Mam kilka wrt54gl połączonych tylko radiowo za pomocą WDS.
Zauważyłem dziwne zachowanie wszystkich APeków zaraz po restarcie.
Używam TT 1.210014 ale na wcześniejszych wersjach jak i na Tomato od Neoxa objaw był ten sam: zaraz po restarcie jakość sygnału z jaką łączą się APeki jest na bardzo wysokim poziomie (Device List > Quality), np 80. Następnie maleje stopniowo, powoli przez ok 30-40 sekund do np poziomu równemu 10 i tak już zostaje.
Drugi APek z którym sie łączył ten pierwszy, jeśli nie został w tym samym czasie zrestartowany równiez w tym momencie rejestruje znaczną poprawę jakości sygnału z APkiem zrestartowanym przed chwilą. Co jest tego przyczyną?
Ja sobie tłumacze to tak: zaraz po restarcie, konfiguracja urządzenia nakazuje mu zestawić połączenie z innym APekiem więc w celu odnalezienia go i nawiązania połączenia zwiększa moc układu radiowego by szybko wyszukać konkretne urządzenie. Po nawiązaniu połączenia, stopniowo moc układu radiowego jest zmniejszana do standardowej i tak już mu zostaje do następnego restartu.
Wynikałoby z tego, że ten WRT54GL ma spory zapas mocy, i przynajmniej chwilowo potrafi ją uzyskać. Teoretycznie moc można regulować w Tomato, ja np jeśli mam gorsze warunki zwiększam ją o ok 100% do poziomu 84mW i takie ustawienie daje mi jakość sygbału quality=10 do 12 z innym APkiem ale to jest dość mało i dalsze podnoszenie mocy nie daje już żadnego pozytywnego rezultatu. Jedynie restart sprawia, że quality bardzo wzrasta ale potem stopniowo maleje.
Spróbowałem też restartować urządzenia w takich warunkach (duża odległość, np 1,5km + anteny sektorowe) gdzie APeki się nie łączą a mimo to po restarcie potrafią się zobaczyć, nawiązać połączenie na zadowalającym poziomie np quality=40 ale potem w ciągu niecałej minuty quality maleje by w końcu spaść do zera i urządzenia się rozłączają.
Może poza regulacją mocy jaka jest w Tomato istnieje inny, dotychczas niewykorzystany mechanizm by w tych routerach podnieść znacząco moc na stałe. Nie koniecznie na maxa tak by poziom wynosił 40 ale wystarczyłoby nawet 25% tego, czyli 10 do stabilnego połączenia. Wiatrak na APeka i po kłopocie, a tak, nie widzą się w ogóle
Ma ktoś jakiś pomysł?
Wiem, że już ktoś zauważył coś podobnego i odezwał się z tym na grupie ale temat umarł. Myślę że warto go podnieść bo jeśli moje przypuszczenia są poprawne to jest jeszcze co odkrywać w nieśmiertelnym WRT54GL
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?