25 Listopada 2024 05:24:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.130.242
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
NETGEAR WNR2000 czy LINKSYS WRT54GL-EU? Który lepszy?
Sobalus
Witam wszystkich.

Jak w temacie. Potrzebuję kupić router do mojej firmy. Lokal nieduży około 80 m2 pracuje w niej 12 osób. Do rutera będą podpięte 4 stacjonarki plus lapki będą korzystać z Wi-Fi. Internet dostarczany kablowo.
Poczytałem trochę i w sumie wydaje mi się, że te dwa modele spełniają wszystkie wymogi. Prosiłby jednak żeby ktoś kto ma w tej materii większe doświadczenie (od mojego, czyli żadnego) doradził ewentualnie, który lepszy lub na co należy zwrócić uwagę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

iroc
@Sobalus to zależy czy chce mieć N czy wystarczy Ci g.
Jak wiadomo na N osiągniesz wyższy transfer, ale na wrt54gl masz wybór alternatywnego oprogramowania. Dodam, że mam netgeara WNR2000 dodawany był swego czasu do playstation3 , działa właśnie z tą konsolą oraz 2 komputerami stacjonarny i laptop powiem że jest stabilnie i wystarczająco. Jak chcesz mieć sprawiedliwy podział łącza pomiędzy lapkami wybierz wrt, jeśli szybszy transfer, ale podejrzewam że może bez QOS i praktycznych opcji jakie ma wrt54gl z alternatywą nie poradzić sobie z podziałem łącza.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Sobalus
No właśnie nie wiem do końca co przyda mi się bardziej. Bo jeśli dobrze rozumiem do n potrzebuje szybkiego neta (ja mam 12MB) czy chodzi tu o transfer wewnątrz? Co do alternatywnego oprogramowania to ok jestem otwarty, tylko co takiemu chłopakowi jak ja się przyda w w firmie z niego? Pytam bo nie wiem. I jeszcze jedno pytanie czy w obu/żadnym przypadkach będę mógł wpływać na podział łącza?

iroc
W netgearze mniej opcji, nie pamiętam ale qos-a chyba nie ma w ogóle lub jest cienki więc podział może mieć mizerne skutki. Co do alternatywy to nie szukałem do netgeara być może jest. Natomiast jeśli chodzi o wrt54gl nie ma n ale ma większe możliwości poczytaj o tomato

http://openlinksys.info/wiki/tomato/d...o/doku.php

Lub jeszcze coś tańszego z możliwościami wrt54gl ovis wl-1600gl
Edytowany przez iroc dnia 10-11-2009 12:22
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Sobalus
Ok dzięki za odzew. Poczytam i wieczorem się odezwę ze swoimi spostrzeżeniami.

Sobalus
Poczytałem i mam jeszcze takie pytanie, czy np. w modelu WRT160NL można zainstalować jakiegoś klienta torrenta tak żeby ściągać pliki na zewnętrzny dysk, pena nawet wtedy, gdy komputer jest wyłączony?

obsy
W standardowym nie. W openwrt tak.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Sobalus
Tylko w opewrt(jaka wersja)? ... czy pozostałe też? I ewentualnie może ktoś ma linke do opisu jak to zrobić.
Edytowany przez Sobalus dnia 12-11-2009 09:59

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 112

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,679,851 unikalnych wizyt