Hej
WRT54GL - działał na Tomato 1.19PL już ze 2 miesiące i nagle zaczął gubić pingi po WiFi, niektóre zamiast 1ms przechodzą po przeszło 1000ms. Zachowuje się tak samo niezależnie od komputera z którego pinguję.
Jedyne co zrobiłem to bawiłem się różnymi antenami własnej konstrukcji które podmieniałem w czasie pracy wrt'ka.
Dzieje się tak również na oryginalnych antenach przy bardzo dobrym połączeniu (laptop kilka metrów od antenki) co później sprawdziłem.
Dodatkowo średnio ok raz na 10 minut rozłącza połączenie i łączy ponownie. Internet oczywiście "przystaje" w miejscu właśnie wtedy gdy zamierają pingi. Pingi po kablu przechodzą idealnie, zawsze poniżej 1ms.
Miałem też wykręconą moc wifi na 84mw i myślałem że może się przegrzewa ale ostatnio akurat jech chłodno i raczej nie powinno to mieć miejsca tym bardziej że na innych wrt;kach takie podkręcenie nie daje negatywnych skutków. Oczywiście zmniejszenie mocy na 42mw nie przynosi żadnej zmiany. Restarty nie pomagają. Pozostała praca wrtka w normie. Miał ktoś podobny problem?
Acha, sprawdzałem to na jednej antenie (B) ale i na antenie A oraz na AUTO. Bez zmian.
No i jeszcze może nie być związku między utratą pingów a zabawą antenami bo może problem występował nieco wcześniej, po prostu po zmianie anten zacząłem dużo sprawdzać i wtedy to wyszło ale na pewno np tydzień temu było OK bo wtedy ostatnio tez pingi sprawdzałem.
eVerest załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Chyba mam juz odpowiedź
Jednak mogło to być przegrzewanie karty wifi po podbiciu mocy o 100%.
Wcześniej zmniejszałem moc w celu kontrolnego sprawdzenia czy czasuem tu nie jest pies pogrzebany ale testowałem na 42mw tylko kilka minut i nie było zmian. Teraz przestawiłem na domyślną moc na dłużej, pojechałem do mechanika z moją furką dodać super ceramizer do skrzyni biegów bo mi ciężko biegi wchodziły, zapuściłem ping -t i jak wróciłem to już mi się pingi nie traciły.
Nadal jednak zastanawiają mnie co kilkanaście sekund występujące dłuższe przestoje jak na załaczonym screenie.
eVerest załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
eeeee ... jednak to nie przegrzewanie karty wifi
parę godzin podziałało dobrze i znowu gubią się pingi ale tylko po wifi; po kablu wszystko jest OK, pingi poniżej 1ms.
Próbowałem odłączyć wszystkich userów po kablu i na wifi zostawić tylko jednego notebooka do testów i to samo. W moim przypadku to nie obciążenie DL lub/i UL bo w czasie testów nikt nic nie robił w necie.
Wyczyściłem całą konfigurację, pozbyłem się skryptów, qos, zmieniłem firmware na conanxu i 1.19 PL extra i to samo. Zrywa pingi i połączenie bardzo często. Również po dłuższej przerwie w pracy i z różnymi antenami. Zmieniłem też kontrolnie kanał by wykluczyć czy aby ktoś nie sieje na tym samym kanale. I nic
Jeśli to okresowo, to się "rozglądnij" po okolicy (jest opcja w Tomato, w DD-WRT jest lepsza), kto używa wi-fi na tym samym lub zbliżonym kanale. Gdy on działa, to w tym momencie zakłóca działanie Twojego wi-fi. U mnie pojawił się ten sam problem: z braku wolnych kanałów ich zmiana odpadała i musiałem przenieść antenę odbiorczą w inne miejsce i ją obniżyć, by schować się za dachami przed źródłem zakłóceń.
artwi napisał/a:
Jeśli to okresowo, to się "rozglądnij" po okolicy (jest opcja w Tomato, w DD-WRT jest lepsza), kto używa wi-fi na tym samym lub zbliżonym kanale. Gdy on działa, to w tym momencie zakłóca działanie Twojego wi-fi. U mnie pojawił się ten sam problem: z braku wolnych kanałów ich zmiana odpadała i musiałem przenieść antenę odbiorczą w inne miejsce i ją obniżyć, by schować się za dachami przed źródłem zakłóceń.
Więc jest tak: przeniosłem WRTka na drugą stronę lokalu ale to nie pomogło, gmerałem cały dzionek bez opamiętania w ustawieniach wifi (moc, prędkości, zmiany kanałów, kombinacje z innymi antenami, turbodopalacz i izolacja AP).
O dziwo po włączeniu turbodopalacza pingi przestały się gubić ale niestety tylko na jakiś czas, ok 30 minut, może mniej.
Dodatkowo miałem taki nieciekawy objaw (zaobserwowany już na 3 ruterach do których wgrałem tomato 1.19 PL Extra http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=32&thread_id=2407) że po prawie każdej zmianie czegokolwiek a w szczególności czegoś co dotyczyło wifi tracił się kontakt z ruterem przez www chociaż poza tym ustawienia ruter trzymał i działał poprawnie. Dopiero wyjęcie i włożenie wtyczki zasilającej przywracało łączność po www.
Po każdym restarcie pingi chodziły dobrze przez ok minutę i znowy zaczynały się gubić.
Działo się tak i pod obciążoną siecią i po odcięciu wszystkich i prawie zerwowej komunikacji z internetem.
Ostatecznie, nie wiem co pomogło, ale wczoraj ustaliłem wszystkie ustawienia po raz setny na domyślne, kolejny restart i teraz, od wczoraj wieczorem, ping idzie idealnie, internet śmiga i obciążony jest maksymalnie, jak widze również przez p2p, i wszystko jest OK. Podczas maksymalnego obciążenia kilkoma userami po kablu i wifi ping oscyluje w granicach 1-2ms, sporadycznie osiągając czasami 15ms i ZERO straconych !!!
Zobaczymy jak długo. Szkoda że w zasadzie nie wiem co pomogło. Też podejrzewałem że ktoś sieje na tym samym kanale ale nie mam w okolicy dużo innych APków a zmiany kanałów, anten i lokalizacji mojego WRTka nie pomagały.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?