25 Listopada 2024 22:53:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.221.183.34
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GS - sieć bezprzewodowa 300m drzewa
Sulge
Chciałbym podzielić woje łącze tym właśnie routerkiem. I mam pytanie czy dało by sie uzyskać stabilne połączenie na dystansie 300 m tylko problem jest w tym że na lini anteny nadawczej a odbiorczj jest linia drzew tzn. w połowie drogi rosną wysokie osiki i nie ma szans ich ominąć. Rosną one w linii prostopadłej do kierunku rozchodzenia sie sygnału no i są gęste. Jeśli coś takiego było by realne to jakie anteny polecacie (nadawczą i odbiorczą)??
Edytowany przez Sulge dnia 25-08-2008 19:15

eRd
Widocznosc powinna byc zeby to ladnie dzialalo, mozesz dac jakies 2 srednie panele, ale tak czy inaczej moze uda Ci sie jakos przerzedzic to miejsce, moze pare galezi wyciac albo cos takiego.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Sulge
kłopot w tym że te drzewa są na terenie sąsiada z którym jest wieczny kłopot Wink tzn. nie za bardzo idzie sie z nim dogadać. Nie ma jakiś anted drogich coby sobie poradziły z taka przeszkodą??

eRd
No to nic musisz probowac, jakas szansa jest, ale nikt nie poda Ci niestety 100% rozwiazania.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Sulge
no tak ale może ktoś poleci jakieś rozwiązanie które jet szansa ze zadziała??

DooH
Mam podobny problem. Tzn. jakieś 100m i cały park na linii transmisji. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie mi przychodzi to komp (np. Mikrotik) Myślałem czy by nie zakupić jakiejś karty na 802.11n z MIMO i po 3 anteny np. panele 14dBi i ustawić je pod różnymi kątami. Dzięki tak uzyskanej wielodrogowości możliwe że dość sensownie by to chodziło. Tylko to byłby drogi interes. Zakładając że masz już kompa (np. Mikrotika) to:
3 x antena 14dbi ~250zł
karta MIMO ~100zł
to daje 350 na punkt.

Ma ktoś doświadczenia w radzeniu sobie z drzewami?

ZENiTH
To jest tak samo jak z każdą falą radiową. Niestety ale WiFi w paśmie 2.4GHz jest bardzo krótką falą radiową i w związku z tym bardzo podatną na tłumienie przez obiekty np. drzewa. Można próbować odbijać falę od domów obiektów lub stosować anteny kierunkowe i próbować "prześlizgnąć" sygnał obok drzew a drugą stroną próbować łapać sygnał. Wszystko metodą prób i błędów. Chociaż to i tak lepsza sytuacja niż ogrom sieci bezprzewodowych na danym terenie który powoduje zakłócenia eliminujące praktycznie łączność. Na twoim miejscu próbowałbym z kierunkowymi antenami np.: Yagi oczywiście wysoko zyskowymi z jak największą ilością direktorów.
-------------------------------------------------------------
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND
Linksys WRT54GL 1.1 -> TOMATO 1.20 (w razie awarii)
Linksys WRT54GS 6.0 -> DD-WRT V24 SP1 MICRO

mykhal
Yagi o wysokim zysku ?? Na 100 metrów ?? Przez drzewa ?? Grin
A wspomniane przez Ciebie "zakłócenia eliminujące praktycznie łączność" to są głównie spowodowane właśnie pomysłami typu "stawiamy kierunkową antenę o wysokim zysku na 100 metrów". Widoczność optyczna po prostu musi być i tyle.
WRT54GL v 1.1 - Tomato 1.19
La Fonera - DD-WRT v24

ZENiTH
I tu jesteś w błędzie. Szkoda tłumaczenia, odsyłam do literatury na temat propagacji fal radiowych i poradników antenowych. Robiłem różne sieci bezprzewodowe i reguła że "urządzenia muszą się widzieć" wielokrotnie nie miała potwierdzenia w rzeczywistości.
Edytowany przez ZENiTH dnia 20-09-2008 23:15
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND

mykhal
Tak ja widziałem takie instalacje typu "łączność przez las" albo kierunkowa o dużym zysku wycelowana w bazę oddaloną o 100 metrów. Czasem takie zdjęcia lądują na uryna.net lub w dziale "jak nie należy robić wifi" na trzepak.pl. Zaproponowałeś, aby celował yagi o dużym zysku na 100 metrów przez drzewa i to jak domyślam się w centrum miasta. Nie wykręcaj się teraz gadką o propagacji fal Grin
La Fonera - DD-WRT v24

pawelc
ja mam u siebie jednego linka postawionego przez drzewa na odległość ok.300-400m z tym że te drzewka są blisko anteny bazowej -taki szpaler około 30-40 m -na bazie stoi szczelinówka odbieram właśnie yagi 19 dB-Netusa bo taka miałem pod ręką -link jest w miarę stabilny -większość pingów przechodzi w granicach 3ms ale zdarzają się i 40-70 ms -musisz przeprowadzić najpierw pomiary czy jest sens w ogóle się bawić -nie polecam takiego linka dla klienta bo będziesz miał dosyć częste telefony Wink-za dużo zmiennych mających wpływ na poprawność odbioru

wrt 54g x3

ZENiTH

Cytat

mykhal napisał/a:
Tak ja widziałem takie instalacje typu "łączność przez las" albo kierunkowa o dużym zysku wycelowana w bazę oddaloną o 100 metrów. Czasem takie zdjęcia lądują na uryna.net lub w dziale "jak nie należy robić wifi" na trzepak.pl. Zaproponowałeś, aby celował yagi o dużym zysku na 100 metrów przez drzewa i to jak domyślam się w centrum miasta. Nie wykręcaj się teraz gadką o propagacji fal Grin

Nie zasłaniam się gadką o propagacji fal. Jestem radiooperatorem i konstruktorem. Pracuję w branży łączności bezprzewodowej analogowej i cyfrowej. Dla mnie to chleb powszedni.
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND

mykhal

Cytat

ja mam u siebie jednego linka postawionego przez drzewa na odległość ok.300-400m z tym że te drzewka są blisko anteny bazowej -taki szpaler około 30-40 m -na bazie stoi szczelinówka odbieram właśnie yagi 19 dB-Netusa bo taka miałem pod ręką -link jest w miarę stabilny -większość pingów przechodzi w granicach 3ms ale zdarzają się i 40-70 ms -musisz przeprowadzić najpierw pomiary czy jest sens w ogóle się bawić -nie polecam takiego linka dla klienta bo będziesz miał dosyć częste telefony smiley-za dużo zmiennych mających wpływ na poprawność odbioru

Jeden taki link to jeszcze nie zbrodnia. Ale dla niektórych "odbijanie fal od drzew" to rutyna i codzienność Grin

Cytat

Nie zasłaniam się gadką o propagacji fal. Jestem radiooperatorem i konstruktorem. Pracuję w branży łączności bezprzewodowej analogowej i cyfrowej. Dla mnie to chleb powszedni.

To współczuje twoim klientom Grin Chyba, że na co dzień odwalasz dobrą robotę, a "linki przez las" doradzasz tylko konkurencji. To wtedy zrozumiem Grin
La Fonera - DD-WRT v24

ZENiTH
Nie współczuj moim klientom nie wiesz kim są, a ich zadowolenie jest najważniejsze. Zresztą skoro uważasz że podstawowym warunkiem jest widzialność anten to wyjaśnij łączności cyfrowe. w paśmie 23cm, gdzie anteny nie widzą a strumienie danych przepływają bez najmniejszych problemów. Wszystko kwestia anten. Zresztą szkoda mi kogoś uświadamiać. Trochę doświadczeń.
Edytowany przez ZENiTH dnia 21-09-2008 15:57
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND

odzi_pg
http://www.freeantennas.com/
Tu sa projekty jak zrobic wlasne anteny tanim kosztem, np zlotko + karton lub opakowanie do Cipsach

mykhal

Cytat

ZENiTH napisał/a:
Nie współczuj moim klientom nie wiesz kim są, a ich zadowolenie jest najważniejsze. Zresztą skoro uważasz że podstawowym warunkiem jest widzialność anten to wyjaśnij łączności cyfrowe. w paśmie 23cm, gdzie anteny nie widzą a strumienie danych przepływają bez najmniejszych problemów. Wszystko kwestia anten. Zresztą szkoda mi kogoś uświadamiać. Trochę doświadczeń.

Drogi ekspercie... my rozmawiamy o częstotliwości 2,4 lub 5 GHz. A Ty robisz odniesienia do łączności na o wiele niższej częstotliwości pracy, gdzie ponadto stosuje się nadajniki o wyższej mocy. Teraz to naprawdę walnąłeś jak kulą w płot.

Cytat

odzi_pg napisał/a:
http://www.freeantennas.com/
Tu sa projekty jak zrobic wlasne anteny tanim kosztem, np zlotko + karton lub opakowanie do Cipsach

Trochę nie w temacie, ale... anteny interline i tetra można kupić za rozsądne pięniądze. A takich samorób to jest mnóstwo na allegro. Ja się nie znam na produkcji anten, więc wole kupić.
La Fonera - DD-WRT v24

Sulge
hmm oki Panowie jak się nie da to się nie da szkoda się kłócić. Chciałem po prostu podzielić swoje łącze dla siostrzenicy. Wiec o żadnych klientach nie ma mowy, ale pieniędzy w błoto też nie chce ładować gra nie warta świeczki.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,795,464 unikalnych wizyt