Od jakiegoś czasu (~2 tygodni) mam pewien problem z moim WRT54GL v1.1.
Router działał bez problemów od ponad 6 miesięcy. Około 2 tygodnie temu zaczeły sie problemy..
- strony WWW przestały działać
- PING/Tracert na np. Onet nie działał bezpośrednio z routera (przepiąłem kabel z routera do laptopa i wszystko działało więc to nie problem z dostawcą)
- ipconfig /release i ipconfig /renew sprawiło ze nie mogłem ponownie uzyskać adresu z routera
- zrestartowałem router, wszystko wróciło do normy.. do pewnego czasu - po kilkunastu minutach problem powrócił...
- znowu restart.. chciałem sprawdzic logi routera.. wszystkie znikneły oprócz tych z 31 grudnia (kiedy skonfigurowałem poraz pierwszy router)
- wyczyściłem NVRAM, wgrałem nowy soft tomato 1.25...
- ustawiłem wszystko z palca na nowo...
- po kilku godzinach znowu www nie działa, drugi laptop nie dostaje IP z DHCP itp itd..
- znowu logi wyczyszczone...
Po 2 tygodniach szukania przyczyny problemu, postanowiłem zwrócić się do Was
Zauważyłem ze po jakimś czasie routerowi zaczyna brakować pamięci...
Zaraz po restarcie ma jej około 6MB i powoli ta pamięć sie kurczy (nawet do ~300KB).
Myślałem, że to wina skryptów (filtr reklam, blokowanie groźnych IP - skrypty z tego forum). Wyczysciłem więc NVRAM, na nowo wgrałem soft - tym razem v1.23 VPN, konfig z palca ale juz bez skryptow. Podziałało znowu kilka godzin... i znowu zwis... restart.. i tak w koło...
Dobre kilka godzin spedziłem patrząc w log routera otwierając w międzyczasie strony WWW (youtube, poczta etc).
Po jakimś czasie poziom pamieci skurczył sie do ok 300KB (!)
Time Wed, 17 Jun 2009 15:56:17 +0200
Uptime 0 days, 01:44:37
CPU Load (1 / 5 / 15 mins) 0.23 / 0.25 / 0.46
Total / Free Memory 14.19 MB / 328.00 KB (2.26%)
W logu pojawiają się wpisy, że tablica jest przepełniona:
To znaczy że idzie przez niego tyle połączeń, że chłopak już sobie nie radzi. Jesteś pewien nie nie masz sąsiada na lewo z p2p lub których z komputerów nie złapał wirusa?
W domu mam WRT54G i WRT54GL, oba mają po 16MB RAM ale różnią się znacznie wykorzystaniem pamięci.
Model GL jest tylko odpalony, ale bez netu, po połączeniu się z modemem ilość wolnej pamięci spada do 1,2-1,5 MB. Model G ma znacznie więcej parametrów ustawionych ( filtrowanie IP, blokada stron, QOS, scrypty) a mimo to pozostawia znacznie więcej wolnej pamięci.Może po prostu Tomato jest pisane na starszym modelu WRT54G i ma gorszą optymalizację kodu dla wersji GL.
Edytowany przez jack78 dnia 17-06-2009 22:57
wirus lub p2p. tak jak obsy napisal. za duzo polaczen i router niewyrabia. zreszta sprawdz sobie ilosc polaczen w advanced -> conntrack/netfilter -> connections -> count current.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
miałem ten sam problem na sofcie trzepakotomato 1.21 PL
ustąpił po zmianie na tomato 1.23, teraz jade na modzie RAF i też nie ma tego problemu
jack78 : gdybyś zrestartował gl'a też by było mniej więcej tyle pamięci co w g bo chodzi 21 dni tamten 0
d3tr0 napisał/a:
jack78 : gdybyś zrestartował gl'a też by było mniej więcej tyle pamięci co w g bo chodzi 21 dni tamten 0
Niestety próbowałem, ale świeżo po resecie GL zostawia już tylko trochę ponad 4 MB wolnego, które po połączeniu z netem spadają w ciągu kilku godzin do 2MB.
Edytowany przez jack78 dnia 19-06-2009 22:36
a zainstaluj coś innego, tego moda tomato RAF zobaczysz jak pamięć wzrośnie
po starcie powinien mieć 8MB wolnego, po zabezpieczeniu wifi 7 z groszami
u mnie chodzi koło miesiąca i stoi na 6.2 i nie spada od długiego czasu
to raczej wina softu tak mi sie wydaje
To znaczy że idzie przez niego tyle połączeń, że chłopak już sobie nie radzi. Jesteś pewien nie nie masz sąsiada na lewo z p2p lub których z komputerów nie złapał wirusa?
conntrack wyświetla średnio ~50 aktywnych połączeń. Na lewo też nikt nie jest podpięty.. wirusów brak - kompy przeskanowane 2 antywirami (nod32 i kaspersky av)
istnieje jakaś możliwość sprawdzenia jakie procesy zjadają pamięć routera (przez command line)?
btw istnieje może coś w rodzaju manuala do command line'u dla wrt54gl?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?