27 Listopada 2024 09:45:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.224.165
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Konfiguracja = Speedstream + dir-320
marolman
Witam

Potrzebuje pomocy aby dobrze skonfigurować oba urządzanie:
1. Speedstream 5100 - modem
2. D-link dir-320 - router

Ad1. Co do modemu lepiej go ustawić jako router (dodatkowy NAT) czy lepiej będzie zrobić z niego typowy modem bridge. Chodzi o to jak będzie lepiej dla poprawnego działania sieci.

Ad2. Co do routera chciałbym mu wgrać ten firmware tomato-1.25-NDUSB-8739-Ext -> chciałbym się upewnić czy on będzie odpowiedni (optymalny) dla tego routera, jeśli tak to prosiłbym o jakiś opis jak wgrać ten firmware (wcześniej bawiłem się tylko wrt54gl i tam upgrade robiło się z poziomu www czy tutaj jest tak samo, czy trzeba robić backup oryginalnego firmware) Proszę o krótki poradnik jak wgrać żeby nie narobić sobie problemów.

Dzięki

iroc
Pierwsze urządzenie w tryb bridge, po co dodatkowy nat ? Zdaje się, że ktoś już niedawno pisał o działaniu i procesie wgrywania tomato pod ten model urządzenia prześledź forum, jak odnajdę temat to wrzucę link.

Cytat

Flashing guide for DIR-320

June 27th, 2008 | Tags: D-Link, dd-wrt, DIR-320 | Posted in Guides, Tech

This entry will guide you through the flashing of DIR-320 to DD-WRT firmware. The DIR-320 uses a Broadcom chipset and they have relatively easy way of flashing. No more messy RedBoot, just use your system and TFTP the firmware in two seconds after powering up the DIR-320.

Edytowany przez iroc dnia 24-11-2009 11:08
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

marolman
Mam takie pytanko jeśli modem ustawie jako bridge to w routerze jakie ustalam połączenie, bo już się z tym wcześniej bawiłem ale coś nie chciało chodzić.

Co do wgrywania tomato do dir-320 nie mogę nigdzie znaleźć opisu jak to zrobić a nie che uwalić routera, więc wole zapytać.

Dzięki

iroc

Podejrzewam, że z wgrywaniem tomato trzeba postępować tak jak w przypadku ddwrt.

http://www.shadowandy.net/2008/06/fla...ir-320.htm

http://www.shadowandy.net/wp/wp-conte...serial.jpg

Kto jest Twoim dostawcą internetu ?
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

marolman
Netia na lini TP

Jeśli to wgrywanie będzie się wiązać z jakaś przeróbką sprzętu to może lepiej było kupić Asusa, którego nikt mi nie polecał Sad
Edytowany przez marolman dnia 24-11-2009 22:04

iroc
@marolman żadne przeróbki, tylko znalazłem fotkę z serialem gdyby coś kiedyś poszło nie tak zawsze można przez rs mu wgrać soft.
Ustaw na karcie sieciowej stały ip z puli rutera maskę itd. Soft wgraj po tftp.

Kolega @n00bek2 ma wgrane tomato zapytaj go czy wszystko działa prawidłowo itp.

Ten soft możesz spokojnie wrzucić
D-Link DIR-320 Tomato 1.25.8738 ND USB Ext
Edytowany przez iroc dnia 24-11-2009 12:43
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

marolman
@iroc

tftp -> czyli z poziomu www routera poprzez update firmware?

shibby
hmm

- wgrywasz przez tftp tak samo jak ddwrt, opis masz na ddwrt
- nie trzeba robic zadnej sprzetowej przerobki
- tego toutera nie uwalisz. zawsze bedziesz mogl wgrac przez tftp
- tak to tomato bedzie odpowiednie
- pierwsze urzadzenie w bridge a na dlinku konfigurujesz pppoe

Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

marolman
Witam

Próbuje wgrać tomato-1.25-NDUSB-8739-Ext programem tftp ale nie chce sie nic wgrać.

Router został zrestartowany, przegladarki wyłaczone, IP w komputerze ustawione Statyczne z puli IP routera, w programie tftp w miejscu serwer wpisałem IP routera, hasła nie wpisywałem bo router go nie ma, daje Upgrade program próbuje sie łaczyć przez chwilke pojawia sie Erase ale po chwili wraca do 3 próby i koniec, Jak ktoś bedzie tak dobry i napisze jak to wgrać bede wdzięczny.

Z tego co wyczytałem, przy wgrywaniu dd-wrt soft ma rozrzerzenie .bin i nazwe pliki karza zmienić na firmware.bin ale jak to jest przy wgrywaniu tomato tam rozrzenie jest .trx

Dzięki
Edytowany przez marolman dnia 24-11-2009 15:25

shibby
zmien rozszerzenie z trx na bin

uzywaj tftp konsolowego a nie programu graficznego. latwiej ci bedzie sie "wstrzelic" w serwer tftp. po parudziesieciu probach ci sie uda Smile

marolman
Opis wgrywania alternatywnego oprogramowania (Tomato, DD-WRT) do routera D-link dir-320.

1. Pierwszym krokiem jest przydzielenie statycznego IP na komputerze, który będzie to wgrywał (Router z komputerem łączymy kablem, kabel w routerze podłączony do portu LAN1).
IP: 192.168.0.10
Maska: 255.255.255.0

Resztę zostawiamy pustą. (Dla sprawdzenia czy jest łączność miedzy routerem a komputerem można puścić w konsoli ping 192.168.0.1)

2. Pobieramy firmware (Tomato)
http://www.mediafire.com/?sharekey=19...4112ee1386

3. Pobrany plik należy rozpakować i zmienić nazwę na firmware.bin

4. Przekopiuj firmware firmware.bin na dysk C:\

5. Uruchom konsole. START -> URUCHOM tutaj trzeba wpisać cmd i dać ENTER

6. W konsoli wpisujemy komendę cd\ aby przejść do ścieżki C:\>

7. Następnie wpisać komendę tftp -i 192.168.0.1 put firmware.bin (nie naciskać ENTER, czekać aż router będzie gotowy)

8. Przygotować router do wgrania firmware (Zresetować router do fabrycznych ustawień)

9. Odłączamy zasilanie routera i podłączamy je ponownie po 2 sekundach po podłączeniu zasilania należy wysłać komendę przez naciśnięcie w konsoli ENTER (punkt 7)

10a. Jeżeli wszystko odbędzie się prawidłowo otrzymamy komunikat w konsoli:
Przesłano pomyslnie: bajtow: 3284992 w 5ss, bajtow/s 656998
Po otrzymaniu takiego komunikatu należy odczekać około 10min na przeprowadzenie flashowania, a sygnałem ze firmware został wgrany jest pojawienie się nowej bezprzewodowej sieci.
Pamiętać o przywróceniu w karcie sieciowej Automatycznego uzyskania IP lub ręcznego - jeżeli znamy adresacje.

10b. Jeżeli uzyskamy w konsoli komunikat:
Upłynął limit czasu
powtarzamy punkty 7 i 9 aż do skutku (trzeba się odpowiednio wstrzelić).
Edytowany przez marolman dnia 26-11-2009 23:04

shibby
-nie musisz chyba nawet zmieniac rozszerzenia. sprobuj najpierw wgrac trx.

-tak to dobra komenda

-nie musi sie soft nazywac firmware ale zeby tez nie mial "nazwy 30 znako" Smile zmiana nazwy na "firmware" jest dla twojej wygody.

- wylaczasz router, trzymasz reset. podlaczasz prad trzymajac reset z jakies 2-3sek. puszczasz szybko reset i naciskasz enter w konsoli by przeslac komende. Za ktoryms razem ci sie uda wstrzelic i przeslac plik Smile

marolman
Witam Ponownie!

Udało się wgrać firmware i wszystko fajnie chodzi. Dzięki za pomoc.

Chciałbym jeszcze zapytać o konfiguracje tomato:
1. USB support -> chciałbym podłaczyć hub usb a do niego na początek dwie drukarki: Samsung ML-2010 oraz HP, tylko za bardzo nie wiem jak to skonfigurować
2. Podłączyć dysk i udostępnić go po LAN

Dzieki

iroc
Poczytaj
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7129
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

shibby
iroc dal juz namiar na drukarki a co do dysku to w tomato masz wbudowana sambe i ftp wiec w czym problem?

podlaczasz dysk i przy opcji automontowania juz dziala. wystarczy go udostepnic.

alvaro99
W tym tomato jak jest z odłączniem dysku? Trzeba ncisnąć jakiś przycisk, żeby dysk się odmontował i można go było bezpiecznie odczepić?

Jak najlepiej podzielić dysk, na jakie pratycje? Jeżeli będzie na nim partycja NTFS/Fat32 to jakoś negatywnie wpływa na jego wykrywanie przez Pomidora (może go nie wykryć, zawiesza się)?

PS- przy wgrywaniu po prostu zmieniam tak sobie nazwę rozszerzenia z *.trx na *.bin? Nie trzeba tego robić zadnym programem?
Edytowany przez alvaro99 dnia 28-11-2009 23:43
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 Smile <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi

marolman

Cytat

alvaro99 napisał/a:
PS- przy wgrywaniu po prostu zmieniam tak sobie nazwę rozszerzenia z *.trx na *.bin? Nie trzeba tego robić zadnym programem?

Tak, najlepiej zrobić to w TC, uważaj żebyś nie zrobił pliku firmware.bin.bin
Edytowany przez marolman dnia 29-11-2009 11:53

alvaro99
Jak z instalacją dysku, ftp, samby, r/rutorrent lub transmission pod dir-320? Czekam na jakieś informację, bo przyznaję, głównie dlatego chciałbym go kupić, ale boję się, że konfiguracja może być dla mnie zbyt trudna... Tematy są przyklejone, ale patrząc na nie stwirdzam, że nie takie grube ryby miały z tym problem.
Edytowany przez alvaro99 dnia 30-11-2009 16:47
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 Smile <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi

marolman
W miarę możliwości postaram się umieszczać opisy w dziale D-link ale to zależy od czasu (także trzeba tam zaglądać)

Pozdrawiam
Edytowany przez marolman dnia 02-12-2009 00:10

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 80

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,956,353 unikalnych wizyt