Potrzebuję urządzenia wielofunkcyjnego.
Co ma robć?
- działać jako AP, ewentualnie w WISP (w tym wypadku DynDns),
- może być alternatywny soft, chociaż nie musi w przypadku dobrze działającego standardowego,
- serwer plików - można podłączyć do niego dysk 2.5" (USB/taśma),
- ściągać torrenty - na tym mi zależy najbardziej (słyszałem, że niektóre urządznia pomimo istnienia takiej funkcji nie mogą ściągać niektórych torrentów - nie wiem od czego to zależy, od trackerów?).
Na początku skłaniamie się do Ovislinka WMU-6000FS, aczkolwiek teraz stwierdziłem, że po dołożeniu 50 zł mógłbym kupić Asusa.
I tutaj pojawiają sie kolejne pytania:
- trudno to skonfigurowac w przypadku Asusa?
- sa jakieś kłopoty/ograniczenia?
- opłaca się skórka za wyprawkę?
- jak jest z instalacją i funkcjonowaniem Tomato na nim,
- jest dużo problemów, czy jest jak z Linksysem - instalujesz i zapominasz?
Edytowany przez alvaro99 dnia 14-11-2009 15:24
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi
odpowiedzi:
- nie, wszystkie potrzebne tutoriale nasz na forum. od wyboru odpowiedniego tomato, podzialu dysku na partycje, instalacji optware i instalacji rtorrenta+rutorrenta lub transmission.
- nie, jedynym ograniczeniem jest predkosc usb, nie oczekuj na wiecej niz 2.5MB/s
- to zalezy co masz na mysli, dla mnie asus to cudo, zwarzywszy na jego mozliwosci
- bezproblemu
- zadnych problemow. wersja tomato v34 wg mnie najstabilniejsza, v37 tez wiekszosc uwaza za udana, problem jest z v38 na asusach v1, mozna uwalic router (oczywiscie mozna odratowac)
tansza alternatywa dla asusa jest dlink dir-320. ma dokladnie to samo (procek i ram oraz usb). ma tylko mniej flasha 9asus 8mb, dlink 4mb).
Dziala bez problemu na nim ddwrt oraz tomato nd w wersji od v36 w gore. Kolega z forum instalowal v38 i sobie chwali. Zreszta czy to ddwrt czy tomato zrobisz dokladnie to samo, czyli zainstalujesz optware i klienta torrenta.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Możesz coś więcej powiedzieć n/t tego Dlinka? Miałem kiedyś Dir-300 - sprzedałem. Chodziło to "nawet" na DD-WRT, ale to "nawet" mnie strasznie denerwowało, co chwile jakieś jajca wychodziły. Kupiłem 1600GL, postawiłem Tomato i mam święty spokój. Jeżeli ma to "nawet" chodzić, to wolę dołożyć i kupić Asusa.
Druga sprawa to mnogośc linków/podwieszonych tematów n/t torrentów, konfiguracji. Mam prośbę, mógłbyś podać konkretne wątki, które warto przeczytać spośród tego gąszczu i podpisać np.:
Instalacja Tomato na Asusie (jaka wersja? Piszesz v34, a w podpisie masz v1.25.8634 ND USB Extra) Link Instalacja r/ru/torrenta Link Instalacja hdd Link
HDD - można mieć na nim tylko partycję NTFS i przełączać pomiędzy PC, a Asusem bezproblemowo?
QoS - działa za pomoca skryptów robsona w firewallu? Czy wymienione przez Ciebie softy mają w sobie Victek mode?
I jeszcze jedno - którą wersję Asusa wybrać, żeby była bezproblemowa (bez możliwości uwalenia) instalacja Tomato?
Asus ma ochronę bootloadera?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Edytowany przez alvaro99 dnia 15-11-2009 11:35
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi
koledze z pracy skonfigurowalem pare miesiecy temu dir-320 na ddwrt eko mini+usb+ftp do tego dysk usb, 3 partycje, swap, optware, transmission, slimrat, samba, napi-projekt. chodzi mu stabilnie. nic nie mowil ze mu sie wiesza itd.
pare dni temu kolege n00bek2 udalo mi sie namowic na wgranie do tego dlinka tomato v38. tu link do tematu, podpytaj go jak mu sie sprawuje
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=18&thread_id=8961
co do wersji ja mam 1.25 v34
[quotev1.25.8634 ND USB Extra[/quote]
pogrubiona cyferka wskazuje wersje.
Cytat
Instalacja Tomato na Asusie
znajdziesz w wyszukiwarce. podpowiem ci ze wgrywa sie przez asus firmware restoration. na dlinka wrzucasz tak jak ddwrt a wiec przez tftp
Cytat
Instalacja r/ru/torrenta
odsyklam do wiki. podtemat: rtorrent + rutorrent - opis v2
Cytat
Instalacja hdd
odsylam do wiki: Fdisk, mkfs - podział dysku
na hdd mozesz miec wiele partycji. tomato nd usb od wersji v36 wspiera fat32,ntfs,ext2,ext3. Najlepiej podzielic dysk na minimum 3 partycje, 1) swap 2) optware exrt2, 3) dane to juz jak chcesz. chociaz jak sie okazalo rtorrent nie potrafi zapisywac na fat32. nie wiem jak bedzie z ntfs. ja mam partycje z danymi na ext2 i sciagam pliki przez ftp. nigdy nie odlaczam dysku od routera.
QoS - albo wbudowany albo przez skrypt. jezeli chodzi ci o ip/mac bw limiter to to tomato tego nie ma. ale jak przeczytasz artykul "ktore tomato dla mnie najlepsze" (dostepne w wiki) to znajdziesz tam info o sofcie by THOR, ma to co chcesz. Oczywiscie dziala na asusie, ale na dlinku juz nie.
nie asus nie ma ochrony boot loadera ale mozna zrobic na nim jtaga tak jak na linksysach. Dlink ma ochrone boot loadera (jest oznaczony jako open soft router)
prosze
Edytowany przez shibby dnia 15-11-2009 12:15
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
W sumie to mnie zachęciłeś do zainteresowania się ponownie tematem D-linka Czyżby zaczął Ci się już nudzić Asus ?
Przyznam, że temat oceniania D-linka na Tomato pod względem stabilności i wydajność jest jeszcze świeży, ale moż jednak nie da ciała
Tak się zastanawiam... Dir-320 będzie mnie kosztował 2 stówy, tamten Ovislinka WMU-6000FS 220 zł, moje umiejętności w linuxie malutkie, więc nie wiem czy mi się to w ogóle opłaca... boję się, że czegoś nie będę w stanie zrobić, a userów z podobnym problemem nie będzie wielu i pojdzie wszystko na marne :|
Z drugiej strony jest możliwość pobawienia się, bez możliwości uwalenia routera A tak na marginesie to jak ratuje się taki sprzęt? Nie trzeba j-taga, tylko przez tftp?
Ale chyba będzie to jednak Asus ze względu na 2xUSB - jedno na dysk, drugie na drukarkę.
O właśnie, a jak jest z instalacją sterowników do drukarki na obu tych sprzętach? Przyznam, że mam jeszcze starą laserówkę na LPT do której połączył bym przejściówkę na USB... będzie to działać? Czy z instalacją drukarki to jest loteria?
to jak ratuje się taki sprzęt? Nie trzeba j-taga, tylko przez tftp?
dlinka zawsze flashujesz przez tftp.
Cytat
Czyżby zaczął Ci się już nudzić Asus ?
dla mnie asus to rewelacyjny sprzet. nie zaluje 400zl ktore za niego dalem. Chociaz przyznaje ze jakbym kupywal teraz to pewnie wybralbym dliinka, te same mozliwosci za polowe nizsza cene.
Cytat
Ale chyba będzie to jednak Asus ze względu na 2xUSB
do dlinika mozesz podlaczyc hub usb i zwiekszyc ilosc usb
z drukarka lpt przez przejsciowke to nawet nie wiem. nie pomoge.
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
A jak jest z podłączeniem dysku na USB jeżeli mam dwie końcówki. Router wydoli z prądem? Nie będzie lekkiego niedoboru? Z tego co wyczytałem to jest tam DC 5V 2A :|
Coraz bardziej zaczyna mi sie podobać ten router, zwłaszcza dlatego, że łyknie Pomidora
PS- zauważyłem takie hasło: Routery w wersji V1 są jakościowo lepiej wykonane od swojego następcy V2, mają szybszy procesor i kartę w slocie miniPCI.
Czy to prawda? v1 są lepsze od v2?
Edytowany przez alvaro99 dnia 16-11-2009 18:18
WL-500GP v1 oprócz szybszego procesora i karty WIFI mini PCI ma jeszcze możliwość wyprowadzenia dwóch portów RS232. Wersja v2 ma tylko jeden port z konsolą. Reszta parametrów ta sama.
A czy przy wgrywaniu na Asusa alternatywnego oprogramowania tracę gwarancję? Wiem, że po wgraniu i ewentualnym zrypaniu D-linka oni uznają gwarancję i przysyłaja nowego
Ps- jak jest z tym podłączniem dysku 2.5" pod USB? Trzeba jedną końcówkę podlączyć do routera a drugą (która pobiera zasilanie) gdzie?
Edytowany przez alvaro99 dnia 26-11-2009 19:15
a da się wgrac ponownie oryginalny soft w taki sposób, zeby serwisanci sie nie kapneli, że coś było robione?
No to chyba kupie tego D-linka... ale trochę się boję po przejściach i doświadczeniach z DIR-300 :| mam nadzieję, że temu koledze co zainstalował Tomato dalej smiga bez zarzutu
Edytowany przez alvaro99 dnia 26-11-2009 20:02
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?