shibby napisał/a:
czytalem to 2 razy i nie potrafie sobie tego wyograzic.
wez to rozrysuj ktkry gdzie jest wpiety, do jakiego portu i jaki adres ip.
Wiem ze troche to chaotycznie napisalem
Problem rozwiazany - (powiem tak, jedyny sposob jaki dziala- to ustawienie tych dwoch AP na dziwnych klasach podsieci - troche to malo profesjonalne - no ale... dziala :-)
WRT54GL slozy jako "serwer" pracuje jako AP Client
WRT54GS - pracuje jako AP, podlaczony UTP do WRT54GL
WAG200 - pracuje jako AP, podlaczony UTP do W RT54GL
z konfiguracja WAG200 nie mialem najmiejszego problemu dziala u mnie juz z 3lata, ale po podlaczeniu WRT54GS i ustawieniu na tryb AP za cholere nie chcialo to ruszyc :/
WRT54GL - port WAN wolny, kable tylko LAN1 i LAN2
WAG200 kable podlaczone do LAN, w WRT54GL, kabel do LAN
WRT54GS kabel podlaczony do WAN, w WRT54GL do LAN
Dziala mi to jak narazie, zauwazylem jednak znaczny spadek predkosci i czasu odpowiedzi wyglada to tak jak by pakiety sie zapetlaly lub bladzily pomiedzy tymi 3urzadzeniami zanim trafia do ISP. Sprobuje wieczorem wlaczyc na WRT54GL:
Advenced - Routing - Spanning-Tree Protocol, troche to dziwna nazwa ale jak sadze chodzi o SpanTree zapobiegajacy zapetleniu pakietow - czy tak ?
Kolejne pytanie i moj problem jaki pojawil mi sie wczoraj- wszystko ruszylo z kopyta, ale ja nie moge zalogowac sie z "wewnatrz" do WRT54GS. Znow schemat - lacze sie tak:
Na WRT54GL mam wylaczone otoczenie sieciowe (ale to nie powinno miec wplywu) zastanawiam sie czy rozwiazaniem nie bedzie wstawienie w pole "SWITCH" switch'a - jak sadzicie?
skoro 54gs podpiety jest przez WAN do 54GL. wiec odseparowales siec za 54GS i sa za NATem. czemu nie podlaczyles 54GS z GL przez LAN tak jak masz z wag200??
co do "switcha" to jezeli wag200 i 54gs sa podpiete do LAN w 54gl to GL robi za switcha dla nich!!
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
skoro 54gs podpiety jest przez WAN do 54GL. wiec odseparowales siec za 54GS i sa za NATem. czemu nie podlaczyles 54GS z GL przez LAN tak jak masz z wag200??
co do "switcha" to jezeli wag200 i 54gs sa podpiete do LAN w 54gl to GL robi za switcha dla nich!!
OK, sprobuje pojsc za Twoja rada i polaczyc je poprzez LAN w obu router'ach tylko ten opis .... wprowadza mi duzo zamieszania - wyjasni ktos to ?
Kolejne moje pytanie - cos sie pochrzanilo centralnie - polaczenie o jakim pisalem wczesniej dzialalo bardzo ladnie na kablu:
- 1to1 (dlugosc okolo 1,5-2m)
teraz jak rozstawilem urzadzenia tak jak powinny m.w. stac mam powazny problem - brak linku na kablach cross czy 1to1. Bez znaczenia jak polacze routery sa juz na tyle samodzielne ze kable jakie dostana na takich pracuja... Idac dalej tym tropem puszczalem pingi (moja teoria poprzednia o kablach bez roznicy sie sprawdza) ALE ! - na 20 transmitowanych pakietow dochodzi zaledwie 1-2, a bardzo czesto ZERO - co za tym idzie - bark internetu na WRT54GS - czy te routery maja jakis problem z komunikacja miedzy soba? Czy Tomato moze miec jakis wplyw? Kabel funkiel nowka, ogladalem, ie jest zalamany ani popekany, brak uszkodzen - sprawdzalem miernikiem polaczenie miedzyzylowe - OK, sprawdzalem testerem kabli - kabel OK - co u gitka znowu ?
shibby napisał/a:
pamietaj by wylaczyc na GS dhcp klientci podpieci to GSa dostana dhcp z GLa
kable zacisniete wg standartu?
DHCP oczywiscie wylaczony - kable nie sa wg standardu (teraz), ale byly wczesniej - zreszta, na odleglosc 10-15m kabla to nie robi az takiej roznicy - ja chce tylko be te dwa urzadzenia sie zobaczyly - a tutaj ciagle LIPA - chyba wezme ten kabel i rozpruje na calym odcinku - 10m to nie jest wiele a mi juz sil brakuje...
Dlaczego rozpruje go? Kiedys kupilem kabel ktory byl dokladnie co 1m calkowicie odizolowany - moze cos tutaj tez sie dzieje...
Zanim zniszcze kabel jakis inne pomysly ?
edit: 11-03-2009
KOSMOS - takie rzeczy to tylko w Erze !
okazuje sie ze kabel jest OK, wtyczki byly zakladane OK, a problem powoduje ciagle jeden z router'ow - ze tak powiem "podaje" za slaby sygnal/napiecie czy cus - dolozylem HUB'a starego 8p ktory jakims cudem mial jeszcze 2porty OK i ku mojemu zdziwieniu pingi dochoza w 1ms, internet dziala ...
W zyciu bym nie powiedzial ze urzadzenia firmy Linksys nie dadza rady nawiazac linka na dystansie niecalych 11m po miedzi (skretka)
Paranoja...
Edytowany przez MrRoger dnia 11-03-2009 00:53
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?