Naczytalem sie troszke o roznych routerach i prawde mowiac zaczyna mi sie krecic od tego w glowie, a nie znalazlem tego co mi pilnie potrzeba:
1. Jaka przepustowosc ma po aDSL <--> radio (klienci) WRT54GL z Tomato WPA-2 + PPPoE
2. Ile osob max aktywnie pracujacych pociagnie ten WRT'ek na antenie dookolnej bez zamulania sie?
3. Sa sprawdzone sposoby na niego blokowania p2p i ilosci nawiazanych polaczen przez uzyszkodnikow czy raczej bez serwera sie nie obejdzie a on tylko jako AP baza ?
OT: Odbiegajac od tematu i spamiac na forum - co innego polecacie na baze AP z serwerem? Jestem jakos przekonany jednak do Cisco-Linksys ze wzgledu na nazwe firmy, ale moje jakis Ovislink w podobnej cenie lepiej sie spisuje przy serwerze?
1. Nie wiem jak to wygląda przy szyfrowaniu, ale na bez niego max. transfery jakie udało mi się osiągnąć to około 3MB/s w sieci lokalnej. Mam do niego podłączonego DSL 15mbit i też leci pełną parą.
2. Na w/w zestawie pracuje około 40 urządzeń z czego około 30 przez wifi. Rzadko zdarza się aby równocześnie było podłączonych 20 osób. Generalnie się nie zamula, a jeśli już to podejrzewam, że jest to wina bardziej standardu bezprzewodowego niż samego rutera.
3. Sa sposoby, jednakze blokowanie p2p to nie sa proste rzeczy nawet na serwerze. Zwlaszcza ze teraz p2p stosuja maskowanie protokolow i ciezko temu zaradzic. Tylko blokada portów, ale to miecz, który tnie w obie strony.
schwung napisał/a:
3. Sa sposoby, jednakze blokowanie p2p to nie sa proste rzeczy nawet na serwerze. Zwlaszcza ze teraz p2p stosuja maskowanie protokolow i ciezko temu zaradzic. Tylko blokada portów, ale to miecz, który tnie w obie strony.
Z konfiguracja np. Slackware z QoS i filtracja po naglowkach przelatujacych pakietow p2p dam sobie rade, tylko skoro serwer to mozna pozbyc sie AP przy odpowiednim ustawieniu komputera blisko anteny i dobry kabel (na strychu domu, to do anteny max 5m kabla w lini prostej przy kominie)
I tak glowkuje jesli ten linksys sobie nie poradzi tak jak bym chcial to moze jakas wersja wyzej np: WRTSL54GS
Chodzi o to bym znalaz AP ktory wywali mi z sieci p2p i byl w miare stabilny. Jesli nie znajde takowego, to coz zostawie tego WRT54GL i wsadze przed niego Linuxa na kompie.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?