Witam
Przymierzam się do zakupu zakupu ASUS WL500Gp z powodu jego zdolności torrentowej. Nie jestem pewien tylko nie będzie problemów z podłączeniem go do modemu Thomson TCM420. Net mam z Multimedia i raczej na pewno nie da rady zastąpić ich modemu żadnym routerem. Dodatkowo Multimedia blokuje rozdzielanie netu. Pomimo instrukcji, że można do modemu podłączyć switch lub hub i bez problemu sygnał idzie na parę komputerów nie udało mi się tego osiągnąć. Net tylko był na jednym kompie. Z serwisu od Multimedia dowiedziałem się, że nie da rady tego zrobić (pomimo, że jest tak w instrukcji do Thomsona), ponieważ oni to blokują.
W związku z powyższym zastanawiam się czy jest sens zakupu Asusa. Konfiguracja wyglądałaby najprawdopodniej tak:
Thomson > WL500Gp > 1) Komputer oraz 2) dyska na usb
Router Asusa użyty byłby jako switch.
Nie wiem, ktoś może używa ww routera i a net z Multimedia??? Przeszukałem forum ale jakoś nie udało mi się nic znaleźć co by rozwiało moje wątpliwości
oki, dzięki
pomęczyłem swój stary router planet 402d i udało mi się go skonfigurować, więc asus też pójdzie bez problemu. Nawet było to dość proste hihi
Teraz mi został zakup WL500Gp. Pytanie tylko, którą wersję:
- WL500Gp
- WL500Gp v1
- WL500Gp v2
Takie widzę w ofercie sprzedaży na stronach sklepów.
Większość postów na forum dotyczy WL500Gp. Nie wiem tylko jaka jest różnica między Gp a Gp v1. Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu. Wolałbym się upewnić aby przed zakupem dokładnie ustalić ze sprzedawcą co ma mi wsadzić do paczki ;-)) już raz miałem przypadek, że przysłali mi nie ten model (różnił się jedną literką w numerze). Pewnie oferta na www swoją drogą a stan magazynu swoją drogą i nie robi im różnicy, że klient chce wersje Gp v1 a wsadzą mu do paczki Gp v2 ;-)))
Sprawa się oczywiście rozbija o jak najbardziej stabilne urządzenie i soft do torrentów ;-))
Gdzieś kiedyś wpadł mi w oko post, w którym radzono, która wersja asusa jest najlepsza ale nie mogę go teraz zlokalizować ;-(((
pzd
Edytowany przez lolekanabolek dnia 07-09-2008 22:53
lolekanabolek napisał/a:
Teraz mi został zakup WL500Gp. Pytanie tylko, którą wersję:
- WL500Gp
- WL500Gp v1
- WL500Gp v2
Takie widzę w ofercie sprzedaży na stronach sklepów.
Większość postów na forum dotyczy WL500Gp. Nie wiem tylko jaka jest różnica między Gp a Gp v1.
zawsze jest tylko v1 lub v2. To pierwsze po prostu nienazwane jest.
Cytat
Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu.
Można...
Cytat
Sprawa się oczywiście rozbija o jak najbardziej stabilne urządzenie i soft do torrentów ;-))
Generalnie działa, jak zadowoli Cię wydajność usb...
obsy napisał/a:
zawsze jest tylko v1 lub v2. To pierwsze po prostu nienazwane jest.
oki, dzięki
Cytat
obsy napisał/a:
Cytat
lolekanabolek napisał/a:
Z tego co się zorientowałem to v2 lepiej sobie darować. Nie można do niej wgrać alternatywnego softu.
Można...
ale czy jest stabilne tak jak do v1?? Były chyba z nim jakieś problemy na początku?? z softem czy też nawet z samym asusem??
Cytat
obsy napisał/a:
Cytat
lolekanabolek napisał/a:
Rozumiem, że masz na myśli transfer z dysku usb przez router do kompa??
Zawsze przecież można odpiąć dysk od routera i podpiąć do kompa, zgrać co potrzeba i znów go do routera ;-))
lolekanabolek napisał/a:
Można...
ale czy jest stabilne tak jak do v1?? Były chyba z nim jakieś problemy na początku?? z softem czy też nawet z samym asusem??
Nie, zawsze działały. v1 ma kartę na minipci, v2 ma to wbudowane. Jeżeli nie będziesz chciał wymieniać radia na coś innego - to chyba nie ma różnicy.
Cytat
Cytat
obsy napisał/a:
Cytat
lolekanabolek napisał/a:
Rozumiem, że masz na myśli transfer z dysku usb przez router do kompa??
Zawsze przecież można odpiąć dysk od routera i podpiąć do kompa, zgrać co potrzeba i znów go do routera ;-))
[/quote]
Szybko odkryjesz, że nie ma jak odłączyć, bo właśnie coś fajnie ściąga, albo nie chce się iść do drugiego pokoju po dysk albo dziesięć innych powodów
obsy napisał/a:
Szybko odkryjesz, że nie ma jak odłączyć, bo właśnie coś fajnie ściąga, albo nie chce się iść do drugiego pokoju po dysk albo dziesięć innych powodów
hihi, a to pewnie prawda ;-)))
a o jakis rzędach transferu jest mowa?? plik o rozmiarze 4 gb jak długo by się przepychał po tym usb??
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?