23 Listopada 2024 08:48:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.132.107
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Linksys AG241 V1 EU - nie che się połączyć z neo
lukaszpieter
Witam. Wpadł w moje ręce linksys AG241 V1 EU. Na pierwszy rzut oka wygląda na sprawny. Ale problem tkwi w tym, że nie chce się połączyć z neostrada - może inaczej - nie chce się zsynchronizować z linią ADSL. Przynajmniej tak mi się wydaje. Nie pracowałem wcześniej z tym routerem i nie wiem co do końca sygnalizują kontrolki DSL.

Na linksysie jest wgrany soft PHOENIX (chyba najnowszy) ładnie się uruchamia mam dostęp do konfiguracji routera, ale z tego co widzę po kontrolkach jedna z kontrolek DSL mignie kilka razy w nadziei synchronizacji i na tym się wszystko kończy.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem.

Dodam że chciałem załadować do niego firmware producenta, ale na stronie firmwej nie mogę znaleźć softu do mojej wersji routera V1

iroc
Przywróć ustawienia domyślne, wgraj oryginalny firmware chociaż podejrzewam że na phoenix-ie powinien działać również.
Podłączałeś pod tą linie inny modem i działa prawidłowo ?.

http://www-au.linksys.com/servlet/Sat...0725576B07
Edytowany przez iroc dnia 15-12-2008 18:57
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lukaszpieter
Pod tą linia mam podłączony modem Micronet i działa prawidłowo. Przywracałem ustawienia fabryczne w menu jak i guzikiem reset. Sprawdzałem połączenie przewodu telefonicznego, czy styka się prawidłowo w gniazdku - i jest prawidłowo podłączony. Używałem dwóch różnych przewodów telefonicznych. Chciałem wgrać do niego oryginalny firmware ale nie mogę znaleźć do V1 - (Ten link który podajesz już sprawdzałem - po chwili wywala błąd - upgrade faild).

iroc
Spróbuj te ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Linksys%20AG241/AG241-EU_AnnexA_1.00.23.zip

[url]http://www.adslzone.net/postp1216295.html&sid=8c19e72af457cf32095eefb7e06cb584
[/url]

To może się przydać dla użytkowników V2 http://ag241.ickz.com/node/19
Edytowany przez iroc dnia 15-12-2008 20:05
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lukaszpieter
Sofcik z tego serwera FTP pomyślnie się załadował na linksysa, ale dalej nie chce mi się zsynchronizować z linią ADSL. Czy możesz mi w jakim są stanie kontrolki DSL gdy nastąpi zsynchronizowanie z linią??

iroc
Kontrolka ma się palić światłem ciągłym (zsynchronizowana linia adsl)
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lukaszpieter
Znasz jakiś adres w sieci, gdzie znajdę jakaś dokumentację techniczną tego sprzętu?? Chyba jest to jakieś uszkodzenie sprzętowe, pewnie będę się musiał zabrać, od wymiany warystorów. Może gdzieś tu leży problem.

mykhal
A jesteś pewny, że "nie walnąłeś" się w ustawieniach pod neostradę tzn. enkapsulacja, modulacja adsl itd ?
WRT54GL v 1.1 - Tomato 1.19
La Fonera - DD-WRT v24

iroc
Linia ADSL ma się zsynchronizować nawet bez wprowadzenia ustawień loginu,hasła, encapsulacji itd. Kolejnym krokiem są dopiero wprowadzenie w/w ustawień.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

mykhal
Nie wyjeżdżaj mi tu z loginem i hasłem. Login i hasło czy vpi/vci nic do synchronizacji nie mają. Bez poprawnie ustawionej modulacji nie będzie synchro!!
La Fonera - DD-WRT v24

iroc
Trochę się rozpędziłem :-) z tym loginem i hasłem @mykhal nie bierz tego tak do siebie. Ludzka rzecz napisać coś w pośpiechu. Zresztą po zresetowaniu urządzenia domyślnie masz ustawione wszystko tak jak powinno być żeby adsl się zsynchronizował. Żeby nie być gołosłownym mam panet ade 3000, jaht , surecom i na każdym jednym nie było problemu ( 6 lat) ze zsynchronizowaniem się adsla przy domyślnych ustawieniach, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę bo nie miałem AG241. Podejrzewam, że kolega @lukaszpieter próbował to zmieniać. To chyba jest pierwsze co przychodzi do głowy, zanim weźmie się ktoś za naprawę elektroniki (bezpieczniki, kondensatory itp).
Jeśli kolega @lukaszpieter nabył urządzenie,dostał od kogoś to prawdopodobnie jest z nim coś nie tak i tym się właśnie zasugerowałem, że coś jest z elektroniką. Ale jest taka opcja że ktoś nie potrafił tego skonfigurować czyli dostosować ustawień do linii adsl i stwierdził, że urządzenie jest uszkodzone. Znam takie przypadki....zobaczymy co odpowie właściciel "nie rozwiązanego problemu". Dodam jeszcze, że na w/w urządzeniach tych które mam, po wprowadzeniu ustawień domyślnych. Bez podłączenia do linii adsl dioda pulsuje w celu synchronizacji. Kolega pisze, że mignie kilka razy dioda więc może @mykhal masz rację.
Edytowany przez iroc dnia 16-12-2008 13:43
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lukaszpieter
Na poniższym screen-ie widać jak mam wprowadzone ustawienia na AG241. Z tego co dziś zauważyłem, to "AG" reaguję na wpięci i wypięcie linii ADSL - dokładniej mówiąc - Jak podłączony jest kabel telefoniczny, kontrolka DSL mignie kilka razy, tak w serii jakieś 10 mignięć, a potem przerwa około 5s. Po wypięciu kabelka telefonicznego jest odwrotnie - nic nie miga Grin

Zrobiłem krótki filmik telefonem na którym widać jak zachowują się kontrolki z podłączoną linia ADSL i bez. http://rapidshare.com/files/173992394...u.wmv.html
lukaszpieter załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez lukaszpieter dnia 16-12-2008 20:41

mykhal
iroc nie biorę do siebie. spływa to po mnie jak po kaczce Grin

A teraz parę słów o problemie. To zachowanie diód to nie musi być nic nadzwyczajnego. Widziałem dziesiątki takich urządzeń i diody modemów ADSL zachowują się różnie przy odpiętym/wpiętym modemie. Co do parametrów to wszystko, co może mieć wpływ na brak synchronizacji jest ok.

Dobrze byłoby sprawdzić modem na innej linii analogowej z neostradą. Jaką masz prędkość neostrady ? Ja bym sprawdził parametry linii (najbardziej chodzi o tłumienie) i prędkość synchronizacji (czy prędkość na porcie pokrywa się z tym co powinno być). Tylko musisz to sprawdzić na urządzeniu, które się synchronizuje. Na tym routerku Microneta, który ci działa powinno dać się sprawdzić i tłumienie i prędkość synchro. Jeżeli masz słabą linię lub wysoką prędkość na porcie to część urządzeń może się nie synchronizować. Ale to już są luźne dywagacje, bo raczej bankowo z urządzeniem coś jest nie tak.
La Fonera - DD-WRT v24

lukaszpieter
Od 1 grudnia mam neostrade 2 Mega. Na mojej linii telefonicznej były podłączane różne modemy ADSL. Począwszy od modemów sagem które strasznie mnie irytowały - czasami dość długo trwała synchronizacja, podobnie miałem z livebox-em. Miałem jakiś czas podłączony modem Thomson SpeedToutch 330 który był zainstalowany na Asusie Wl500Gp (WhiteRussian) ładnie działało. Jakiś czas temu podłączyłem sobie mikroneta - na nim jak i na speedtoutch synchronizacja następuje bardzo szybko. Synchronizacja następowała z końcem bootowania systemu.

Więc nie wydaje mi się żebym miał coś nie halo na linii telefonicznej. Czy mozesz mi napisać jakich wartości/nazwa powinienem się doszukiwać w mikronecie, aby sprawdzić te rzeczy które mi podajesz ??

Ciekawe czy jest na tym forum ktoś, kto miał podobny problem z innym modelem linksysa, który udało się rozwiązać.

mykhal
Jeżeli działa Ci 2Mb/s to linia jest co najmniej przyzwoita. Poza tym jeśli synchronizuje się ustrojstwo na usb (wszelkie sagemy, speed touche) to możemy też odrzucić za wysoką prędkość na porcie. Te modemy usb do 4Mb/s synchronizują się bez problemu. Na tle tego co teraz napisałeś możemy sobie darować sprawdzanie tłumienia itd.

Raczej sugerowałbym sprawdzenie urządzenia na innej linii. Wiesz ja się spotykałem z przypadkami w których modem w jednym miejscu się synchronizował, a w innym nie na podobnych prędkościach i parametrach. Podejrzewam jednak, że na 95% masz uwalony modem ADSL.
La Fonera - DD-WRT v24

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,365,993 unikalnych wizyt