1. Reset the router to defaults on the Linksys Admin page, and let it reboot
or manually reboot it after its finished.
2. Set your computer to a static IP address of 192.168.1.10 and 255.255.255.0 for a mask
and plug ethernet cable into LAN port of the G2v1 unit.
3. Close all browser windows. Start Linksys's tftp.exe utility, set IP to 192.168.1.1
and browse to the VxWorksPrep-G2V1.bin file, enter passowrd = admin, and click Upgrade.
Wait 60 seconds for it to reboot on its own, if it does not, then powercycle the router
manually.
4. Don' open any browser windows. Again start Linksys's tftp.exe utility, and browse to
the VxWorksKiller-G2V1.bin file, enter passowrd = admin, and click Upgrade. Wait
2 min for it to reboot on its own, if it does not, then powercycle the router
manually.
5. Tftp the DD-WRT firmware to the router, use "dd-wrt.v24-10709_NEWD_micro.bin"
from the folder where you got these instructions; after sucessful tftp, wait 3 min for
the router to finish writing new nvram deafults, etc... It should reboot on it's own at
least two times, so give it the 3 min and then goto http://192.168.1.1 (If it not reboots
on its own, wait another 1 min, and then power cycle it)
6. When if finishes booting up...do a hard reset on the unit...let it boot again,
and configure.
7. Don't forget to set your computer back to automatically obtaining DHCP and DNS.
1) zresetuj router do wartosci domyslnym na stronie linksys admin page po czym wykonaj reset routera.
2) ustaw w komputerze statyczny adres ip 192.168.1.10 z maska 255.255.255.0 po czym podlacz kabel do portu LAN routera.
3) zamknij wszystkie przegladarki w windowsie i uuruchom program tftp.exe. wspisz adres 192.168.1.1, wskaz plik VxWorksPrep-G2V1.bin, haslo admin i kliknij upgrade. Odczekaj 60sek, powinien zresetowac sie sam, jezeli tego nie zrobi zrob to recznie odlaczajac i podlaczajac zasilanie.
4) nie uruchamiaj zadnej przegladarki. ponownie uruchom program Linksys's tftp.exe utility i wybierz plik VxWorksKiller-G2V1.bin, haslo admin i upgrade. odczekaj 2min, powinien sam sie zresetowac, jezeli tego nie zrobi zresetuj go sam.
5) uzyj firmware dd-wrt.v24-10709_NEWD_micro.bin (przez tftp) z folderu z ptorego masz ta instrukcje. po poprawnym flashu odczekaj 3min by router mogl zakonczyc zapisywanie do nvram domyslych ustawien. Powinien w tym czasie zrestartowac sie 2x. Dlatego daj mu 3min po czym zaloguj sie na http://192.168.1.1 (jezeli nie resetowal sie sam, odczekaj kolejna minute po czym zresetuj go sam)
6) jezeli uruchomil sie to wykonac hard reset na urzadzeniu i uruchom ponownie.
7) nie zapomnij przywrocic polaczenia sieciowki w kompie znow na dhcp.
to tak na szybko.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
dokładnie z tej strony http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/dd-wrt/hardware.html
plik: dd-wrt.v24_micro_generic.bin
Kurde!!! wszystko poszło jak po maśle w/g opisu, no ale mam niemiły problem, WRT54G2 często traci połączenie, po prostu jakby ktoś resetował linksysa.
Bardzo proszę o poradę znawcy tematu o jakieś prawidłowe ustawienia routera, te podstawowe to wiadomo. Dodam, że router jest oddalony od laptopa 4m i niema przeszkód typu ściany itp.
W ubieglym tygodniu flashowalem ten router i musze powiedziec ze jestem efektem zachwycony. Funkcjonalnosc i wreszcie swietnie dzialajacy QoS mam. Cos czego w oryginalnym oprogramowaniu nie uswiadczysz. Robilem wg tej instrukcji. Dziala swietnie.
PeterW napisał/a:
wyczysc nvram !
i pokarz konfig wifi
Witam
chodzi ci o zrzut ekranu wireless/advanced settings ?
Nawiązując do ostatniego problemu to wyczaiłem, że jak wejdę w menu linksysa i zrobię cokolwiek, np poskacze po zakładkach i wyjdę to nie zrywa połączenia.
Czy może być tego powodem podłączony router pentagram (zmieniony soft na safecom, niestety mam neostradę)
Dzieje się to gdy ponownie załączam zasilanie do routera+linksysa, wiadomo poco ma chodzić załączony non stop skoro niema mnie 48h w domu.
pozdrawiam
Jarek
... cholera nie mam czasu posiedzieć nad tym problemem praca, praca i obowiązki a szlak mnie trafia jak zrywa połączenia !
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?