22 Listopada 2024 17:01:21
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.209.101
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
Dysk <-> Obudowa
marolman
Chciałbym kupić pojemny dysk od 500GB w górę do przechowywania danych, który miałby chodzić w obudowie zew.

1. Jaki dysk polecacie
2. Jaką obudowę kupić
- interfejs USB / RJ45?
- czy kupując z interfejsem RJ45 i podłączając do routera mogę szyfrować dysk, czy nie ma takiej możliwości?
- nie jestem jeszcze pewny czy dysk będzie chodził non-top czy będę go wyłączać, dlatego lepiej jakby obudowa była dobrze chłodzona żeby nie było z tym problemów

Zastanawiam się nad taka urządzeniem Linksys NAS200-EU Network Storage 2*SATA

Rozważam jeszcze inne rozwiązanie mianowicie kupienie dysku 2,5' i mieć pełną mobilność bo nie potrzeba osobnego zasilania.

Proszę o radę, dzięki.

obsy
Nie napisałem jakiej wydajności oczekujesz. nas200 ma bardzie kiepską, jak chcesz coś takiego to już lepiej jakiegoś qnapa, synologu czy thecusa (jak chcesz tyle wydać).
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

shibby
kieszen lan z interfejsem rj45 daje ci tą mozliwosc ze kieszen moze byc samowystarczalna, tzn masz na niej sambe i ftp, czesto tez klienta torrenta. Sciagając cos z kieszeni nie obciazasz routera. Mozesz ja w kazdej chwili wylaczyc. Wtedy wystarczy ci podstawowy router typu ovislink.

Jezeli jednak masz lub planujesz kupic router z usb to licz sie z tym ze dysk bedzie musial chodzic caly czas (pewnie bedziesz chcial sobie pewne rzeczy doinstalowac) oraz kopiowanie czegokolwiek z kieszeni obciazy tez router.

Wszystko zalezy do czego to potrzebujesz.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

marolman
Nie mam doświadczenia z dyskami, które maja służyć wyłącznie do magazynowania danych, także najlepiej jakby ktoś doradził jakie rozwiązanie jest najlepsze, co do wydajności to im wyższa tym lepiej, jeśli chodzi o koszty to też im niższe tym lepiej (w miarę możliwości)

Zastanawiam się czy nie kupić dysku 2,5' i mieć możliwość poruszania się z nim, jest w tym rozwiązaniu duża wygoda bo nie potrzeba zasilania zew. z drugiej strony w cenie dysku 2,5' 500GB można dostać 1TB 3,5'.

Potrzebuje dość pojemnego dysku żeby trzymać wszystkie dane (Zdjęcia, Programy, Muzyka, jeśli jest możliwość to ściąganie rtorrent) i mieć do niego w miarę łatwy dostęp. Ważne jest też to żeby dysk nie był awaryjny aby dane nie przepadły.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tych sprawach to proszę coś doradzić, dzieki.

@shibby
Możesz polecić ze dwa modele tych kieszeni po RJ45

Bo ja myślałem o takiej kieszeni
Argosy HD-354N Obudowa SATA/Gigabit Ethernet 3.5cala
tyle że ona jest dość droga, jak znasz jakąś alternatywę to podaj
(Czy przy takim zastosowaniu będę mógł szyfrować dysk?)

A może zastosować jeszcze inne rozwiązanie, komputer - linux (pojemny dysk) i na nim gromadzić dane, podłączony do routera i w miarę potrzeby uruchamiać go zdalnie poprzez wake up.

Szukam najlepszego rozwiązania, jaki komputer potrzebny jest do tego i jaki linuks
Edytowany przez marolman dnia 16-12-2009 09:32
..::Linksys WRT54GL::..

..::Ovsilink WL-1600GL::..

..::D-Link DIR-320::..

b3rok
Podepne sie i podbije temat : ). Mam podobne potrzeby (jesli nie identyczne) jak marolman.

Potrzebuje stworzyc u siebie w domu centrum multimedialno-backupowe + klient bitorrent/ed2k/rapid itp. + ftp + "latwy dostep" pod Win 7 mile widziane : ). W zwiazku z tym planuje kupno dysku + obudowy lub gotowego zestawu lub NAS.

1. bedzie na chodzie 24h/dobe, 7 dni/tydz., 365 dni/rok : ).
2. energooszczednosc mile widziana - dlatego mysle nad dyskami:
a ) dowolny 2,5 cala - 5.400 obr/min
Cool 3,5 cala:
- WD z serii GreenPower (ale widzialem tylko 7.200 obr/min)
- Seagate Barracuda z serii LP (low power) (5.900 obr/min) do niego znalazlem opis: "(...)zużywając przy tym 3W energii w spoczynku i 5.6W podczas pracy."
- Samsung z serii EcoGreen
3. Moge go podpiac do routera po USB albo po LAN (ale po wczesniejszych postach sklaniam sie jednak do opcji LAN).
4. Kwota - ok 500/600 zl.

Wszelkie rady, uwagi, pomysly - mile widziane.
Edytowany przez b3rok dnia 21-12-2009 09:33
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

domgl
Możesz zainwestować w sprzęt ZyXEL NSA-210 (to jest sama obudowa - serwer: http://shop.zyxel.pl/1342-karta-NSA-2...A-210.html) i dokupić sobie dysk 1TB.

juan1p
Droższe ale dobre polecam Synology DS109 lub starszy model 107 cena do 600 zl bez dysku.
a tu masz porównanie modeli:

http://www.synology.com/enu/products/compare_spec.php
Edytowany przez juan1p dnia 22-12-2009 07:52

shibby
@barok zainwestuj w atoma tak jak arteq (poczytaj w dziale testy i recenzje

@marolman wszystko zalezy od funduszy. Mozesz tez zainwestowac w atoma. jeden dysk miec na stale wbudowany i na nim system a drugi na usb podpinac sobie wg potrzeby. Mozesz tez kupic tplinka (w moim podpisie) i do niego dysk usb ktory mozesz odpinac i podpinac wg potrzeby, Jest tani, ma gigabit i radio N. Tworzone jest pod niego openwrt. W chwili obecnej trasnfery po ftp to 10MB/s odczyt i 6MB/s zapis. Miejmy nadzieje ze beda lepsze jak zrobia lepszy sterownik do LAN. Dyskusja na ten temat w dziale testy i recenzje.

Typowe kieszenie NAS nie sa jakos specjalnie szybkie. Pol roku temu bawilem sie dlinkiem dns-313. O moich postepach, trasnferach i kompilacjach debiana mozesz poczytac w dziale dysku sieciowe. Z innymi kieszeniami nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiadam.

luka80

Cytat

domgl napisał/a:
Możesz zainwestować w sprzęt ZyXEL NSA-210 (to jest sama obudowa - serwer: http://shop.zyxel.pl/1342-karta-NSA-2...A-210.html) i dokupić sobie dysk 1TB.

czy ta obudowa ma możliwość po pobraniu pliku torrent kontynuowania udostępniana pliku? i jak wyglądają transfery po LAN

domgl
Nie wiem, ten produkt dopiero co ukazał się na rynku. Co do transferu to opisie jest że interfejs jest 1GB więc nieźle. Możesz napisać do pomocy technicznej http://shop.zyxel.pl/1342-karta-NSA-2...A-210.html. Jeżeli odpowiedzą prosiłbym o zamieszczenie tekstu na forum. Sam jestem ciekaw. Po Świętach może go kupię.

shibby
nie sugeruj sie tym ze jest lan jest gigabitowy. dns-313 tez ma gigabit jednak transfery byly porazka 2-3MB/s w porywach do 5MB/s. Dopiero po wlasnej przerobce debiana osiagnalem 12MB/s przy fastethernecie. Niestety nie mialem juz wtedy dostepu do switcha gigabitowego.

luka80

Cytat

domgl napisał/a:
Nie wiem, ten produkt dopiero co ukazał się na rynku. Co do transferu to opisie jest że interfejs jest 1GB więc nieźle. Możesz napisać do pomocy technicznej http://shop.zyxel.pl/1342-karta-NSA-2...A-210.html. Jeżeli odpowiedzą prosiłbym o zamieszczenie tekstu na forum. Sam jestem ciekaw. Po Świętach może go kupię.

widzę że go polecasz więc myślałem że masz ten sprzęt, zaraz podeśle do nich maila

[EDIT]

zadzwoniłem i dowiedziałem się od miłego pana że testy tego urządzenia mają dopiero przeprowadzić, ale z informacji od użytkowników sprawa wygląda tak:
transfer przy karcie 100 (60-80Mb/s) i karcie 1000 (120Mb/s) to są maksymalne wartości.
Co do plików torrent dostałem info że plik po pobraniu jest w dalszym ciągu udostępniany trackerom (nie wiem na ile Pan mnie zrozumiał o co mi chodziło)
Wentylator od czasu do czasu jest włączany, nie pracuje cały czas, jest słyszalny.
To tak na szybko co udało mi się ustalić z rzeczy które mnie interesowały.
Proszę o komentarze
Edytowany przez luka80 dnia 22-12-2009 11:15

domgl
A ten facet w informacji powiedział kiedy dokładnie przeprowadzą testy? Chętnie bym przeczytał recenzję tego sprzętu. Transfer w okolicy 15MB/s nie jest zły, choć mój obecny Buffalo LS Pro z interfejsem 1 GB z łatwością wyciąga 20MB/s.
Edytowany przez domgl dnia 22-12-2009 16:23

PixelPL
http://shop.zyxel.pl/1342-karta-NSA-210.html obecnie cena interesująca Pfft
Router - pfSense 2.6.0-RELEASE (amd64) AMD E-350 8Gb Ram
WiFi - TL-WR841N

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,270,258 unikalnych wizyt