25 Listopada 2024 23:35:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.108.99
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Prędkość Wireless - proszę pomóżcie :(
Adaxus
Witam wszystkich

Mam takie pytanko odnośnie prędkości sieci radiowej... Obecnie posiadam WRT54GSv4 z softem tomato 1.21

Mam 4 komputery w sieci po radiu... 2 mają karty TPLINKA na antherosie 54mbity, jeden laptop tez ma 54mbity i jeden komp ma dlinka 11/22mbity Sad

Czy to mozliwe ze jak on jest to prędkość znacznie spada ? Podejżewam ze tak własnie jest... No ale teraz jest inna sprawa

Z kolega sobie przesyłamy pliki po wifi i ostatnio po zmianie na tomato prędkosc nie przekracza 6mbit Sad kurcze troche to za malo jak na siec 54mbity ;(

i35.tinypic.com/2bnsqb.png

Na ddwrt jak tego sąsiada nie było z kartą 22mbit to normalnie nam szło ok 20mbit... Czyli rozumiem ze i tak wiecej niz 20mbit pewnie sie nie wyciągnie Sad

Ale moze ktos mi poradzi co mam nie tak ustawione w tej sieci albo co zmienic zeby prędkosc byla jak najwieksza ?

i38.tinypic.com/2agw6d5.png

Bardzo proszę fachowców o pomoc Sad

eRd
Jezeli gosc uzywa karty w standardzie b to w tym czasie wszystkie urzadzenia beda z takiego standardu korzystac (zawsze chodzi z predkoscia karty podlaczonej w nizszym standardzie). Proponuje zeby sobie zmienil na jakas obslugujaca standard G.
Jesli chodzi o predkosc to ja osiagam jakies 2,5MB/s tyle ze jeden komp jest po kablu, a drugi po wifi, rowniez tomato 1.21
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Portal
czyli jezeli np mam dwa laptopy i router WRT54G pracujace w standardzie "g" (54Mb/s) to czy jak podlacze do tego drukarke wifi w standardzie "b" (11Mb/s) to cala siec zacznie pracowac w standardzie b ?
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)

eRd
Zgadza sie, tak sie niestety dzieje.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

SlyT
Oczywiscie w przypadku gdy siec wifi na AP jest ustawiona w trybie mieszanym, bo jesli jest ustawiona w trybie G to drukarka sie nie podlaczy.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

eVerest
Rozszerzę nieco wątek o mój przypadek:
Mam w sieci 3 wrtki pracujące tak:
1wrt pracuje jako AP + WDS z 2wrt
2wrt pracuje jako AP + WDS z 1wrt i 3wrt
3wrt pracuje jako AP + WDS z 2wrt

dodatkowo 1wrt chodzi na 54mbit
pozostałe 2wrt i 3wrt na 11mbit
i teraz:
podłączam się dwoma notebookami poprzez wifi z 1wrt z prędkością 54mbit i przesyłam między tymi notebookami pliki w sieci lokalnej: efekt - transfer max 6mbit a internet staje niemalże w miejscu na laptopach potpiętych do 3wrt mimo iż on nie bierze udziału w transmisji plików.
Internet na 1wrt i chodzi poprawnie podczas przesyłania plików.
Taki własnie mam objaw.
Z powyższych odpowiedzi wnioskuję, że wina leży po stronie 2wrt i 3wrt ustawionych na 11mbit.
Czyli jak wszystkie 3 wrtki przestawię na 54mbit to transfer plików w sieci lokalnej będzie szybszy? Tak szybki jak najwolniejsze w danej chwili urządzenie podpięte do takiej sieci?

I jeszcze jedno: mam też 4wrt, załóżmy że też ustawiony na 54mbit ale łączy się on z 1wrt niestety z prędkością 2mbit bo takie są warunki.
Wszędzie internet chodzi OK jednak gdy zaczynam przesyłać pliki między 2 laptopami stąjącymi na tym samym biurku obok 1wrt przez którego idzie transmisja to te pliki będą chodziły na 2mbit podobnie jak cała pozostała transmisja w całej sieci połączonej wrtkami na 54mbit???

Na to mi wygląda (z praktyki) jednak brzmi to absurdalnie bo załóżmy że mam 10 wrtków podpiętych przez AP+WDS i do każdego wrtka ileś tam klientów po wifi, załóżmy że łączących się od, dajmy na to, 20-54mbit i teraz jakiś laptop podepnie się w nie najlepszych warunkach i ustali połączenie na 1mbit to cała sieć, wszystkie 10 wrtków i podłączone do nich lapki zaczną działać na 1mbit???

Jeśli tak, a na to mi wygląda czytając odpowiedzi, to musi być jakiś ratunek na taką przypadłość bo to masakra dla sieci lokalnej.

Czy znacie sposób żeby gdzieś w Tomato "zobaczyć" online z jaką prędkością łączą sie poszczególne wrtki ze sobą w trybie AP+WDS i które komputery łączące się po wifi jaką wynegocjowały prędkość?
Pomagałoby to diagnozować szybko słabe ogniwa jeśli miały by one wpływ na ogólną kondycję sieci.

Proszę o opinię, jeśli ktoś ma podobne doświadczenia.

Standardowo sam sobie odpowiem Smile
Przełączyłem wszystkie urządzenia na 54mbit i teraz faktycznie szybkość przesyłania plików między notebookami po wifi idzie ze średnią prędkością 9000kbit (1100KB/s).
Żeby było śmiesznie, link 1100metrowy łączyłem dla lepszej stabilności i wydajności ustawiając na APkach standard b a po przestawieniu na g jakość sygnału PODNIOSŁA się od 30-50%!!!

Wygląda mi na to że dzieje się tak chyba dlatego, że wrt po prostu zwiększa automatycznie moc przy zwiększeniu transmisji (zmianie trybu). Nawet wygląda mi na to że ta automatyczna zmiana działa lepiej niż ręcze podbicie mocy w Tomato bo zmiana z b na g dała mi lepszą jakość na tak długim linku (i to bez widoczności optycznej na yagi"19db" z allegro za 45zł) niż ręczne ustawienie 84dB (standardowe 42dCool

Poniżej screen.
(A do tego trzeba pamiętać że ten wrt w tymsamym czasie pobiera dane z jednego lapka i przepycha na drugiego, pracuje jako dostawca sieci i internetu dla innych 2 wrtków (AP+WDS) i kilku innych klientów po lanie i wifi! Tyle się męczyłem i kląłem pracując na "b" a wystarczyło, ni ekirując się rozumem Pfft przestawić wszystkie wrtki na "g" Smile

Ale uwaga!
Własnie zauważyłem, że 2wrt choć nie bierze udziału w transmisji rozłącza swoje połączenie z 3wrt który jest 1100m dalej. W zasadzie brak wtedy połączenia między nimi chociaż transferem dużych plików zajęty jest tylko 1wrt a on nie rozłącza połączenia WDS z 2wrt.
Nie rozumiem tego a taki objaw i tak wyklucza przesyłanie dużej ilości danych. ktoś ma pomysł na to?

Pozdrawiam
KM
eVerest załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez eVerest dnia 26-08-2008 18:42

Adaxus
No dobra... mam ustawiony tryb mieszany ale gdy niema uzytkownika ktory ma karte 11mbit to pozostali dlaczego nie mogą leciec z predkoscia 54mbit ? Co gorsza leci max 6mbit !

Dlaczego tak jest ?! A na ddwrt bylo chociaz te 20mbit ?! Prosze pomózcie...

Portal
troche to dziwne ze wystarczy ze jeden ma karte "b" i wszyscy traca.

To tak jakby do switcha lan 100mbits podlaczyl sie gosc z karta 10mbits i wszyscy mieli by tylko 10mbits
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)

oswaldini
mam ten sam problem, u mni emax transfery ni eprzekraczaja 1200KB/s, szystkie kompy po WiFi 54M ;/
Asus RT-N16 / Tomato
Tenda N60 / Tomato
Cisco RV082

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 | TimeMachine + PLEX + CouchPotato + SickRage + inne

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,798,411 unikalnych wizyt