27 Listopada 2024 05:49:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.104.30
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Jaki tryb AP dla przezroczystych klientów
mientki
Mam asusa wl500gP v2 z Tomato Version 1.25.8515 RAF ND USB Thor MOD na pokładzie.
Router jest ustawiony w tryb Acces Point, WPA /WPA 2 Personal, TKIP/AES i 16 alfanumeryczny klucz. Chciałbym w tomato włączyć ARP Binding, tak, żeby narzucić konkretne ip <=> konkretny mac i ograniczyć dostęp spoza listy.

Do AP łączę się Netgear'em WG602v3 (frimware 1.2.5 z trybem ap client). Netgear ustawiony właśnie w trybie client. Problem w tym, że obecnie w Tomato > Status > Device List dubluje mi urządzenia na liście, czyli jeśli łączę się komputerem podpiętym po LANie przez netgear'a do ASUSA (wifi) to pokazuje mi 2 pozycje (patrz załącznik). Pokazuje 2 urządzenia o IP 192.168.1.6, z różnymi adresami mac (1. komputera, 2. netgeara), przy czym nie pokazuje nazwy netgeara.

Kiedyś miałem zrobione połączenie bridge za pomocą dwóch takich netgearów i wszyscy klienci byli widoczni poprawnie, czyli Netgeary były przezroczyste.

Obecnie do ASUSa po wifi łączą się 2 takie same netgeary (APC) za którymi jest po kilka komputerów. Po włączeniu ARP Binding nie mam internetu, ani dostępu do routera, mimo, że i Netgeary i wszystkie komputery za nimi są dodane na liście ARP. Jak należy ustawić urządzenia, aby Netgeary były przezroczyste?
mientki załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez mientki dnia 19-09-2009 13:14
ASUS WL500gP v.2 + Tomato 1.25.8515 RAF ND USB Thor MOD + pendive 4gb + FreeNAS 0.7RC1 + 1.5 TB

robotics
Mam to samo na Asusie i AP tp-linka. Czasem nawet dubluje adres MAC....

Sprawdź, czy Ci w tablicy (jak masz zainstalowaną) też tak dubluje...

mientki
Wczoraj wrzuciłem nowy soft i nie mam tablicy. Tak na marginesie... miałem v3 i jakoś dziwnie mi ta tablica działała. Bardzo długo ładowało klientów z dhcp.
ASUS WL500gP v.2 + Tomato 1.25.8515 RAF ND USB Thor MOD + pendive 4gb + FreeNAS 0.7RC1 + 1.5 TB

robotics

Cytat

mientki napisał/a:
Wczoraj wrzuciłem nowy soft i nie mam tablicy. Tak na marginesie... miałem v3 i jakoś dziwnie mi ta tablica działała. Bardzo długo ładowało klientów z dhcp.

mi na dodanym httpd nie chciała w ogóle działać, zainstalował na optware i teraz wszystko normalnie.

mientki
A wracając do tematu...może trzeba Wireless Mode ustawić na AP +WDS ?? Gdzieś znalazłem takie informacje, ale odradzali używania WDS ze względu na spadek wydajności.

robotics

Cytat

mientki napisał/a:
A wracając do tematu...może trzeba Wireless Mode ustawić na AP +WDS ?? Gdzieś znalazłem takie informacje, ale odradzali używania WDS ze względu na spadek wydajności.

Nie wiem, w domu się tym nie przejmuję. Bardziej denerwuje mnie to, że AP nie odpowiada po pingu, a ma nastawione statyczne IP....

shibby
hmm tak jest ze kompy za APclientem widnieja pod MACiem APka. czemu masz zdublowane? ten poprawny to dzierzawa dhcp. ten z mac`iem APka to ten pod ktorym faktycznie router dostaje neta,...

zastosuj WDS miedzy APkami i nie powinienes miec juz takiego problemu.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

mientki
no tak, ale jak mam ustawić netgeara?

mientki
no tak, ale jak mam ustawić netgeara?
mientki załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

robotics
ja bym go zostawił w trybie AP z takim samym SSID i kanale jak ten Asus w trybie WDS.

mientki

Cytat

robotics napisał/a:
ja bym go zostawił w trybie AP z takim samym SSID i kanale jak ten Asus w trybie WDS.

nie działa :/

dazzler
Opcja 1.
...Point to Point... - zwykły WDS tak myślę.

Opcja 2.

...Repeater.... - odpowiednik WDS+AP w linksysie z Tomato

wpisująć jako MAC Wifi Linksysa. Oczywiście w linksysie trzeba także dodać MAC Netgeara. Ponadto ustaw jakieś szyfrowanie np WEP i klucze orazz SSID muszą być te SAME!
Edytowany przez dazzler dnia 20-09-2009 18:44

mientki
Właśnie sprawdziłem chyba każdą możliwą opcję i nie działa, WDS prawdopodobnie ze względu na WPA2, którego używam. Jak ustawie w tomato ap + wds to nie mogę uzyskać połączenia w trybie cleint lub bridge. Jestem w kropce...

robotics

Cytat

mientki napisał/a:
Właśnie sprawdziłem chyba każdą możliwą opcję i nie działa, WDS prawdopodobnie ze względu na WPA2, którego używam. Jak ustawie w tomato ap + wds to nie mogę uzyskać połączenia w trybie cleint lub bridge. Jestem w kropce...

sprawdzaj opcje czy działają bez zabezpieczeń, a później stopniowo je dopiero wprowadzaj. Czasem urządzenia się dziwnie zachowują i nie chcą z prostymi kluczami działać...

dazzler
Z tego co wiem to WPA2 nie działa w trybie WDS na Tomato. Spróbuj jak powiedział poprzednik.

shibby
jw najpierw wylacz szyfrowanie i sproboj zestawic wds bez szyfrowania. jak pojdzie to ustaw wep64, jak pojdzie to wep128, jak pojdzie to wpa, jak pojdzie to na tym koniec bo tomato nie obsluguje wpa2 dla wds.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,937,091 unikalnych wizyt