Witam wszystkich. Jestem nowy dziedzinie OpenWrt więc proszę o wyrozumiałość, jeśli okaże się że mój problem jest banałem
Polega on na tym, że posiadam Asus WL-500gP,
i w żaden sposób nie mogę zmusić sprzęciora do połączenia się z moim ISP.
Łącze jest z kablówki, za pośr. modemu.
Wcześniej podpięty był D-Link DI-504, opcje poustawiane były na auto (pobieranie IP, pobieranie DNS, nie był modyfikowany MAC, czyli sklonowanie MAC nie jest wymagane).
Na Asusie zainstalowałem Kamikaze (choc wczesniej uzyłem również innych firmware, i problem był ten sam).
Jeśli na łączu jest D-Link i do D-Linka podepnę Asusa - wszystko jest ok. Na asusie jest internet, pinguje, wszystko śmiga. (Tu opcje też wszystkie na auto)
Jeśli natomiast - bez jakiejkolwiek zmiany ustawień wepnę Asusa bezpośrednio do modemu - jest problem. Asus się nie łączy.
W statusie - brak połączenia.
Jeśli natomiast na sztywno wpiszę wszystkie dane (spisane ze statusu dlinka - które dlink jednak był w stanie bez problemów pobrać) czyli IP,DNS,nawet MAC przekopiowalem - po reboocie owszem, połączenie niby nawiązane, ale internetu brak. Brak odpowiedzi z DNS, nie pinguje - po prostu nie działa.
Z czym to może być związane? Ja już załamuję ręce. Pomóżcie, proszę...
Pierwsze: jaki ISP i czy wymaga klonowania MAC? Jak tak, to jedynie co musisz zrobić to zrobić klonowanie - i to wszystko. I jeszcze - jaki ip dostajesz po dhcp? Jeżeli 192.168.1.0/24 to musisz zmienić adres rutera na inny (z innej klasy)
Jesli jest to kablowka to zmiana MAC adresu nie jest potrzebna na 99% - operator i tak identyfikuje klienta po MAC adresie modemu.
Napisz tutaj czy:
po wpieciu modemu do routera swieci sie dioda WAN,
jakie sa ustawienia interfejsu po stronie WAN (powinno byc na 99% dhcp),
czy dostajesz po stronie WAN adres IP ? Jesli tak to jaki ?
Trop z adresem z sieci 192.168.1.0 wydaje sie byc uzasadniony ... .
SlyT napisał/a:
Napisz tutaj czy:
po wpieciu modemu do routera swieci sie dioda WAN,
jakie sa ustawienia interfejsu po stronie WAN (powinno byc na 99% dhcp),
Po wpięciu modemu dioda wan miga z dużą częstotliwością (podczas gdy po wpieciu do owego dlinka - normalnie swieci, mignie tylko w czasie przesylania danych, ustawienia są oczywiście dhcp (czyli automatyczne pobieranie ip,dns itd.
Cytat
Trop z adresem z sieci 192.168.1.0 wydaje sie byc uzasadniony ... .
O to chodzi że ip nie dostaję, w statusie połączenia widzę 'disconected', gdy wpiszę dane (ip, dns) na sztywno jest 'connected', ale wymiany danych i tak nie ma (nie pinguje, nie pobiera danych z serwerów dns - zero połączenia)
Cytat
SlyT napisał/a:
[quote]Trop z adresem z sieci 192.168.1.0 wydaje sie byc uzasadniony ... .
A najlepsze w tym wszystkim jest - ze mam stałą konkretną ipkę, wykupioną u operatora (tak, kablówka ),
którą na dobrą sprawę mógłbym wpisać na sztywno.
Klonowanie mac na 100% nie jest potrzebne - komputer ze swoim MAC - łączy się, dlink - ze swoim - innym MAC - również bez problemów...
Przecież nikt nie będzie zgadywał. Może maci dlink i komputer isp sobie zarejestrował. Podaj konkretnie, co to za ISP, jakie dane na sztywno wpisujesz (bo może się okazać że np. bramę masz w innej klasie niż adres ip).
I zrób reset modemu. Modemy kablowe też czasami zapamiętują adresy mac i i innych nie wpuszczają...
Z tego co mi wiadomo - ten ISP nie rejestruje MACow, a swoja droga (tylko nie mam pewnosci, dlatego wczesniej nie wspominalem), ale i laptopa kiedys podpinalem bezposrednio do modemu, i dzialalo.
Modem zresetowany, dalej to samo. Lampa WAN po wlaczeniu modemu zachowuje się normalnie - podczas inicjalizacji modemu. Dopiero kiedy modem przechodzi w stan ONLINE - WAN zaczyna b.szybko migac, i brak połączenia.
Zaraz zaraz. Ty piszesz o diodzie WAN w modemie ??!! Ja sie pytam o WAN w routerze.
Poza tym co za maske podsieci podales ? Zauwaz ze tutaj ktos stara Ci sie pomoc z czystej zyczliwosci wiec szanuj druga strone.
Zaraz zaraz. Ty piszesz o diodzie WAN w modemie ??!! Ja sie pytam o WAN w routerze.
Poza tym co za maske podsieci podales ? Zauwaz ze tutaj ktos stara Ci sie pomoc z czystej zyczliwosci wiec szanuj druga strone.
Nie, absolutnie, pisałem o diodzie WAN w routerze.
Hm. Czemu twierdzisz że nie szanuję? Oczywiście - bardzo Was szanuję, i dlatego zwróciłem się do Was o pomoc
Z radością jednak stwierdzam - problem rozwiązany.
Zwykły reset modemu nic nie dawał, jednak połączyłem się z modemem bezpośrednio, i reset modemu z poziomu jego panelu. Zaraz potem podłączyłem do niego router. Modem uruchamiał się przez dobre 10 minut, ale potem zaskoczyl - i problemy się skończyły. Router zaskoczył. W każdym razie wielkie dzięki - widocznie problemu szukałem nie tam gdzie trzeba. Pozdrawiam wszystkich.
PS: Co do maski sieci - nie żartowałem, mówię bardzo poważnie: nie wpisywałem jej na sztywno, dokładnie taką maskę pobierał dlink, i taką też w tej chwili pobiera Asus.
Edytowany przez cezet dnia 17-07-2008 11:33
Ciesze sie że problem Ci się rozwiązał. Zapewniam Cię też że nie ma maski podsieci 25255.255.248.0. I na pewno takiej maski nie pobierał żaden z podłączanych routerów.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?