od niedawna jestem posiadaczem wrt54gl v1.1 wiec jeszcze zielony ze mnie uzytkownik. od razu wgralem najnowsze tomato 1.23 i tu pojawil sie problem, ktorego nie moge przeskoczyc, mianowicie jakosc polaczen skypa i voipcheapcom drastycznie spadla, pojawilo sie mnostwo utraconych pakietow przy wysylaniu i odbieraniu a ciagle "rwanie" i metaliczny glos nie daja nawet minimalnego komfortu rozmowy. testy robilem przy wylaczonym qos i bez skryptow, w sieci lokalnej bylem sami dysponowalem calym uploadem. dodam jeszcze, ze jesli podlacze sie bezposrednio do modemu to nie mam tych problemow. parametry mojego lacza:
radekulano napisał/a:
jakosc polaczen skypa i voipcheapcom drastycznie spadla, pojawilo sie mnostwo utraconych pakietow przy wysylaniu i odbieraniu a ciagle "rwanie" i metaliczny glos nie daja nawet minimalnego komfortu rozmowy.
Miałem podobny problem, z tą różnicą, że ja słyszałem rozmówcę dobrze, a on mnie z przerwami i zniekształceniami.
Było to tak uciążliwe, że praktycznie przestałem korzystać ze Skype'a.
Co najdziwniejsze, zakłócenia były najintensywniejsze gdy rozmawiałem ze swojego dość mocnego stacjonarnego peceta, a znacznie mniejsze, gdy rozmawiałem ze swojego dość leciwego laptopa.
Aż nagle, któregoś dnia odkryłem, że Skype mi idealnie działa, bez żadnych zakłóceń.
Do dzisiaj się zastanawiam, co się mogło zmienić, bo ja ani w konfiguracji Tomato, ani w konfiguracji sieci LAN nic nie zmieniałem!
Jedyna zmiana, jaka miała miejsce, to przepięto mi linię telefoniczną na inną centralę, chociaż żadnych skarg na jakość łącza nie składałem.
Jedyna zmiana, jaka miała miejsce, to przepięto mi linię telefoniczną na inną centralę, chociaż żadnych skarg na jakość łącza nie składałem.
ten ucinany skype juz mi dziala na nerwy i psuje zabawe z ruterem, a moze to wina mojego operatora i jakis stosowanych przez niego blokad. slyszalem cos o ttl dla pakietow ale nie za bardzo sie na tym znam. moze ktos ma doswiadczenie w tym temacie albo mial juz stycznosc z moim operatorem i udalo mu sie ominac te zabezpieczenia. w umowie mam dowolna liczbe terminali w lokalu ale kto tam ich wie, szczegolnie , ze maja w ofercie rowniez telefonie.
Najpierw wyłącz cały qos na routerze i powyłączaj wszystko inne: programy p2p i inne dziadostwo bedące w tle i sprawdz na czystym łączu. Może jeszcze masz skrypt Robsona i za mało dałeś połączeń per user albo zrobił to twój dostawca Sprawdz jeszcze opóznienia jakie masz na łączu.
Edytowany przez stiepa dnia 01-04-2009 19:48
pomidorowy napisał/a:
A zobacz jak sie sprawy mają na oryginalnym sofcie... Moze to problem sprzetowy... Pozdr.
noc pelna testow i konfiguracji, sprawdzilem na orginalnym sofcie, potem na wrt54gc i innym wrt54gl z tomato i... wszedzie to samo. moze to cos wlasnie z ustawieniami peratora albo firewallem w ruterze chociaz zrobilem probe z odblokowanymi wszystkimi portami i wystapily te same problemy.
sprawdzam dalej...
doszedlem do wnosku, ze najlepiej bedzie sprawdzic tomato pod innym operatorem zeby sie upewnic, ze nie jest to wina ruterka.
jesli ktos mial podobne doswiadczenia to prosze o sugestie, pozdrawiam
Edytowany przez erex dnia 01-04-2009 23:21
bardzp mozliwe ze ISP blokuje porty i dlatego skype sie tnie, zmiana portow powinna pomoc jak nie dzwon do ISP i walcz o swoje! jesli twoj ISP to espol to na 100 jest to wina IPS
failo napisał/a:
bardzp mozliwe ze ISP blokuje porty i dlatego skype sie tnie, zmiana portow powinna pomoc jak nie dzwon do ISP i walcz o swoje! jesli twoj ISP to espol to na 100 jest to wina IPS
pozdrawiam
no i dzwonilem do pomocy technicznej mojego ispa, musze przyznac- bezproblemowo. sprawdzili modem -dziala b.dobrze i nie gubi pakietow, nie maja tez zadnych restrykcji jesli chodzi o porty i serwisy. zostaje jedno- droga komp -ruter -modem. kompa sprawdzilem, modem tez juz sprawdzony wiec zostaje ruter i jego konfiguracja.
bez qos`a
w skypie nastawilem port 37, tak tylko do testow z funkcja upnp. w ruterze widze, ze ten port zostal otwarty- gubie jednak pakiety, rozmowa jest przerywana. tak samo dzieje sie jak otwieram recznie ten port- nie ma roznicy.
co dziwne, gdy nastawilem w voipcheapcom ten sam port co w skypie(37) nastapila kolosalna zmiana, nie ma juz metalicznego glosu, jestem polaczony przez tcp a nie udp, zero przerwan, niebo a ziemia. niestety w skypie bez zmian.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?