25 Listopada 2024 17:45:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.89.42
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Problem z transferem w WRT54GL - tomato
kilobyte
Witam,

mam router WRT54GL w ktorym wgrany jest firmware Tomato 1.21. Router jest podpiety do modemu kablowego UPC. Oprocz tego mam dwa komputery - jeden taki troche serwerowaty, na ktorym stoi FTP plus jakies emule etc (windows XP proffesional). Drugi taki do netu i to wszystko (Windows Vista Basic). No i iphone, ktory jak jest w domu to podlaczony jest do routera. No i mam spory problem - przesylanie danych miedzy oboma komputerami zajmuje wieki. Z internetu sciagaja sie dane z szybkoscia, ktora ogranicza tylko UPC, ale przeslanie danych z jednego kompa na drugi zajmuje wieki - predkosc jest jakies 5, 10 kbps. Do tego pingowanie drugiego kompa zwraca co 2,3 pinga poprawnego. Wiekszosc jest uplynal limit zadania. No i niestety nie mam pojecia co to moze byc. Czy istnieje jakos mozliwosc zdiagnozowania tego? Poprawy tego problemu? Bede bardzo, bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.

PiotrekSadShockSad

mgregor
Wymien kable, wylacz na chwile firewall'e (ew. poprawnie je skonfiguruj), zresetuj router i skonfiguruj poprawnie...

kilobyte
Moze nie dodalem - kompy sa polaczone bezprzewodowo - punkt typu G, WPA PSK. Polaczenie na zewnatrz jest w porzadu, dwa komputery stojace obok siebie, polaczone bezprzewodowo komunikuja sie wolniej niz jakby dane na dyskietce przenosci Sad

PeterW
to znaczy ze przez radio internet smiga tylko po "lanie" (dla routera wifi+kable=most lan) ci zwalnia, tak?
sprawdz ograniczenia na QoS i jak uzywasz skryptow Robsota, polecam je usunac i na nowo ustawic, POPRAWNIE
Edytowany przez PeterW dnia 11-11-2008 16:29
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

kilobyte
QOS wylaczony. O skryptach wiem, ze sa, ale nie mialem czasu ich zainstalowac. Wiec to nie to. Chyba, ze powinienem sie nimi zainteresowac?

PeterW
to dobrze ze ich nie masz
czyli radio sie samo zaglusza postaraj sie zeby te 2 kompy bezprzewodow ozlanazly sie po przeciwnej stronie routera

trzeba tez sprawdzic czy nikt inny cie nie zaglusza
jakia jest moc radia ustawiona

moze reset do fabrycznych?
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

kilobyte
Sa po przeciwnej stronie routera i to dosc dokladnie - niestety nie pomaga nic. Nie wiem co mogloby mnie zagluszac - lapie jakies wlany, ale bardzo, bardzo daleko i to chyba nie to. Ostatnia kwestia - strasznie wolno zaczal nagle dzialac komputer z Windowsem XP - mam tam uruchomione Emule, z ktorym sie lacze po web interface - jak kiedys uwadalo sie polaczyc i cokolwiek zrobic, to od paru dni ladowanie pierwszej strony trwa godzinami. Jak wogole mozna to zweryfikowac co tam sie dzieje i dlaczego tak sie to zapycha?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,770,354 unikalnych wizyt