Przymuszony obowiązkiem "zwycięzcy" zaprezentuję krótki przegląd routera, który dotarł do mnie w ostatnim tygodniu. Z braku czasu i możliwości technicznych będzie to raczej krótki opis wrażeń z uruchomienia ww. urządzenia niż test z prawdziwego zdarzenia.
Specyfikacja zaczerpnięta od Obsy'ego
* procesor SoC Atheros AR7240 400MHz
* 2 MB pamięci flash
* 32MB pamięci RAM
* Radio Atheros AR9285 single stream N radio (b/g/n, pojedynczy strumień do 150Mbps)
* 5 portowy przełącznik Ethernet 10/100 (1WAN + 4LAN)
* wbudowane anteny
Najważniejsze cechy produktu:
* zgodność ze standardami IEEE 802.11n 2.0 w wersji roboczej, 802.11g oraz 802.11b
* Certyfikaty IEEE 802.11g oraz 802.11b Wi-Fi gwarantują zgodność ze standardami branżowymi
* Algorytm szyfrowania WPA2T82; najwyższej klasy zapewnia bezpieczeństwo
* Nieskomplikowany kreator konfiguracji
* Porty Ethernet 10/100 z obsługą usługi auto-crossover (MDI/MDI-X) R11; bez konieczności stosowania kabli krzyżowych
* Montaż urządzenia w pozycji poziomej lub na ścianie
Dane techniczne
* Model: WRT120N
* Standardy: IEEE 802.3u, 802.11g, 802.11b, 802.11n w wersji roboczej
* Diody LED: zasilanie, Internet, połączenie bezprzewodowe, Wi-Fi Protected SetupT82;, Ethernet(1-4)
* Porty: Internet, Ethernet (1-4), zasilanie
* Przyciski: Reset, Wi-Fi Protected SetupT82;
* Typ okablowania: Cat5
* Liczba anten: 2 (wewnętrzne)
* Modulacje:
802.11b: CCK/QPSK, BPSK
802.11g: OFDM/BPSK, QPSK, 16-QAM, 64-QAM
802.11n: OFDM/BPSK, QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* Moc nadawania w dBm:
802.11b: 16.5 ± 1.5 dBm (typowa)
802.11g: 13.5 ± 1.5dBm (typowa)
802.11n: 13.5 ± 1.5dBm (typowa)
* Czułość odbiornika w dBm:
-94dBm (typowa) przy 1 Mb/s
-90dBm (typowa) przy 11 Mb/s
-75dBm (typowa) przy 54 Mb/s
* Zysk anteny w dBi: 2.0 (maks.)
* Protokół UPnP obsługa/certyfikat: obsługa
* Zabezpieczenia sieci bezprzewodowej: Wi-Fi Protected AccessT82; 2 (WPA2), WEP, filtrowanie adresów MAC urządzeń bezprzewodowych
* Klucz zabezpieczeń: szyfrowanie maks. 128 bitów
* Wymagania dotyczące systemu operacyjnego: Windows XP, Vista, lub Vista 64-bit Edition z najnowszymi aktualizacjami (dla oprogramowania Network Magic oraz kreatora konfiguracji), Mac OS X 10.4 lub nowszy (dla kreatora konfiguracji)
A teraz zdjęcia routera oraz zawartość pudełka:
Jak widać na zdjęciach router jest bliźniaczo podobny do opisywanego przez Obsy modelu WRT160NL. Brakuje mu tylko anten zewnętrznych oraz portów USB.
Router podłączałem pod WRT54GL z wgranym Tomato. Niestety nie mam możliwości podłączenia go jako samodzielny router i sprawdzenia jak sobie radzi bez "pomocy".
Konfiguracja routera przebiegała bezproblemowo. Tzn. całkowicie zignorowałem płytkę CD dołączoną i routera i skonfigurowałem go ręcznie.
Nowością (jak dla mnie, bo miałem do czynienia głównie z WRT54GL i WAG200G ) jest tzw. PIN, który naklejony jest na spodzie urządzenia. Jest to duże ułatwienie dla osób, które nie miały styczności z konfiguracją routerów. Dzięki niemu po wykryciu routera przez np. komputer i podaniu poprawnego kodu PIN, automatycznie proponowane jest włączenie zabezpieczenia WPA i generowany jest klucz.
Osoby początkujące, które nie bardzo wiedzą jakie zabezpieczenie wybrać w routerze mają dzięki temu problem z głowy.
Po połączeniu urządzenie nie sprawiało problemów. Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy test wymaga żeby urządzenie pracowało przez jakiś czas pod obciążeniem. Niestety na razie nie mam możliwości tego sprawdzenia.
Za jakiś czas router będzie samodzielnie rozdzielał internet z telewizji kablowej. Wtedy postaram się napisać o jego kulturze pracy.
Podsumowanie:
Urządzenie wygląda ładnie i tyle W zamierzeniach ma zastąpić wysłużonego WRT54GL. Czy tak się stanie czas pokaże.
Prawdziwe oblicze tej maszynki może pokazać alternatywny soft - jeśli się ukaże.
Edytowany przez Exeqtor dnia 18-09-2009 21:26
W zasadzie to nie dodam swojej opini bo nie mialem z tym urzadzeniem do czynienia, ale... Dzis poszedlem do dziekanatu zachecony informacja ze jakoby zostal kupiony tam nowy WRT160NL. Okazalo sie ze to wlasnie WRT120N. Poszedlem tam z gosciem ktory go stawial (nie zaden informatyk). Router chodzi na oryginalnym sofcie z wlaczonymi zabezpieczeniami WPA2. Po lanie podlaczone sa trzy kompy i printserver. Po wifi chodza okazjonalnie laptopy. Generalnie to gosc narzekal ze potrafi sie przyciac pare razy w tygodniu tak bez powodu. Narzekanie skupilo sie na tym ze zasieg wifi nie wychodzi dalej niz za dwie sciany (w dziekanacie to jakies 6m). Mozna to oczywiscie zrzucic na atmosfere podczas rejestracji wrzesniowej Nie wiem czy ta informacja komukolwiek pomoze, najlepiej by bylo jakby kolega Exeqtor cos wiecej pozniej napisal.
Podsumowanie:
Urządzenie wygląda ładnie i tyle W zamierzeniach ma zastąpić wysłużonego WRT54GL. Czy tak się stanie czas pokaże.
Prawdziwe oblicze tej maszynki może pokazać alternatywny soft - jeśli się ukaże.
Generalnie założenie jest takie że bezpośrednim następcą 54GL'ki ma być 160NL - opisywany przez Ciebie 120N to "wstęp" - "entry level" do sieci dla użytkowników domowych.
a... gratuluję wygranej
i na koniec - tak dla pełnej jasności
pamiętaj że sprzęt posiada gwarancję tylko na sofcie oryginalnym jakby co
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?