25 Listopada 2024 09:47:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.140.78
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
HELP! WRT54GL- problem z WiFi i opóźnieniami www
luki_er
Witam,

mam spory problem z nowym routerem WRT54GL-EU v.1.1.
Jest to mój pierwszy router i sam czytam fora i się uczę jego obsługi od podstaw więc wybaczcie za błędy wynikające z braku doświadczenia.
Używam oryginalnego oprogramowania wer. 4.30.7, a nie jakiegoś alternatywnego, gdyż nie chce stracić 3-letniej gwarancji. Nie wiem czy jak zmienię firmware na np. tomato i będą jakieś problemy to czy będę mógł wrócić do oryginalnego softu i czy gwarancja nadal będzie ważna? Jeśli ktoś wie to proszę o odp. na to pytanie, gdyż to pewnie rozwiąże większość moich problemów.

Warunki sieciowe: mieszkanie ok. 74m2, trzy komputery stacjo. (Win XP) na kablu, oraz 2 laptopy przez WiFi (Vista). Każdy komp.niemal ciągle ma włączony P2P typu: eMule lub Torrent. Łącze z kablówki ASTER - miesiąc temu transfer wynosił stałe 10Mb, lecz od sierpnia jest inaczej: 4 Mb w ciągu dnia, zaś w nocy 8 Mb.

Ustawienia routera: Włączony MAC adres clonning, podział łącza przez DHCP. WiFi włączone, SSID name - własny, SSID broadcast - wyłączony (większe bezpieczeństwo), channel type - 11, security: WPA2 Personal - TKIP+AES, Key renewal: 3600 sec; Wireless MAC filter - włączony i ustawiony na PC tylko z listy (MACi laptopów są wpisane). Firewall - włączony i nic w nim nie zmieniałem. Port range forward - ustawiłem poszczególne porty na Emulki i torrenty by router je przepuszczał, Port triggering - nie wiem czy mam to ruszać ale dodałem porty eMule, QoS: Upstream Bandwidth - ustawiony na AUTO (wiem że powinien być ustawiony ręcznie na wartość ok. 90% łącza ale ono się zmienia co 12 godzin, więc dałem auto gdyż nie wiem jak sobie z tym poradzić), MAC adres routera ustawiony na High priority, Ethernet (4 porty) - wszystko LOW i DISABLED, Optimize gamingR30; - Włączony, Aplication priority w screenie w załączniku.

Problem:
ogromne opóźnienia we wgrywaniu stron www na wszystkich komputerach przy włączonym WiFi, dzieje się tak od początku sierpnia. Na początku router chodził bez zastrzeżeń (LAN i WiFi) lecz coś się zmieniło w momencie zmiany prędkości łącza przez dostawce internetu.
Myślałem, że problemem są programy do P2P więc ustawiłem na routerze QoS jak widać w załączniku, ale problem nadal się pojawiał! Zauważyłem, że po całkowitym wyłączeniu WiFi wszystko działa jak należy. Strony się ładują przy równoczesnym Niestety potrzebne jest mi WiFi, ponieważ nie mogę okablować całego mieszkania.
Proszę o pomoc, jak mam dobrze ustawić router by działało wszystko razem bez lagów: LAN oraz WiFi + P2P i HTTP. Czy mogę ustawić router nie zmieniając oprogramowania, jeśli nie to czy mogę wgrać inny soft nie tracąc gwarancji, jak tak to jaki najlepiej?
luki_er załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez luki_er dnia 03-08-2009 19:14

luki_er
jeszcze jeden screen

luki_er
...i jeszcze jeden:

obsy

Cytat

luki_er napisał/a:
Witam,
Używam oryginalnego oprogramowania wer. 4.30.7, a nie jakiegoś alternatywnego, gdyż nie chce stracić 3-letniej gwarancji. Nie wiem czy jak zmienię firmware na np. tomato i będą jakieś problemy to czy będę mógł wrócić do oryginalnego softu i czy gwarancja nadal będzie ważna? Jeśli ktoś wie to proszę o odp. na to pytanie, gdyż to pewnie rozwiąże większość moich problemów.

Oficjalnie: wgrywając alternatywne oprogramowanie tracisz gwarancje. Wg większości sklepów. Jednakże - jak się sprzęt fizycznie posypie to nie uruchamia się, więc nie widać co tam jest. Jak jeszcze chodzi - możesz znów wgrać oryginał i nie widać żeby tam było coś innego. Więc pewnie sklep przyjmie to jak nie wspomnisz że coś wgrałeś.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

luki_er

Cytat

obsy napisał/a:

Oficjalnie: wgrywając alternatywne oprogramowanie tracisz gwarancje. Wg większości sklepów. Jednakże - jak się sprzęt fizycznie posypie to nie uruchamia się, więc nie widać co tam jest. Jak jeszcze chodzi - możesz znów wgrać oryginał i nie widać żeby tam było coś innego. Więc pewnie sklep przyjmie to jak nie wspomnisz że coś wgrałeś.

Aha, dzięki za odpowiedź w sprawie gwarancji, ale to nie rozwiązuje mojego głównego problemu.
Czy można coś zrobić na oryginalnym sofcie by chodziło mi wszystko jak pisałem wyżej? Proszę, musi być jakiś sposób. Może ktoś już miał podobny problem i go rozwiązał.

Chyba że nie mam wyboru... w takim razie jaki wybrać alternatywny soft bym zmniejszył ryzyko zepsucia routera? Jak Tomato to jaka wersja jest najlepsza? Czy może coś innego wybrać?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,707,526 unikalnych wizyt