23 Listopada 2024 08:47:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.17.181.122
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
fonera 2.0 autopsja
nicefile
witam forumowiczów
jako ze zbliżały się święta postanowiłem zrobić sobie prezent. Zamówiłem fonerkę 2.0 w celu instalacji alternatywnego fw oraz wykorzystania jej portu usb 2.0
Sprzęt jakim dysponujemy posiadając fonere 2.0 to
procesor MIPS 180Mhz big endian
pamięć ram 32Mb
pamięć flash 8Mb
kontroler usb 2.0 firmy nec i 1 zewnętrzny port usb
switch marvell z 2 portami zewnętrznymi
Co ciekawe do pracy można przystąpić z tymi samymi narzędziami co do każdej fonery z odblokowanym redbootem. Czyli wlasciwie klient telnet (polecam putty) oraz server TFTP (polecam tftpd32).Czas na przerwanie skryptu uruchomienie redboota wynosi tylko 2s wiec trzeba się spieszyć. Możne przydać się stary switch bądź hub który podłączymy w czasie programowania sprzętu do portu LAN fonery i Portu ethernetowego komputera. Po podpięciu routera mamy 2s na podłączenie się protokołem telnet na adres 192.168.1.254 port 7000. Po chwili powinniśmy zobaczyć znana nam konsole redboota.
Pominę tu samo flashowanie la fonery ,jest tu ktoś kto nie umie używać google ?
po zainstalowaniu wersji kamikaze openwrt z svn (current) wystarczy zainstalowac moduly usb 2.0 oraz moduly uzadzen ktore zechcemy uzywac na fonerze. Co ciekawe dostepne porty ethernetowe sa na stale przypisane do vlanow eth0.0 i eth0.1 ,wiec jesli chcemy uzywac ich w konfiguracji "switch" musimy dodac je do bridga br0 w konfiguracji (uzywalem vi i konsoli zamiast nowinek tej wersji kamikaze)

Testy z dyskiem twardym 2.5'' w kontrolerze usb 2.0 firmy "made in china" potwierdziły wysoka sprawność prądową portu usb w fonerze. Dysk kręcił się stabilnie zasilany wyłącznie z portu usb. Zasilacz fonery mimo uruchomienia na dysku skanowania powierzchni podłączonego dysku nie był gorący ,tak jak i cała fonera grzeje się odczuwalnie mniej niż model fon2100

Wydajność transferu jest odrobine nizsza niz na tym samym chipsecie w routerze wgt634u ktory posiadalem i wynosi ok 1200kb/s przy odczycie z uzyciem udzialu samba. Jest to wystarczające do udostępniania filmów czy mp3 komputerom w sieci

Oczywiście wbudowana karta wifi to atheros która oferuje pełne opcje konfiguracji i trybów działania modułu bezprzewodowego. Dla moich celów używam tryb mixed mode czyli APC+AP

Moim następnym krokiem będzie samodzielna kompilacja firmware oraz jego odchudzenie z niepotrzebnych mi modułów oraz programów oraz dodanie nowych pasujących profilem do fonery 2.0 co przyniesie oszczednosc pamięci ram i flash .Smaczku urządzeniu dodaje fakt posiadania kilku diod których zapalanie możemy kontrolować celem szybkiej diagnostyki (power zielona ,power czerwona ,wifi czerwona ,usb zielona)

Z zakupu jestem zadowolony mimo nie najniższej ceny (płaciłem oficjalne ceny w euro) ,ale zawsze można złożyć większe zamówienie ,dzieląc koszty przesyłki na 2-3 chętnych do posiadania fonery

Pozdrawiam
nicefile

ps.Czekam na udana modyfikacje wymiany pamięci ram na 128Mb,ponieważ to malutkie urządzenie jest tego warte

obsy

Cytat

nicefile napisał/a:

Wydajność transferu jest odrobine nizsza niz na tym samym chipsecie w routerze wgt634u ktory posiadalem i wynosi ok 1200kb/s przy odczycie z uzyciem udzialu samba. Jest to wystarczające do udostępniania filmów czy mp3 komputerom w sieci

Ciekawe dlaczego znów jest wąskie gardło. Czy to wina procka (tylko 180MHz) czy znów dali jakiś niedorobiony chip. Ciekawe dlaczego nie zrobili z tym porządku. Może w wersji 3.0 Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

hdx
Mnie też kusi nowa Fonerka ze względu na port USB i nieduże wymiary. Procek trochę wolny, ale do moich wymagań raczej by wystarczył. Ile zapłaciłeś za router [w przeliczeniu na złotówki]?
ADSL 8Mbps@TP-Link TD-8816 -> TP-Link 1043ND (OpenWRT 10.3 Backfire by shibby) -> 4 urz?dzenia na kablach + WiFi
Linksys WRT54-GL v1.1 (Tomato 1.21)
La Fonera FON2100 - wci?? czeka na kart? pami?ci i GPS Smile mo?e kiedy?...

nicefile
obsy: obsluga I/O jest zalezna od cpu niestety.Wazna jest architektura...NSLU2 na xscale radzi sobie lepiej niz inne podobne konstrukcje na broadcom . Predkosc zegara tez jest wazna,ale nie sadze ze podkrecenie jej o 10% przyniesie 10% zysk w transferze.Szkoda ze nieco ponad 1MB/s nie wystarczy na prawdziwy NAS.USB 3.0 nie powinno zmienic sytuacji. Ciekawe jest to ze wl-hdd ma jeszcze slabszy CPU niz fon2 ale przez kOntroler ATA na pci jego wydajnosc wynosi ponad 2,5MB/s

hdx: 40 euro plus przesylka ,prosto na shop.fon.com
Edytowany przez nicefile dnia 27-12-2008 00:40

obsy
To wiem. Mogli by po prostu zrobić lepszy sprzęt i zapewnić lepsze transfery, a tak to psują na dzień dobry fajne zapowiadający się sprzęt.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 93

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,365,856 unikalnych wizyt