Access Point 2 anteny POE
|
|
Dodano 11-04-2006 00:29
|
User
|
Witam
Czy Linksys ma Access Pointa z dwoma antenami wymiennymi dającego się tak skonfiugurować aby każda z anten mogła dziłać samodzielnie tzn nadawała i odbierała sygnały niezależnie od drugiej tak aby jedym AP obsługiwać 2 obszary pokrywane zasięgiem z dwóch różnych anten.
Pozdrawiam |
|
|
|
arteq |
Dodano 11-04-2006 11:37
|
VIP
|
Cytat quest napisał/a:
Witam
Czy Linksys ma Access Pointa z dwoma antenami wymiennymi dającego się tak skonfiugurować aby każda z anten mogła dziłać samodzielnie tzn nadawała i odbierała sygnały niezależnie od drugiej tak aby jedym AP obsługiwać 2 obszary pokrywane zasięgiem z dwóch różnych anten.
Pozdrawiam
Linksysy maja jedno radio, a wiec antena mozna albo nadawac albo odbierac. Nie sadze, aby było mozliwe powiekszenie obszaru zasiegu z uzyciem dwóch anten.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
|
|
|
|
stegano |
Dodano 11-04-2006 11:57
|
SysOp
|
To po co artqu dwie anteny w linksysach, nie szkoda materiału ?.
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach
|
|
|
|
arteq |
Dodano 11-04-2006 12:12
|
VIP
|
Cytat stegano napisał/a:
To po co artqu dwie anteny w linksysach, nie szkoda materiału ?.
jedna antene moze nadawac albo odbierac. Wg. mnie wrt54 to sprzet biurowy/domowy, gdzie ustawiajac auto na obu antenach urządzenie samo wybiera z jakiej anteny ma nadawac lub odbierac, w ten sposób niby powieksza sie zasieg ale wywczas, gdy obie anteny sa skierowane "dookulnie
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
|
|
|
|
stegano |
Dodano 11-04-2006 19:29
|
SysOp
|
Cytat arteqw napisał/a:
jedna antene moze nadawac albo odbierac. Wg. mnie wrt54 to sprzet biurowy/domowy, gdzie ustawiajac auto na obu antenach urządzenie samo wybiera z jakiej anteny ma nadawac lub odbierac, w ten sposób niby powieksza sie zasieg ale wywczas, gdy obie anteny sa skierowane "dookulnie
Czyli z tego co piszesz jasno wynika że, kolega uzyska dokładnie taki efekt którego oczekuje (jedna antena na wschód a druga na zachód) . Tak artqu na logikę...
|
|
|
|
stegano |
Dodano 11-04-2006 19:41
|
SysOp
|
Cytat arteqw napisał/a:
w ten sposób niby powieksza sie zasieg ale wywczas, gdy obie anteny sa skierowane "dookulnie
Ale o co chodzi ?
|
|
|
|
arteq |
Dodano 11-04-2006 20:01
|
VIP
|
Cytat stegano napisał/a:
Cytat arteqw napisał/a:
Czyli z tego co piszesz jasno wynika że, kolega uzyska dokładnie taki efekt którego oczekuje (jedna antena na wschód a druga na zachód) . Tak artqu na logikę...
Mozliwe Ale np wysyłac bedzie wschodnia, odbierac zadchodnia, lub na odwrót...
Pozdrawiam, Artur
|
|
|
|
stegano |
Dodano 11-04-2006 20:05
|
SysOp
|
Jutro dzwonie do cisco by raz na zawsze rozwiązać tą zagadkę
|
|
|
|
|
Dodano 11-04-2006 22:53
|
User
|
Panowie (panie)...
Cisco ma taki model to AIR-AP1231G ale jego cena to ok 2,5 tys pln plus anteny:/...
Proxim Orinoko 4000 tez to umozliwia ale jego cena jest podobna ... ja szukam czegoś ok 1 tys maks...
P.S. Jeszcze raz zeby bylo jasne chodzi o dwa różne obaszary geograficzne każdy obsługiwany przez jedną z anten (wiem że większość AP dziła tak że jedna antena nadaje a dwie odbierają i wybierany jest lepszy sygnał - takie rozwiązanie odpada)
Pozdrawiam |
|
|
|
stegano |
Dodano 11-04-2006 22:56
|
SysOp
|
To tylko coś z dwoma radiami.
|
|
|
|
mwinko |
Dodano 25-04-2006 17:31
|
User
|
Na moje pytanie...
"Czy jak odkrece jedną to da radę podczepić zamiast niej np. antenę kierunkową i czy to będzie działało - jedna lokalnie, jedna zdalnie - jednocześnie, ale oczywiście niekoniecznie w tej samej milisekundzie;P?"
uzyskuję różne sprzeczne odpowowiedzi od różnych osób np.:
- Tak, nie ma problemu jedną możesz wyciagnąć antene na zewnątrz, drugą możesz używać lokalnie (sprawdzone przez klienta).
- Niestety nie ma takiej mozliwosci. W jednym czasie jedna nadaje i jedna odbiera (może być i ta sama - to dobiera router).
No i mam zagwostkę bo chcę nabyć taki AP i rodzielać neta do kompa w pokoju dokładnie piętro wyżej anteną lokalną i do mieszkania w bloku oddalonego o około 450m anteną kierunkową...
Na tym forum podobnie - nieco sprzeczne informacje, ale co budzi nadzieję na takie rozwiązanie widzę też takie wypowiedzi, że się da ustawić obie anteny na nadawanie i odbiór tylko, że wtedy one by się przełączały (nadawały i odbierały na zmianę) z czego wynika utrata wydajności (podobnie przy rozdziale sygnału z jednej anteny spliterem, druga odłączona od routerka) i tutaj takie pytanie... Jak duża strata w zalezności od rozwiązania (transferu / zasięgu - mocy sygnału) orientuje się ktoś lub chociaz jest w stanie powiedzieć orientacyjnie? Czy będzie to mocno utrudniało korzystanie z rozdzielonego tym sposobem inetka?
Bardzo bym prosił o ostateczne rozwianie moich wątpliwości, z góry wielkie THX!
Aby zobrazowac co chcę uzyskać (a może jest jakiś inny sposób żeby obsłużyć te kompy WRTkiem?) - załącznik:
mwinko załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Edytowany przez stegano dnia 26-04-2006 12:04
|
|
|
|
robsonn |
Dodano 25-04-2006 18:34
|
OL Maniac
|
Cytat mwinko napisał/a:
Na moje pytanie...
"Czy jak odkrece jedną to da radę podczepić zamiast niej np. antenę kierunkową i czy to będzie działało - jedna lokalnie, jedna zdalnie - jednocześnie, ale oczywiście niekoniecznie w tej samej milisekundzie;P?"
Nie bedzie to dzialalo, albo efekty beda mierne, a siec bedzie kulec i to strasznie.
PAMIETAJ TEZ, ZE WRT54 NASLUCHUJE TYLKO NA 1 ANTENIE, TEJ KTOREJ OSTATNIO UZYWAL. Czyli po zakonczeniu uzywania wewnetrznej nadal bedzie na niej nasluchiwal.
Najlepiej przy zastosowaniu anteny zewn. wewnątrz pdłączać urzadzenia po kablu lub pomyslec o tanim szajsowym dodatkowym AP (lub dodatkowy WRT54 )
Możesz sprobowac sprzetow Linksysa uzywajacych MIMO (Multiple input Multiple Output) czyli inaczej 2 lubv 3 radia. Niestety te sprzety sa drogie, a i efekty zapewne nie beda powalajace.
Jest mozliwosc zrobienia tego co chcesz, ale i tak efekty beda slabe. Uzywanie przez WRT rownoczesnie dwoch anten (nadawanie/odbior na 2 antenach jednoczesnie). Wiaze sie to, ze stratami mocy nadawania (ok 2-3dBi) i rowniez mala wydajnoscia.
Musisz zmostkowac uklad o nazwie DIVERSITY SWITCH - odpowedzialny za przelaczanie anten. Po zmostkowaniu obydwie anteny beda nadawac/odbierac.
Jednak WRT to sprzet biurowy i najlepiej radzi sobie z dwoma identycznymi antenami.
Taniej, szybciej i wygodniej wyjdzie kupic jeszcze jednoego WRT lub inny AP.
WRT, jeżeli uzywasz anteny zewn. to powinien byc stawiony wylacznie na ta antene - druga powinna byc zdemontowana. To moj werdykt. |
|
|
|
qba |
Dodano 25-04-2006 21:31
|
Maxi User
|
hmmm bylo by to gdyby w tamtym domku byl net bo u siebie bys ustawil wrtka w WDS+AP sam tak mam i dziala b.dobrze jednak sytuacja jest inna ... |
|
|
|
mwinko |
Dodano 26-04-2006 11:47
|
User
|
OK jakoś sobie poradzę, dzięki chłopaki za wyczerpujące info...
BTW w tamtym domu jest net, ale jakby sięć doszła do skutku to by już go nie było bo i po co dwa kanały netowe no chyba że osobno up i down...
No nic WRTka pewno i tak zakupie najwyżej pomyślimy o kablu z jakimś prostym switchem na tą odległość
Aha to jeszcze takie 2 szybie pytanka:
- WRT54GL czyli odpowiednik WRT54G v4 z linuszkiem jest ok czy może polecacie jakiś inny model Linsysa?
- skoro w tych modelach jest linuszek to czy da rade sie z nim łączyć przez SSH albo przynajmniej ze skryptów ustawić ręcznie 2 IPki na interfejsie WLAN (w linuchu na kartach sieciowych się to robie oczywiście poleceniem ifconfig interfejs:1 DODATKOWE_IP, przy czym recznie ustawione jest już pierwsze w normalny sposób)... tu też to zadziała?
A po co mi to? Ustawiam tak w tej chwili żeby mieć dostęp do różnych podsieci bo admini zablokowali pośrednictwo bramki pomiędzy podsieciami a jak tak ustawie to działa - sorki że odbiegłem od tematu
Edytowany przez mwinko dnia 26-04-2006 11:49
|
|
|
|
stegano |
Dodano 26-04-2006 12:02
|
SysOp
|
Cytat mwinko napisał/a:
- WRT54GL czyli odpowiednik WRT54G v4 z linuszkiem jest ok czy może polecacie jakiś inny model Linsysa?
- skoro w tych modelach jest linuszek to czy da rade sie z nim łączyć przez SSH albo przynajmniej ze skryptów ustawić ręcznie 2 IPki na interfejsie WLAN (w linuchu na kartach sieciowych się to robie oczywiście poleceniem ifconfig interfejs:1 DODATKOWE_IP, przy czym recznie ustawione jest już pierwsze w normalny sposób)... tu też to zadziała?
A po co mi to? Ustawiam tak w tej chwili żeby mieć dostęp do różnych podsieci bo admini zablokowali pośrednictwo bramki pomiędzy podsieciami a jak tak ustawie to działa - sorki że odbiegłem od tematu
WRT54GL to v4 G co = GS
Dobrzę myślisz wszystko da się zrobić, ale tylko na alternatywnym sofcie
|
|
|
|
Phantom |
Dodano 27-04-2006 23:38
|
User
|
Cytat stegano napisał/a:
Cytat mwinko napisał/a:
WRT54GL to v4 G co = GS
Dobrzę myślisz wszystko da się zrobić, ale tylko na alternatywnym sofcie
nie wiem czy dobrze rozumie, czyli da sie ominoac "wyciety ruch po lanie miedzy kompami", np. moj admin ma siec kablowa gdzie ruch sieciowy nie jest wyciety, ale do tego wszystkiego dozucil wrtka i podlaczyl do switcha ale wycia ruch sieciowy... czyli istnieje mozliwosc ominiecia tego ???
WRT54GL + DD-WRT v23 SP1 Final (05/16/06) std
www.insoft.net.pl
http://www.revolution.roteh.pl --- Wszydtko czego zapragniesz !!!
|
|
|
|
stegano |
Dodano 27-04-2006 23:48
|
SysOp
|
Odpal jakiś analizator (scaner) sieci i zobaczysz wszystko jak na dłoni
|
|
|
|
tomitrans |
Dodano 27-02-2007 11:37
|
User
|
Sam próbowałem uruchmić GL-a na jednej antenie ale ocś mi nie działa, wiecie moze jak uruhcomic GL-a z tomato na 1 antenie??? |
|
|
|
_ZIOM@L_ |
Dodano 27-02-2007 12:34
|
User
|
a ja nic nie zmieniałem tylko odkrecilem jedna i dzialalo mi na jednej
_ZIOM@L_
WRT54GL
wardriving