Witam.
Router Linksys WRT54GL z Tomato v1.11. Sieć LAN mam na własne potrzeby a w niej na WiFi trzy komputery, każdy ze stałym wewnętrznym IP.
Stary laptop FS dał ciała, nie można z niego niczego przekopiować, nie można zapisać na płycie, na napędzie zewnętrznym, ba nawet po Lan-ie nie można bo po prostu zawiesza się. Zamiera też gdy filmy HD odtwarzam. Jakaś usterka na płycie, gdy za dużo bitów "przerzuca" to zamiera. Pozostaje twardy reset.
Mam sporo danych do przekopiowania (i głównie z uwagi na tę przypadłość starego lapka uzyskałem zgodę na zakup nowego i chciałbym tak Tomato ustawić aby transfer z FS na tego nowego i na stacjonarnego nie był większy niż 200 kB/s. Przetestowałem tę wartość na Azureusie gdy razem pobierają tego samego torrenta. Długo by to trwało ale to już nie ma znaczenia.
Prosiłbym o ile to możliwe o proste wyjaśnienie, nie jestem zanadto biegły w tych sprawach, ot tyle tylko, że udało mi się wgrać Tomato PL, po wersji widać, że już dosyć dawno.
Edytowany przez figurel dnia 07-11-2009 18:45
bosiak napisał/a:
ale chaos... chcesz użyc azureusa w lanie ???? torrentem transfer po jednej adresacji ?????
Coś chyba nie doczytałeś kolego, nie wiem jak jaśniej napisać, że chcę ze starego lapka dane przekopiować po WiFi ale z prędkością nie większą niż 200 kB/s.
shibby napisał/a:
ale kombinujesz. wykrec dysk, ma zlacze sata takie samo jak w kompie wiec podlacz dysk z lamka do PCta i zgraj dane. proste.
Też brałem to pod uwagę. Śrubokręta się nie boję ale nie da się bez niego? Programowo? Chyba więcej kombinacji ze śrubokrętem niźli z paroma kliknięciami w Tomato.... No chyba, że Tomato tego nie potraf a to już inna sprawa.
tomato to linux, jezeli linux to potrafi to i tomato potrafi. oczywiscie ze da sie to zrobic, poprostu uzyj skryptu HTB i ogranic wysyl na odpowiednim interfejsie. ale wierz mi jezeli nie masz wiedzy czym jest htb i jak uzywac klas tc to wez srubokret i odkrec 2 srubki w lapki by wyjac dysk, zamiast kombinowac na okolo jak tu uzyc klienta p2p by przeslac cos po lanie.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
shibby napisał/a:
tomato to linux, jezeli linux to potrafi to i tomato potrafi. oczywiscie ze da sie to zrobic, poprostu uzyj skryptu HTB i ogranic wysyl na odpowiednim interfejsie. ale wierz mi jezeli nie masz wiedzy czym jest htb i jak uzywac klas tc to wez srubokret i odkrec 2 srubki w lapki by wyjac dysk, zamiast kombinowac na okolo jak tu uzyc klienta p2p by przeslac cos po lanie.
Lub na kompie którym będziesz ściągał zainstaluj netlimitera.
shibby napisał/a:
zamiast kombinowac na okolo jak tu uzyc klienta p2p by przeslac cos po lanie.
Rece opadają... W którym miejscu napisałem, że chcę do przesyłania plików w LAN-ie użyć klienta p2p? Chcę w Lanie po WiFi przesłać pliki z kompa do kompa z ograniczoną prędkością. Howg!
Cytat
banditfr napisał/a:
Lub na kompie którym będziesz ściągał zainstaluj netlimitera.
Ten trop wygląda obiecująco, dziękuję.
NetLimiter to strzał w dziesiątkę, o to właśnie mi chodziło. Mogę ustawić transfer wychodzący, przychodzący, dla całego lapka, dla każdego procesu z osobna. Transfer z netu, w sieci LAN. Nic więcej mi nie trzeba. Jeszcze raz dziekuję banditfr.
Edytowany przez figurel dnia 08-11-2009 21:57
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?