Mam wrt54gl z softem Tomato i następujący problem:
Mogę połączyć się z routerem z 3 różnych komputerów, poza jednym - stacjonarnym, tym, na którym zmieniałam soft z oryginalnego na Tomato.
Chciałam żeby wszystkie komputery korzystały z sieci bezprzewodowej, ustawiłam selekcję MACów i zgadza się wszystko - z tym, że na tym stacjonarnym ani po kablu ani po wi-fi sieci nie ma.
Żeby było ciekawiej karta wi-fi do mojego laptopa ma dwa różne adresy MAC (jeden podawany w ipconfig i drugi nadrukowany na naklejce bezpośrednio na karcie) i sieć widzi tylko jeśli w opcjach Tomato wpiszę mu oba adresy.
To nie problem, ale stąd wynika moje pytanie: czy jest możliwym, by karta wifi w stacjonarnym również miała dwa adresy i ewentuanie jak to sprawdzić for God sake?
Wracając do stacjonarnego - nie łączy się z routerem, po formacie bez zmian.
Jakie są możliwości rozwiązania sytuacji tak, żeby stacjonarny również miał sieć?
Jeśli chodzi o laptopa to nie podaje Ci czasem mac adresu karty sieciowej lan, oraz wlan. Postaraj się wrzucić zrzut ekranu - z ustawieniami tomato oraz ustawieniami na komputerze (ipconfig/all itd.)
mozliwe ze masz wifi + BLUE TOUCH
2 urzadzenia 2 maci?
jesli dobrze rozowmiem
komputer stacjonarny hmm....
moze IP trzeba recznie ustawic? (ZMIENIC)
a moze po prostu kabelek sie odpial?
moze tomato zwiesilo?
problemow moze byc mnostwo...
Tomato się (na szczęście) nie zwiesiło, bo pozostałe komputery mogę konfigurować jak chcę.
Kabelek się nie odpiął, bo to uważnie sprawdziłam.
Po prostu komputer, pod którym zmieniałam soft nie reaguje ani na sieć wi-fi, ani na router po kablu.
Żeby było ciekawiej to owszem, widzi moją sieć wi-fi, ale nie potrafi się połączyć. Hasło na sto procent dobre wpisuję. Nie potrafi się połączyć przy filtrowaniu MAC, więc zmieniłam Mac, wpisałam w Tomato nowy, nic... No to wyłączyłam filtrowanie MAC i nadal nic.
Tak jakby Tomato wiedziało, że na tym komputerze był zmieniany soft routera i nie chciało współpracować (stąd był gruntowny format).
Tak jakby Tomato wiedziało, że na tym komputerze był zmieniany soft routera i nie chciało współpracować (stąd był gruntowny format).
Ten tekst mnie rozwalił
Jeśli na tym kompie jest Vista to spróbuj wyłączyć / wywalić (odinstalować) protokół IPv6. U niektórych to pomaga.
Edytowany przez wav-e dnia 06-10-2008 20:48
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?