Witam bedzie to moj 1 router, slabo sie znam na tym temacie wiec licze na wasza pomoc, obecnie mam switcha i 4 urzadzenia wpiete do niego, takze 5 wyjsc zajetych, mam lacze osiedlowe po kablu i chcialbym kupic jakis router ktory bedzie mial min 4 porty lan i 1 wlan ktory bedzie kompatybliny z moja siecia to jest chyba kabel rj-45? + voip ( korzystam z voipdiscout, i chcialbym jakis program do odbierania tel z nr. ) bede mial wpiete do niego 2 telefony chodz to nie jest mus moze byc 1 + wifi..
IP mam przydzielane z serwera DHCP po MACU.. admin w niedlugim czasie zrobi mi ZEW IP na ten komp z ktorego teraz pisze, chcialbym przekierowac porty np: na XBOXA360 ( konsola do gier ) lub jesli sie da "wrzucic" IP ZEW na konsole zeby byc w pelni dostepny, mam proglemy z gra online ( nie moge zakladac serwera itp )
Wiem ze switch moze sluzyc jako dodatkowe 5 portow LAN dla routera, ale jesli jest taki router ktory spelni moje powyzsze oczekiwania to kupie taki, (chcialbym miec wszystko w 1 urzadzeniu )
cena tak do 300 zl + - 100 zl, byle nie wiecej niz 500..
, ale o ile sie nie myle port WLAN mojego neta nie wepne tylko w 1 port lan., a jeden gosciu mi pisze ze moga byc problemy jak tak podepne neta.
Linksys WRT54GL fajny ma WLAN dobry dla mojej sieci tylko nie ma VOIPA
zas Linksys WAG54GP2 ma VOIPA ale WLAN ma (RJ-11),
Jesli jest jakis router ktory spelnia moje oczekiwania to go kupie, a jesli nie to prosze powiedziec jak z ty avm7170 czy bedzie normalnie dzialal, wtedy podepnego do niego switcha.
Edytowany przez FOMFNY dnia 01-11-2009 12:48
to urzadzenie z linka to jest ADSL wiec jesli ISP dostarcza Ci net po ethernecie to zapomnij.
jesli chcesz cos wiecej niz pudelko ktore sie kurzy to kup. np linksysa wrt54gl + oddzielnie bramke VoIP. Cenowo na jedno wyjdzie. A dodatkowo na linksysa wgrasz tomato i mozna poszalec.
"jesli chcesz cos wiecej niz pudelko ktore sie kurzy to kup. np linksysa wrt54gl + oddzielnie bramke VoIP. Cenowo na jedno wyjdzie. A dodatkowo na linksysa wgrasz tomato i mozna poszalec."
a jaka bramke voip bys polecil ? i soft tomato co daje tak w skrocie? ja chce tylko osiagnac to co wyzej pisalem, co to oprogramowanie mi da wiecej ?
ps: a ten ?
http://www.allegro.pl/item790175769_linksys_wrt54gp2a_voip_kablowka_upc_tp_netia_itp.html
Edytowany przez FOMFNY dnia 01-11-2009 14:46
Kup tego speedporta. Da sięw nim wyłączyć port adsl a z jednego ethernetu zrobić wan. W tej cennie nie znajdziesz nic lepszego. Osobiście wczoraj kupiłem oryginalnego fritza 7170. Do tego w tym masz odrazu QoS,VPN,FAX, i automatyczną sekretarkę. Z tego co czytałem na alt.voip wynika ,że FritZ boxy dużo lepiej się sprawują niż Linksys.
PS. WRT54GP2 to tandeta - takie okrojone zestawienie wrt54gl z PAP2 przy czym lubi się wieszać. Miałem również WRT54GL z tomato + Linksys PAP2 i też nie byłem zadowolony. Jak się zdecydujesz na rozwiązanie z bramką chętnie ci odsprzedam swoją starą w bardzo preferencyjnej cenie.
Edytowany przez baranek dnia 01-11-2009 18:21
dzieki baranek nareszcie doczekalem sie konkretnej odpowiedzi ktora przekonala mnie ostatecznie zeby kupic tego speedporta W701V.
Nie wiesz czy da sie cos zrobic aby nie marnowac tego wejscia na port adsl ? jakas przejsciowka, przerobic? bo gdy wepne kabel z neta do 1 portu lan/wap zostanie mi 1 urzadzenie ktore bede musial polaczyc do switcha a wolabym miec wszystko w 1 routerze
ps: co cie sklonilo do kupna originala fritza a nie speedporta? czytam ze niczym sie nie roznia a nawet speedport ma wiecej opcji.
Fritza kupiłem w bardzo preferencyjnej cenie. Osobiście trochę obawiam się supportu softu AVM na platformie Speedport - pisałem na ten temat posta.
(http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=25&thread_id=9077)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?