Probowalem postawic serwer proxy zgodnie z tym co jest opisane tutaj:
http://www.linksysinfo.org/forums/showthread.php?t=55755
Dostep do proxy ma byc z zewnatrz sieci (ja w UPC a ktos kto ma z niego korzystac jest w Netii). Niestety po wpisaniu w przegladarce adresu routera jako proxy strony sie nie wyswietlaja.
Serwer na pomidorze uruchamia sie bez problemu, dodaje regulke do iptables (zmieniony jest tylko port na 1080) i nie dziala.
Tomato 1.19, uzyty port 1080.
Regulka uruchamiajaca srelay:
/jffs/srelay -i :1080 -a n -t
Regulka iptables:
iptables -I INPUT -i vlan1 -p tcp --dport 1080 -j ACCEPT
Ktos ma jakis pomysl dlaczego moze to nie dzialac? Bylbym wdzieczny za jakas wskazowke ew. inny pomysl na postawienie proxy na pomidorze.
Znam nieco inny sposób, choć jako proxy dostępne dla innych userów to się raczej nie przyda. Mianowicie stawiamy tunel ssh do routera (putty) i w opcjach tunelowanych portów ustawiamy local np. 8080 a destination na dynamic. Wtedy tylko w przeglądarce trzeba wpisać proxy localhost:8080 i oczywiście połączyć się ssh z routerem. Warto też ustawić opcję w przeglądarce, żeby zapytania DNS też szły przez proxy/tunel. W ten sposób cała komunikacja (włącznie z zapytaniami DNS) jest szyfrowana (od PC do routera).
Głowy nie dam ale chyba przy takim rozwiązaniu przeglądarka musiała obsługiwać SOCKSa (nie działało na Operze). Być może przy srelay jest tak samo?
Edytowany przez jimmy dnia 02-07-2008 13:51
Powiem moze jaki byl zamysl do instalacji proxy na pomidorze.
Moj brat gra w WoW'a. Niestety ma Netie a od kilku tygodni netia ma problemy z polaczeniem z serwerami WoW (problem ogolny abonentow Netii i WoW - nie tylko mojego brata). Ktos na forum WoW rzucil pomysl zeby postawic u innego dostawcy serwer proxy i przez niego przekierowywac ruch do serwerow WoW.
Chwilowo serwer proxy (WinSocks) stoi na komputerze u mnie w pracy i mozna grac. Brat korzysta do tego z SocksCap'a i jest calkiem ok. Ale czasami komputer jest wylaczany na noc i niestety wtedy z grania nici. Wymyslilem ze postawie serwer proxy u siebie na pomidorze (UPC) i w ten sposob udostepnie mu mozliwosc grania.
Nie wiem czy Twoje rozwiazanie spelnia moje wymagania. Jesli tak to jak zmusic WoW'a do laczenia przez tunel SSH? Tez o tym myslalem ale nie wiem czy to zadziala wogole.
Chyba główny problem to zmuszenie WoWa żeby chodził przez Socksa (tu może właśnie ten SocksCap pomóc - nie korzystałem z tego więc nie powiem). A z tunelem to bardzo prosto - jeśli ustawiasz w WoW proxy to jako ip podajesz localhost i nr portu na którym nasłuchuje putty. Jedyny minus tej opcji jest taki, że dajesz komuś hasło admina lub klucz RSA do routera ale skoro to brat to w sumie "do przeżycia"
Osobiście korzystam z tego jeśli chce "podszyć" się przeglądarką pod IP publiczne routera. Nie wiem jak będzie z pingami i prędkością ale strony chodzą nieźle. Myślę, że warto spróbować zestawić taki tunel na puttym i przetestować - jak nie zadziała to spróbować męczyć srelay. I oczywiście zacząć od testów na jakiejś przeglądarce (sprawdzając jakie IP pokazują strony typu "what's my ip") a nie WoW.
Edytowany przez jimmy dnia 02-07-2008 19:13
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?