26 Listopada 2024 11:29:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.136.19.203
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
help pomózcie mi nad tym zapanowac
yogurcik
Witam serdecznie.
Mój problem polega na małym chaosie jaki zapanował mi w sieci ..
Zaczynaliśmy od 2 kompów sąsiad - sąsiad... zrobiła się z tego mała siec

ati4.com/yogurcik/siec.JPG

wszystko hulało na początku na d linku 604 potem był Cerberus ADSL2 Wi-Fi P 6331 ale on dziś został wymieniony na Linksys am200+Linksys wrt54gl .
Teraz tak czytam przeglądam i czytam wasze forum i głupi się robię które oprogramowanie wgrać .
Które będzie dla naszej sieci najbardziej odpowiednie która wersja.
Dla nas priorytety to voip www gry poczta na końcu ewentualnie w nocy torenty i inne tego typu. Wiem ze co niektórzy w sieci ściągają przez rapida czy jest jakaś możliwość przyhamowania tego typu połączenia ?
Z góry dziękuje za pomoc.

amras666
Z tego co mi wiadomo Tomato ma możliwość przydzielenia priorytetu dla http w zależności od wielkości przesyłanego pliku (500 KB+ mają osobną grupę) - interesująco pod tym względem prezentuje się Conaxu mod.

Zresztą z działu w którym napisałeś wynika że chyba już podświadomie sam podjąłeś decyzję Smile
Edytowany przez amras666 dnia 14-01-2009 23:06

naz
możesz tez zrobić jeszcze inaczej wizasc jakiś stary komputer i wgrać na niego Ipcop i będziesz miał router zarzadzalny jak się patrz i zrobisz na nim wszystko obsługa nie jest taka trudna

yogurcik
sprzęt kupiłem właśnie pod alternatywne oprogramowanie.
Widze ze jest tyle wer ze zgłupłem i nie wiem które było by dla mnie naj lepsze .. nadmienię ze nie jestem jakiś tam orzel ... potrzebował bym ewentualnie pomocy w ustawieniach qos-a SmileSmile

yogurcik

Cytat

naz napisał/a:
możesz tez zrobić jeszcze inaczej wizasc jakiś stary komputer i wgrać na niego Ipcop i będziesz miał router zarzadzalny jak się patrz i zrobisz na nim wszystko obsługa nie jest taka trudna

Ipcop nie głupie rozwiązanie.

echor
Śmiało Tomato, przykładowe qos znajdziesz na forum, proponuję dla bramki VoIP przydzielić statyczny IP

yogurcik

Cytat

echor napisał/a:
Śmiało Tomato, przykładowe qos znajdziesz na forum, proponuję dla bramki VoIP przydzielić statyczny IP
która ver tomato będzie najlepsza ?

Dziadek

Cytat

yogurcik napisał/a:
która ver tomato będzie najlepsza ?

Biorąc pod uwagę tylko najnowsze wersje, to żadnych problemów nie miałem z wersją 1.17.
Wersja 1.19 powiesiła mi router jeden raz.
Wersja 1.23 powiesiła oraz zrebootowała mi router już kilka razy, więc właśnie sam zastanawiam się nad downgradem firmware'u.

yogurcik
dokładnie mam WRT54GL z Firmware Version: v4.30.7 rozumiem ze bez problemu wgram w niego wer 1.17

Dziadek

Cytat

yogurcik napisał/a:
dokładnie mam WRT54GL z Firmware Version: v4.30.7 rozumiem ze bez problemu wgram w niego wer 1.17

Jeśli wykonasz wszystko zgodnie z dołączonym README, to nie powinno być żadnych problemów, jakkolwiek każde flashowanie jest obarczone pewnym ryzykiem.
Proponowałbym jednak zainstalować wersję 1.19. Ja mam poinstalowane sporo różnych dodatków i mogło mi zabraknąć pamięci, a jedna zwiecha na 9 miesięcy to nie jest dużo Smile
Edytowany przez Dziadek dnia 15-01-2009 10:42

yogurcik
1 zawiecha na 9 mc ludzie o czym piszecie ja na d linku to zawiecha co 1 h pentagram byl ok do czasu aż nie pojawił się 6 komp w sieci i jego qos tak działało ze ...

iroc
Używam tomato 1.13 i 1.21(ograniczenie łącza na podstawie QOSa) nie miałem żadnych problemów typu zawieszanie się, resetowanie routera. Ewentualnie ddwrt 23 sp1/2.

-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Dziadek

Cytat

yogurcik napisał/a:
1 zawiecha na 9 mc ludzie o czym piszecie

Tylko jedna, ale zgodnie z prawem Murphy'ego zdarzyła się akurat wtedy, gdy byłem kilkaset kilometrów od domu!
Na szczęście przed wyjazdem włączyłem sobie zdalny dostęp i byłem w stanie zrobić zdalny reboot routera.

Yaco

Cytat

yogurcik napisał/a:
1 zawiecha na 9 mc ludzie o czym piszecie ja na d linku to zawiecha co 1 h pentagram byl ok do czasu aż nie pojawił się 6 komp w sieci i jego qos tak działało ze ...
Ja używam d-link 707p od 4 lat po zmianie na normalne firmware nie pamiętam żeby się zawiesił. Na początku może było trochę zawiech ale to głównie przez moja niewiedzę i złe ustawienia. A u mnie jest tak Modem motorola>d-link>wrt54. D-linka mam pierwszego bo po 1 nie opłaca mi się go sprzedawać po 2 to uważam że ma lepszy firewall od wrt.
Edytowany przez Yaco dnia 15-01-2009 11:59
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

yogurcik
ja miałem z tym do czynienia D-Link DSL-G604T nigdy więcej 2 kompy już się zawieszał kupa g......

yogurcik
Mili państwo jak wykastrować gościa który notorycznie sie rapidshare jakos ustawić mu od górnie limit cos teges
?? ponadto zwiększamy prędkość do 4 mb dow i up 512 czy mozna przydzielić np 1 mb tylko na torenty 1 mb na rapid reszte na www skype poczte inne ?

yogurcik
Mili państwo jak wykastrować gościa który notorycznie sie rapidshare jakos ustawić mu od górnie limit cos teges
?? ponadto zwiększamy prędkość do 4 mb dow i up 512 czy mozna przydzielić np 1 mb tylko na torenty 1 mb na rapid reszte na www skype poczte inne ?

Dziadek
Poczytaj sobie o QoS oraz skryptach Robsonna

naz
Jeżeli chodzi o rapida to masz tylko 2 wyjścia stworzyc w Qos klasa osobna dla gościa i przyciąć mu transfer na 80 port lub zablokować mu stronkę rapida, pierwsze wyjscie z sytuacji pozbawi Ci adresu zew (chyba ze masz pare)
Enabled: zaznaczone
Description: Jestm zly admin blokuje rapida
Shedule: Everyday
Time: 10:00 - 21:00
Days: U góry dales "codziennie Everyday
Applies to: The Following...
Poniżej pojawi się pole do wpisania, wpisz tam IP chyba ze masz jeszcze po macach to wpisz adres mac jeszcze i ADD
Blocked resources: odznaczasz, pojawi się pole poniżej
Port / Application: puste
HTTP Request: rapidshare.com i drugi (kolejna linijka) rapidshare.de
Klikasz Save.

Co do torrentów poczty itd kłania sie scrypt Robsona
Edytowany przez naz dnia 16-01-2009 09:56

yogurcik
Panowie mam taki o to problem .
Wgrałem ver 1.19 pl po rebocie net śmiga tylko gdy wpisze ręcznie wszystkie adresy tj ip brame dns-a nie smiga dhcp oraz mogę zalogować się na routerze po www . Co jest nie tak ?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,851,827 unikalnych wizyt