26 Listopada 2024 13:19:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.68.97
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
PPPoA
roadrunner
czy jest możliwość zmienić typ polaczenia z PPPoE na PPPoA? Dziś tepsa namieszała cos u mnie na centrali i kazali mi zmienić wlaśnie ten parametr bo nie mogłem sie połaczyc a w moim wrt54GL na tomato 1.23 mam tylko opcje PPPoE. czy jest jakis sposob na obejscie tego?? W tej chwili musialem wyłaczyc bridge na modemie i on sie laczy z neo a za nim stoi na dhcp linksys wcześniej miałem modem jako bridge i linksys sie łaczył.

obsy
Właśnie pppoa powinien wyczyniać modem; na tomato nie dostaniesz pppoa bo on nie ma wyjścia xdsl
tylko zwykły ethhernet.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

roadrunner
no skoro można PPPoE to logiczne byłoby ze PPPoaA tez powinien mieć - chyba. Jak juz pisałem modemu w trybie bridge używałem i łaczyłem się z tomato. Teraz jednak coś zmienili na centrali i caly dzień netu ni emialem dopiero pop 2h na infolini 4 z koleji konsultant domyslił sie żeby to zmienić. i od tej pory modem chodzi jako router i za nim kolejny router linksysa jest.

Szoszon
U mnie w modemie ustawione mam pppoa a na routerze pppoe i taka kombinacja tez działa B) spróbuj takiego ustawienia Grin
TP-MR3420 OpenWrt Backfire 10.03.XX

roadrunner
U mnie ten sposób nie zadziałał :/. Modem chodzi u ciebie jako bridge?? Moze jeszcze ma ktoś jakiś pomysł?

Szoszon
Tak , modem jest w trybie bridge z protokołem pppoA a dokładnie jest ustawiony na protokół RFC-2684 Bridged w modemie Wink
TP-MR3420 OpenWrt Backfire 10.03.XX

artwi
Router nie ma nic do rzeczy, tylko ustawienie modemu. 2 tyg. temu instalowałem w małej firmie neo i musiałem przestawić modem Lucent Cellpipe 20A-GX-E (działa w trybie bridge) z pppoe na pppoa (bo inaczej nie łączyło) podpięty pod Linksysa z Tomato, gdzie jest tylko pppoe i wszystko działa. Niestety, na infolinię telekomuny nie ma co liczyć, bo powala niekompetencją... Na moje pytanie, jakie parametry ustawić, dowiedziałem się, że... w tym modemie nic się nie da ustawić! Na moje zapewnienie, że jestem w menu konfiguracyjnym, tylko nie wiem, co wybrać, dowiedziałem się, że... nie mam racji, bo to niemożliwe! Ustawienia wyszukałem w sieci...

Radzę Koledze poszukać jakie parametry ustawić w modemie (protokoły modulacji itp. rzeczy.) i powinno działać. To na pewno nie wina Tomato. Infolinii telekomuny nie ma się co pytać, bo tam zatrudniają bezrobotnych (na czas dokąd Urząd Pracy płaci za nich ZUS ) lub studentów (nie płaci się za nich ZUS) po 2 tygodniowych szkoleniach z obsługi klienta wg schematu:
1. Czy to modem TPSA-Nie? Mówimy klientowi spadaj!
2. Czy świecą się takie i takie lampki?-Tak? Neostrada działa. Proszę sformatować dysk i zainstalować od nowa Windows.
3. Nie? Proszę czekać na zjawienie się u państwa technika celem sprawdzenia linii.
4. Co pan mówi? Że u pana żadnego technika nie było? A my w dokumentach mamy że był, linia działa, a pan podpisał, że neostrada działa poprawnie! Proszę nie używać brzydkich wyrazów! To wszystko się nagrywa! Jak pan chce, to może pan wezwać technika jeszcze raz!

Snake7
U mnie to samo, od 2 dni walcze i sam wkońcu wpadłem że tylko Encapsulation PPPoA działa, a nie jak wcześniej PPPoE. Z tpsy zapomnijcie że czegoś się dowiecie.
Mam modem AM200 i zanim router WRT54GL(tomato), chodziło to ponad rok na ustwieniu (modem w trybie routed, router w trybie PPPoE). Aż do przedwczoraj po długich testach i telefonach do tepsy ustawiłem modem w trybie PPPoA i chodzi, lecz po podłącznieu Wrt54gl już nie. Z tego co widze to tomato ma tylko PPPoE. Jaki soft ma PPPoA abym router dalej odbierał internet.
Pomocy!!!

Ok poradziłem sobie, napisze dla innych

Modem ustawiamy w trybie PPPoA, a router w trybie DHCP i powinno śmigać.
Edytowany przez Snake7 dnia 04-02-2009 18:49
Po?yjemy- zobaczymy

Linksys AM200
Linksys WRT54GL 1.1 -> TOMATO 1.11

roadrunner
W ten sposób to i u mnie działa - pisałem o tym juz na poczatku więc ameryki nie odkryłeś. Tyle że przy takim ustawieniu np. torrenty chodza bardzo słabo.

Cytat

artwi napisał/a: Lucent Cellpipe 20A-GX-E (działa w trybie bridge) z pppoe na pppoa (bo inaczej nie łączyło) podpięty pod Linksysa z Tomato,

Nie rozumiem albo mój modem nie ma takiej możliwości. W trybie bridge nie mam mozliwoście ustawienia pppoa ani pppoe. moge tylko ustawieć ::1483 Bridged IP VC-Mux" lub "1483 Bridged IP LLC"

eRd
Ludzie, ale jaki macie problem jak neo dziala to juz macie 99% sukcesu.
Jak ustawiasz modem w tryb bridge to nie ma do wyboru PPPoE ani PPPoA, mozesz ewentualnie wybrac VPI/VCI ktore w neo wynosza 0/35. Wybierasz bridge z VCmux a jak nie idzie to LLC. Tyle mozesz na modemie ustawic, nie wiecej. Na routerze ustawiasz PPPoE wpisujesz login i haslo i musi dzialac.

Jak skonfigurujesz modem tak jak napisalem to mozesz podlaczyc pod niego kompa bezposrednio, utworzyc polaczenie (opis znajdziesz w sieci, np. ten http://www.net-kom.pl/index.php?optio...&Itemid=51) i zobaczyc czy sie polaczysz. Jesli tak uda Ci sie polaczyc to i router musi sie polaczyc, bo tworzy on takie samo polaczenie PPPoE jak to, ktore wlasnie stworzyles na kompie dla testu.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

roadrunner
Takie ustawienia jak opisujesz dzialały jakiś czas temu, teraz juz nie dzialaja. Nie wiem czy wszedzie ale w niektórych miastach tepsa przeszła z PPPoE na PPPoA i juz w ten sposób nie podłaczysz. Mi przestało dzialać to ustawienie z dnia na dzień i żadnej informacji nie uzyskalem, dopiero po kilkunastu telefonach do tepsy jakiś gość na infolini powiedzial ze taka zmiana nastapila i żebym przestawil modem na PPPoA i wtedy faktycznie dziala ale bez trybu bridge.

P.S.

Wlasnie uruchomiłem bridge i tak jak pisal mój poprzednik trzeba przestawić z VC Mux na LLC. śmiga az miło. Grin Na pochybel tepsie Pfft
Edytowany przez roadrunner dnia 16-02-2009 23:29

eRd
...bo tak jak napisal obsy PPPoA realizuje modem (PPPoverADSL), a PPPoE realizuje router (PPPoverEthernet).
Tepsa sobie tego nie zmienia, tylko konsultant pewnie chcial zbyc klienta, bo w sumie oni za konfiguracje routera klienta nie odpowiadaja (i sie nie dziwie, bo trudno zeby znac rozklad funkcji w milionie routerow na rynku Wink).
Ich obowiazkiem jest dostarczyc net do klienta i tyle. Ja nie mam zamiaru ich bronic, ale wziecie na siebie konfiguracji routerow klienckich spowodowaloby spadek skutecznosci rozwiazywania problemow o jakies 70% B) a jak wiadomo sposob oblugi klienta (sam zamysl) dziala tak a nie inaczej.
To nie kablowka, ze przyjda, zaloza modem i nic sie nie ma prawa dziac. Net jest przydzielany po MACu i juz.
W neo jest PPPoE (zapewne ze wzgledu na ilosc klientow i po to aby nad nimi miec mozliwosc zapanowac). Ma to plusy i minusy, ale to zupelnie tak jak z sieciami bezprzewodowymi, niektorzy wcale nie zabezpieczaja, bo przeciez trzeba jakies haslo wpisywac i po co mi to ...
Troche sie rozpisalem, ale operatorow jest coraz wiecej. Niestety czesto ostatnia deska ratunku jest takie neo i nic sie na to nie poradzi (wymaga moze wiecej cierpliwosci, ale czesto raz dobrze skonfigurowane dziala bez przerwy). Problem modemow na usb pozostawie na inny wywod, bo szkoda czasu Wink
Pozdrawiam niestrudzonych uzytkownikow neo, bo to pewnie bardzo duzy procent polskich internautow B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
Zotac HD-ID11 (ION2),

offmaster

Cytat

eRd napisał/a:
Ludzie, ale jaki macie problem jak neo dziala to juz macie 99% sukcesu.
Jak ustawiasz modem w tryb bridge to nie ma do wyboru PPPoE ani PPPoA, mozesz ewentualnie wybrac VPI/VCI ktore w neo wynosza 0/35. Wybierasz bridge z VCmux a jak nie idzie to LLC. Tyle mozesz na modemie ustawic, nie wiecej. Na routerze ustawiasz PPPoE wpisujesz login i haslo i musi dzialac.

Witam.

Panie i Panowie, korzystając z okazji ze forum ruszyło mam mega prośbę bo sam już nie mam siły. Router Edimax AR 7064+ skonfigurowałem dokładnie tak jak opisał to eRd, łączy się on, pobiera adres, synchronizuje ADSL, nie pinguje do stron ale to chyba efekt konfiguracji w bridge (rozumiem że po prostu przepuszcza sygnał przez siebie). IP routera/modemu ustawiłem na 192.168.1.1 i uruchomiłem mu serwer DHCP na LAN. Dalej mam WRT54G z Tomato 1.23. Ustawiam go w PPPoE, wpisuje login i hasełko do neo, ustawiam adres WRT na 192.168.2.1 i jemu też dalej uruchamiam DHCP. Niestety mimo tego ze teoretycznie powinno to działac niestety nie działaSad. Nie pobiera adresu IP z bridga przed nim, wszedzie w statusie PPPoE sa 0.0.0.0 i Connecting... Gdzie popełniam błąd? Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość.

eRd
Pierwsze co mi sie rzuca w oczy to to, ze piszesz najpierw o 192.168.1.1, a potem o 192.168.2.1, wiec z tego wnioskuje, ze ten pierwszy nie jest w trybie bridge (nie wiem nawet czy ma taka mozliwosc, bo nie znam tego sprzetu), ale skoro w pierwszym ustawiles dhcp to na drugim PPPoE nie ma nawet sensu, dynamic ewentualnie zeby chodzilo. Tylko pamietaj, ze pozadane jest bridge na modemie i PPPoE na routerze z tomato i do tego powienienes dazyc.
Zotac HD-ID11 (ION2),

offmaster
Edimax ma jak najbardziej mozliwosc ustawienia w tryb bridge. Wtedy na WANie pozostaje mi do ustawienia VPI i VCI ktore dla neo wynosza 0 i 35 oraz bridge na LLC (wtedy routek synchronizuje sie z ADSL). Sztywne adresy ustawiam ponieważ inaczej nie da sie zapisać ustawień konfiguracji wiec Edimax dostaje 192.168.1.1 ponieważ od strony WANu jest pierwszy a WRT z kolejnej puli 192.168.2.1. Na Edimaxie w trybie bridge uruchamiam DHCP dla LANu i konfiguruje PPPoE na Tomato. I w takiej konfiguracji niestety klapaSad. Dodam że przy ustawieniu Static IP dla LANu w Edimaxie jest ta sama sytuacja - Tomato cały czas się łączy i za Chiny Ludowe połączyć sie nie chce. Nadmienie również że jako taką wiedzę o sieciach komputerowych mam ale tutaj wymiękam...

jerzykowaty
Co ustawić na modemie: 1483 Bridged IP VC-Mux czy 1483 Bridged IP LLC dla Neostrady ?

shibby
vc-mux
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

jerzykowaty
Zauważyłem,że przy 1483 Bridged IP VC-Mux router nie zawsze chce połączyć się z internetem pomimo zalogowanego modemu. W ogóle nie bardzo rozumiem dlaczego w modemie nie ma możliwości ustawienia trybu PPPoA, w jaki sposób można zrealizować ustawienie do Neostrady w tym protokole.

Misiek440
coś sie chyba pozmieniało przez ostatnie dni, bo u mnie i u znajemoge ten sam objaw przez 1483 Bridged IP VC-Mux nie idzie sie połaczyć

s3phot
A próbował ktoś to uruchomic na sagem f@st 2704 ? Znaczy sagem f@st 2704 w trybie bridge + router tomato ? Bo u mnie nie działa męczę sie od mc i nadal nie mogę sprawić ty to tak działało. Narazie działa dennie na ustawieniu router + router ;/ .

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 67

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,860,289 unikalnych wizyt