Witam, zakupiłem na aukcji internetowej Access point LINKSYS wap11, wersja bez gniazda usb.
Z tyłu pisze ver.2.2.
Nie mogę niestety się do niego dostać, router podłączony do zasilacza oraz do sieci LAN przez gniazdo LAN, wszystko świeci i nic podłączyłem go do routera który rozprowadza siec po mieszkaniu przez kabel i niestety wpisywałem w przeglądarkę wszystkie adresy ip. Jakie znalazłem w sieci które mogą do niego pasować łącznie z oryginalnym 162.168.1.251, i niestety nic, również jak podła czym do bezpośrednio do komputera wtedy dioda link nie świeci a komputer nie wykrywa w karcie sieciowej podaje ze kable sieciowy odłączony czyli nie ma nic.
W końcu kupiłem kartę W-lan usb, ustawiłem w karcie standardy 802.11b, i nic nie łapie gdy router jest podłączony do sieci, karta jest sprawna bo łapie mi router od sąsiada z bloku :-) a mojego nie :-(
Co może być nie tak ? router był używany więc R30;. Sprzedawca podawał ze jest nowe oprogramowanie w nim 2.8.
A no i oczywiście resetowałem go i nic nie pomaga, resetowałem go trzymając reset 15 sekund dioda act zaczyna migać i nie przestaje, dopiero jak odłączę go od zasilacza i ponownie włączę i zrobie tak jeszcze raz przestaje migać, jeżeli wcisnę reset na 5 sekund dioda act przygaśnie i się oświeci i to samo.
Napisałem już wszystkie szczegóły proszę o pomoc
Edytowany przez smith dnia 18-07-2008 21:10
Problemy jakie ja napotkalem i rozwiazania ...to tak:
Pierwsze- wap 11 potrzebuje skrosowanego kabla LAN
Drugie przycisk reset wchodzi pod obudowe i caly czas jest wcisniety
Trzecie swoj adres IP ustaw na 192.168.1.1
Puki pierwszy raz na niego nie wbijesz nie bedzie aktywny w wifi
moje pytanie jest nastepujace jak skonfigurowac go aby pozniej mozna bylo sie dostac przez wifi do panelu konfiguracyjnego udalo mi sie go odpalic tak ze dziala na DHCP i jest wlaczone szyfrowanie
Wątpię żeby była tam taka opcja. Zresztą moje WAP11 już wszystkie popadały szkoda reanimacji na sprzęt który w trybie client pracuje tylko z wybranymi urządzeniami
-------------------------------------------------------------
DSL 6Mb
Linksys AM200
Serwer Linux NND
Linksys WRT54GL 1.1 -> TOMATO 1.20 (w razie awarii)
Linksys WRT54GS 6.0 -> DD-WRT V24 SP1 MICRO
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?