQ
if [ $? == 0 ]
then
echo "OK."
else
echo "nie uruchomiono!"
fi
fi

#uruchamianie sysloga

ps > /jffs/plik
grep syslogd /jffs/plik > /dev/null
if [ $? == 0 ]
then
echo " syslog uruchomiony"
rm /jffs/plik
else
echo "Uruchamiam syslogd...."
syslogd -m 60 -L -s 50
sleep 1
fi

Niestety niewiem gdzie syslog trzyma swój plik z pid-em. Dlatego jest nieco inaczej zrobione
skrypt umieścilem w katalogu /jffs i nazwałem go runbreak
a do crona do pliku /tmp/var/spool/cron/crontabs/root dodałem linijkę
* * * * * /jffs/runbreak
co powoduje że skrypt jest odpalany co minutę- cztery gwiazdki
nastepnie zrestartowałem crona .

Lubawa
Co do restartu routera to chyba powinno być coś takiego
0 2 * * * reboot
co spowoduje że router będzie resetowany o drugiej co dzień.

zabolchomicka
Nie zrozumiałeś mnie do końca ja chciałbym routerem zrestartować TUNER z linuxem do tunera mogę się połączyć np. przez putty

eRd
U mnie router restartuje sie jak ma uptime kilka dni i wiecej i jak wejde w QoS lub w wykresy QoS i bodajze jak w wykresy obciazenia lacza sie wchodzi, ale przede wszystkim QoS. Niewazne czy WRT czy WL-500gP, na obu mam to samo i to juz od ilus wersji wstecz. Kiedys zglaszalem to do Jon'a ale u niego taki problem nie wystepowal z tego co mowil. Dla mnie jedynym wyjsciem jest nie zagladanie tam :|
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Lubawa
Można dorzucić tą linijkę do crontaba na tunerze np. na Dreamboxie . Lub spróbować w konsoli na routerze dodać do crona to polecenie które znalazłem w necie
wget http://root:haslo@adresiptunera/cgi-bin/admin?command=reboot
może zadziała:|

zabolchomicka

Cytat

wget http://root:haslo@adresiptunera/cgi-bin/admin?command=reboot

Super zadziałało jesteś wielki Smile
a znasz sposób może na "wathdoga" w tomato
tak żeby router pingował np. na jakąś stronę co minutę brak odpowiedzi to żeby się zrestartował

Lubawa
Może coś taki mały skrypcik dodany do crona by uruchamiał się co minutę, adres ip oczywiście wpisujesz jaki potrzebujesz

#!/bin/sh
IPHOST="192.168.1.3"
echo "Sprawdzanie hosta...$IPHOST"
ping -c 4 $IPHOST > /dev/null #sprawdza do czterech razySmile
if [ $? == 0 ]
then
echo "OK"
else
echo "Host o adresie ip $IPHOST nie odpowiada..."
echo "Restart routera.."
reboot
fi

utwórz plik o nazwie np skrypt w katalogu /jffs np.
skopiuj do niego powyrzszą zawartość zmień uprawnienia pliku poleceniem chmod 755 skrypt i ewentualnie dodaj do zadań crona na routerze do pliku /tmp/var/spool/cron/crontabs/root dopisz linijkę
* * * * * /jffs/skrypt
co spowoduje że cron będzie uruchamiał skrypt co 1 min.
aby podczas startu rutera polecenie było dodawane do listy zadań crona wklej w tomato w Administration -> Scripts -> zakładka firewall
poniższe polecenie :
echo "* * * * * /jffs/skrypt" >> /tmp/var/spool/cron/crontabs/root
Przynajmniej ja tak robię Smile Pozdrawiam.

MariuszNM
Ja proponuje wsadzić do crona coś takiego:

Cytat

(test $(($(sed -n "s/\([^\.]*\).*/\1/p" /proc/uptime))) -le 300) || ping -c 3 -q ADRES_IP || reboot

to powinno dodatkowo odczekać po reboot 5 minut zanim kolejny raz zrobi ping i reboot. Da to czas na połączenie z operatorem i ewentualne wyłączenie skryptu jakby co.
(mała aktualizacja)
Edytowany przez MariuszNM dnia 13-01-2010 12:54
Ovislink WL-1600GL + T1.25 V PL (w?asne)
http://tomato.groov.pl

zabolchomicka

Cytat

(test $(($(sed -n "s/\([^\.]*\Wink.*/\1/p" /proc/uptime))) -le 300) || ping -c 3 -q ADRES_IP || reboot

Jak sprawdzić czy skrypt pingujący działa

bo w logach nic takiego nie zauważyłem żeby router wykonywał ping aczkolwiek po dodaniu "fikcyjnego" ip router się zresetował odczekał jakiś czas i znowu reset
czyli teoretycznie działa Wink

Lubawa
Wracając do początku tematu, to udało mi się ustalić przyczynę tych wyłączeń procesów i restartów routera. Błąd był w ustawieniach Qos , dokładnie moduł Layer7 zżerał całą pamięć routera jak miał ustawione przechwytywanie bittorrenta przy dużej liczbie połączeń pamięci szybko ubywało poczym następowało ubijanie przez router procesów i reset. Więc zrezygnowałem z modułów ipp2p i layer7 i sklasyfikowałem pakiety po portach i jak narazie ok, wolnej pamieci jest ok 27-30% i nie ubywa zbytnio od tej granicyGrin

tomik67

Cytat

MariuszNM napisał(a):

Ja proponuje wsadzić do crona coś takiego:
[quote](test $(($(sed -n "s/\([^\.]*\Wink.*/\1/p" /proc/uptime))) -le 300) || ping -c 3 -q ADRES_IP || reboot

Witam.
Uruchamiam ten skrypt przez Telnet,ale po restarcie router zapomina go.
Co zrobić aby pamiętał skrypt także po restarcie?.
R7000
Tomato Firmware 1.28.0000 -137 K26ARM USB AIO-64K

iroc
@tomik67 wrzuć ten skrypt do administration/script/firewall
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,058,257 unikalnych wizyt