23 Listopada 2024 12:09:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.21.46.68
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Linksys WRT54GC Problem z instalacja
Canibal
Witam mam taki router jak w temacie i mam problem z instalacjąjego.Otóż gdy instaluje i wpisuje parametry to po chwili jest sprawdzanie routera i jest ok pózniej idzie dalej i nie może znależć połączenia z internetem.I tu zaczynają sięschody bo nie wiem jak to ustawić wszystko.Mam internet osiedlówke 4mb z zewnętrznym IP i może tu jest przyczyna czemu nie mogę tego ustawić ? Korzystałem z pomocy strony http://tomaszwisniewski.com/linksys-tutorial-konfiguracja-routera/ i robiłem wszystko według instrukcji ale i tak nic u mnie nie działa ,są te same błędy jak były czyli wykrywa router ale nie wykrywa pózniej internetu.ktoś mogłby napisać jak to trzeba poprawnie ustawic ?Głównie chodzi mi o wyjasnienie co wpisac w Setup -> Advanced Routing: , itp ponieważ wpisywałem jak tam podane ale i tak nic nie działa bo to sa ustawienia na stronie akurat a chodzi mi głównie też o ustawienia podczas instalacji routera bo trzeba podać jaka to sieć itp a tego nie bardzo wiem jak to nazwac i co nalezy wybrac i ustawic Wink
Dodam ze chce kompa podłączyc przez kabel no i laptop + iphone przez WiFi

Czy jest jakies alternatywne oprogramowanie do tego routera dzieki ktoremu by mi wszystko hulao jak trzeba i bezproblemowo ? bo pki co to lipa.

z Góry dziękuję za pomoc Wink Pozdro

Sorki jesli temat jest w zym dziale lub juz taki byl niestety nie doczytalem Sad

obsy
Po co w ogóle ustawiasz coś w advanced routing?

Jeżli masz zwykłe połączenie - zrestartuj ruter do ustawień fabrycznych. Jak masz na stałe adres - wpisz go, jak nie zostaw go tak jak jest (z dhcp). Podłącz. I działa.

Żadnych konfiguratorów (a tym bardziej z cdrom), żadnych dodatkowych ustawień nie potrzeba że działało. Chyba że masz coś innego w sieci to napisz to.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Canibal
No ok czytalem tamten poradnik i tak kazali ja sie nie znam szuaklem co i jak i znalazlem tamto.Nic innego w sieci nie mam w kazdym badz razie nic mi o tym nie wiadomo .Mam osiedlowke jak pisalem z zew IP i tyle do routera jest plytka z reguły jest tak ze jak cos daja to zawiera to sterowniki Wink jak pisalem jestem zielony i nie wiem jak mi moze to dzialac bez niczego tzn jak tylko go podlacze .Bo coz jak mi ma wtedy wifi dzialac ? bez hasla itp ? kazdy bedzie mogl sie wbic mi na neta ? i jak mam go niby zrestartowac do ustawien fabrycznych ?

obsy
Dokładnie. Praktycznie każdy ruter sprzedawany na rynku jest tak zrobiony: podłącz i działa. Adres wan z dhcp, wifi właczone, otwarte, pełen dostęp.

Rozglądałeś się w ogóle po menu rutera? (http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1...faults.htm)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Canibal
no tak ogladalem to menu ba i nawet tam cos ustawialem i patrzalem =] no ale jak bede w domu obadam jeszcze tak jak piszesz i sprawdze bez instalowania niczego .Bo wczesniej to jak to robilem to plytke dołączoną odpalałem Wink stąd moje problemy z tym urządzeniem Wink

Canibal
A więc tak zresetowałem ustawienia , ale neta jak nie było tak dalej nie ma.Poza tym jak pisałem jak podepnę sam router to nie moge nawet wejść na stronkę 192.168.1.1 ,natomiast po odpaleniu płytki i jak dojde do sprawdzania routera to wtedy mogę normalnie wejść w ustawienia itp

i Druga sprawa jak ustawiam router to mam wpisac swoj adres IP zew czy wew ? :}
Edytowany przez Canibal dnia 17-05-2009 18:40

iroc
Podłącz się z ruterem na początek i wejdź do menu. Zresetuj na wszelki wypadek ruter do domyślnych ustawień ponownie.
Sprawdź kartę sieciową czy w ustawieniach jest wszystko pobieranie automatycznie.
Co to za sieć osiedlowa ? może zabezpieczają po mac adresie, a może trzeba podbić ttl. Jak podłączysz się bezpośrednio z kompem to jest net ?
Dla tego rutera nie ma alternatywy.
Edytowany przez iroc dnia 17-05-2009 18:57
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Canibal
Jak podepne sie bezposrednio to neta nie mam.W polaczeniach lokalnych muszę wziąść właściwosci tcp/ip właściwości i wpisywac zew adres IP bramę oraz maskę i dopiero wtedy mi działa internet.A sieć osiedlowa ,mamy dostawce w sklepie i on zakłada w okolicznych blokach,osiedlach internet.A cośz mac-iem nie wiem czy mają ale za każdym razem jak np zmieniam karte sieciową to muszę im podawać mac adres nowej karty.

iroc
Więc podłącz się przez router w Basic setup wpisz ip i pozostałe parametry. Sprawdź czy działa ? jeśli nie, sklonuj mac adres w zakładce Mac adress clone i sprawdź czy działa ?.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Canibal
a więc tak wpisane ip itp wczesniej nie byłem pewien czy był net bo sprawdzałem tylko WiFi i po podłączeniu aktualnie Routera internet na komputerze stacjonarnym jest ale nie ma WiFi i po konfigurowaniu nadal nie ma WiFi ktoś wie czemu ?

dałem nazwę sieci,zmieniłem kanał dałem szyfrowanie wep i hasło i nadal nic. wyłączyłem szyfrowanie i też nie ma WiFi

Jeszcze jedna sprawa chodzi mi o sieci P2P co zrobić aby odblokowac porty ?Bo na chwilę obecna nie chce sie mi z kontem połączyć i ściąga mi tylko na pół gwizdka.
Edytowany przez Canibal dnia 17-05-2009 21:34

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 106

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,387,495 unikalnych wizyt