25 Listopada 2024 20:55:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.69.176
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
problem z wrt54gc, utrata połączenia
rav_d
Witam,

Kupiłem router Linksys wrt54gc i od samego poczatku mam z nim dziwny problem. Otoz po utworzeniu malej sieci 1xPC po kablu i 1xLaptop przez wifi moge sie polaczyc z internetem z obu komputerow, a po kilku, kilkunastu minutach tracę połączenie. Po odlaczeniu i podlaczeniu zasilania w routerze albo po zapisie nowych ustawien wszystko wraca do porzadku (na kilka, kilkanascie minut).

Probowalem mieszac adresami IP, i raczej nie ma konfliktu. Dziwne jest to, że przerwanie polaczenia, nastepuje dokladnie w tym samym momencie na obu komputerach.

Co mi poradzicie, może ktoś już miał podobny problem?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, pozdrawiam.

iroc
witam
Może na początek napisałbyś kto jest Twoim dostawcą internetu, czy jesteś połączony przez modem. A może w inny sposób, z jakiej wersji firmware-u korzystasz czy próbowałeś wgrać inny firmware (downgrade np) ?.
Opisz swoją konfigurację może jest gdzieś jakiś błąd. Smile

Ostatnio był opisany problem z wrt54gc i najlepszym rozwiązaniem była wymiana na inny model.
W każdym bądź razie opisz więcej szczegółów.
Edytowany przez iroc dnia 01-07-2008 14:27
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

rav_d
Dostawcą internetu jest Hyperion, internet dostarczany jest bazprzewodowo, na strychu mam access pointa (coś takiego w kazdym razie: http://www.tom-net.pl/product_info.ph...0f7505c476).

Mam statyczne ip i takie też ustawiam w panelu konfiguracyjnym (skopiowałem wszystkie adresy z kompa, do ktorego wczesniej mialem wpiety bezposrednio kabel z netem).

Próbowałem zmieniać kanały w opcjach wireless, ale to nic nie dalo.
W zakładce "MAC adress clone" dalem clone na komputerze, do ktorego wczesniej mialem podpięty kabel.

Wszystkie zmiany wprowadzałem dopiero po kolejnym utraceniu połączenia (zmiana, utrata połaczenia, zmiana itd). Na ustawieniach domyślnych, jedynie z wbitym statycznym ip, połączenie również się traciło. Żeby sprecyzować połączenia nie tracę z routerem, bo w każdym momencie mogę go pingować, czy też wejść na jego adres.

Wersja fimware'u jest fabryczna 1.00.7, próbowałem go upgrade'ować, ale napotkałem kolejny problem, pliki pobierane ze strony linksys są w formacie .img, a przy probie instalowania ich przez panel ustawień otrzymuję error błędnego formatu.

Jedyną przyczyną takich problemów wydaje mi się być jakiś konflikt tego bezprzewodowego netu z routerem, bo z identycznego routera wrt54gc, korzystalem już wcześniej (poza domem) i nie było żadnych problemów. Ewentualnie router może być zepsuty, albo rzeczywiście firmware, który mam ma jakiś błąd, który objawia się przy mojej konfiguracji.

(Jak mam upgrade'ować ten firmware?).

Podczas pisania tego posta, rozłączyło mnie dwa razy, po każdym resecie łączność natychmiast powróciła na obu kompach.

Dzięki za odpowiedź i czekam na kolejne Smile
Edytowany przez rav_d dnia 01-07-2008 16:45

iroc
Dopiero dotarłem do domu.
A więc tak to co mi przychodzi na myśl.
Masz dostęp do urządzenia, a zrywa połączenie więc może problem leżeć w firmwarze, ewentualnie konfiguracji urządzenia
- radziłbym zapisać ustawienia i zresetować do ust. defaultowych
i ponownie wprowadzić ustawienia.

Stąd spróbuj pobrać firmware WRT54GC_en.img
www-uk.linksys.com/servlet/Satellite?...siondetail
www.yourfilelink.com/get.php?fid=2158...15861&dv=1
www.adslzone.net/modules.php?name=For...2968f246e1

Przed upgradem zrób reset urządzenia !. musisz wgrać firmware pasujący do Twojej wersji routera.
Jeżeli upgrade (downgrade) nie pomogą, proponuje oddać urządzenia i wymienić na wrt54gl v 1.1
Edytowany przez iroc dnia 01-07-2008 22:12
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

shandar
Witam

Mam identyczny problem jak rav_d, tracę połączenie z netem po kilkunastu min. do godziny i to po kablu jak i wifi. Można się jedynie dostać do panelu administracyjnego po kablu.
Router WRT54G v 7, dostawca Dialnet 1Mb.

Gdzieś wyczytałem że problemem może być używanie źle skonfigurowanego klienta P2P, dzisiaj to postaram sie sprawdzić.

iroc
Jeśli chodzi większość programów p2p, to sądzę że te urządzenia nie poradzą sobie i przez to po prostu mogą się wieszać. Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana urządzeń na router z możliwością wggrania alternatywego softu np "wrt54gl 1.1".
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 1
pedro

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,786,796 unikalnych wizyt