25 Listopada 2024 18:58:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.93.18
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
/CIFS2/ na serwerze linuxowym
Dziadek
W chwili obecnej statystyki ruchu w sieci (patrz: http://openlinksys.info/forum/viewthr...rowstart=0) zapisuję na swoim windowsowym PC, w katalogu udostępnionym w sieci i zadeklarowanym w Tomato jako /CIFS1/.
Ponieważ chciałem mieć możliwość zapisywania tych statystyk przez całą dobę, a nie tylko wtedy gdy mój PC jest włączony, więc spróbowałem do tego wykorzystać posiadany w sieci LAN serwer linuxowy.
W tym celu na serwerze został udostępniony udział sieciowy, zadeklarowany w Tomato jako /CIFS2/.
Tomato widzi poprawnie ten udział, również gdy przez putty zaloguję sie na Linksysie to mam dostęp do katalogu /CIFS2/, ale jednak ograniczony.
Widzę całą zawartość katalogu /CIFS2/, mogę wchodzić do istniejących w nim podkatalogów oraz tworzyć tam nowe katalogi, mogę kasować istniejące katalogi oraz pliki, ale nie mogę ani tworzyć nowych plików, ani ich otwierać.
Nie mogę także kopiować żadnych plików do /CIFS2/.
Natomiast jeśli jestem w Windows zalogowany jako właściciel tego udziału, to mogę te wszystkie operacje wykonywać bez żadnych ograniczeń, włącznie z otwieraniem oraz tworzeniem plików.

Atrybuty obydwóch udziałów (tj. /CIFS1 oraz /CIFS2) sa identyczne:

drwxrwxrwx 1 root root 0 Oct 20 2007 cifs1/
drwxrwxrwx 4 root root 0 Jun 3 22:41 cifs2/

Co o tym myślicie?
Zaczynam podejrzewać błąd w Tomato (obecnie używam wersji 1.17).
Czy moglibyście (oczywiście, kto ma taka możliwość) sprawdzić, jak jest z tym u Was?

NeoX

Cytat

Dziadek napisał/a:
W chwili obecnej statystyki ruchu w sieci (patrz: http://openlinksys.info/forum/viewthr...rowstart=0) zapisuję na swoim windowsowym PC, w katalogu udostępnionym w sieci i zadeklarowanym w Tomato jako /CIFS1/.
Ponieważ chciałem mieć możliwość zapisywania tych statystyk przez całą dobę, a nie tylko wtedy gdy mój PC jest włączony, więc spróbowałem do tego wykorzystać posiadany w sieci LAN serwer linuxowy.
W tym celu na serwerze został udostępniony udział sieciowy, zadeklarowany w Tomato jako /CIFS2/.
Tomato widzi poprawnie ten udział, również gdy przez putty zaloguję sie na Linksysie to mam dostęp do katalogu /CIFS2/, ale jednak ograniczony.
Widzę całą zawartość katalogu /CIFS2/, mogę wchodzić do istniejących w nim podkatalogów oraz tworzyć tam nowe katalogi, mogę kasować istniejące katalogi oraz pliki, ale nie mogę ani tworzyć nowych plików, ani ich otwierać.
Nie mogę także kopiować żadnych plików do /CIFS2/.
Natomiast jeśli jestem w Windows zalogowany jako właściciel tego udziału, to mogę te wszystkie operacje wykonywać bez żadnych ograniczeń, włącznie z otwieraniem oraz tworzeniem plików.

Atrybuty obydwóch udziałów (tj. /CIFS1 oraz /CIFS2) sa identyczne:

drwxrwxrwx 1 root root 0 Oct 20 2007 cifs1/
drwxrwxrwx 4 root root 0 Jun 3 22:41 cifs2/

Co o tym myślicie?
Zaczynam podejrzewać błąd w Tomato (obecnie używam wersji 1.17).
Czy moglibyście (oczywiście, kto ma taka możliwość) sprawdzić, jak jest z tym u Was?

Dziwne. Jakiej samby używasz? Możesz udostępnić konfigurację? (chociaż tego udziału?)
Zobacz w logach samby - Pamiętam że miałem podobny problem, ale mnie się nawet nie chciał zasób zamontować, i właśnie w logach było rozwiązanie.
Na pewno w 1.17 działało CIFS poprawnie - używałem tej wersji przez jakiś czas.
Ja uprawnienia dla cifsa mam uboższe o prawa zapisu dla grupy i pozostałych, ale to nie ma znaczenia.
Na wszelki wypadek radziłbym zrobić update do 1.19 - to nic nie kosztuje Wink

Dziadek

Cytat

NeoX napisał/a:
Dziwne. Jakiej samby używasz? Możesz udostępnić konfigurację? (chociaż tego udziału?)

Z tym może być problem, bo na tym linuxowym serwerze jestem tylko userem, natomiast ktoś inny grzecznościowo administruje mi nim już od 8 lat.
Przez cały ten czas Samba (v. 2.03) działała mi bez problemów, także przy kilku różnych komputerach stopniowo podłączanych do grupy roboczej.

Cytat

Ale czy masz na myśli współpracę z Linuxem?
Bo mnie z Windowsem też współpracuje bez zarzutu, ale z Linuxem wystąpił wyżej opisany problem.

Cytat

Taki mam nastepny plan, ale wolałbym wiedzieć czy innym użytkownikom CIFS funkcjonuje z Linuxem poprawnie, żeby nie działać na oślep, zwłaszcza, że wcale nie wiadomo, czy w wersji 1.19 będzie lepiej.

EDIT:
Właśnie updatowałem do wersji 1.19.
Niestety, żadnej poprawy.
Edytowany przez Dziadek dnia 07-06-2008 01:53

NeoX

Cytat

Dziadek napisał/a:

Cytat

NeoX napisał/a:

Z tym może być problem, bo na tym linuxowym serwerze jestem tylko userem, natomiast ktoś inny grzecznościowo administruje mi nim już od 8 lat.
Przez cały ten czas Samba (v. 2.03) działała mi bez problemów, także przy kilku różnych komputerach stopniowo podłączanych do grupy roboczej.

Cytat

Ale czy masz na myśli współpracę z Linuxem?
Bo mnie z Windowsem też współpracuje bez zarzutu, ale z Linuxem wystąpił wyżej opisany problem.

Cytat

Taki mam nastepny plan, ale wolałbym wiedzieć czy innym użytkownikom CIFS funkcjonuje z Linuxem poprawnie, żeby nie działać na oślep, zwłaszcza, że wcale nie wiadomo, czy w wersji 1.19 będzie lepiej.

EDIT:
Właśnie updatowałem do wersji 1.19.
Niestety, żadnej poprawy.

Mnie CIFS z sambą zawsze współpracował poprawnie, od wersji 1.09. Z windowsem nie próbowałem, ale jak mówisz że działa to pewnie działa Pfft

No dobrze, a czy twój administrator mógłby podrzucić chociaż ostatnie linijki z loga samby przy próbie utworzenia czegoś przez router?

IMHO to jest ewidentny błąd w konfiguracji samby. No ale jak nie ty administrujesz tym serwerem to niewiele da się zdziałać
Edytowany przez NeoX dnia 08-06-2008 10:56

Dziadek

Cytat

NeoX napisał/a:
No dobrze, a czy twój administrator mógłby podrzucić chociaż ostatnie linijki z loga samby przy próbie utworzenia czegoś przez router?

Przy próbie otwarcia lub utworzenia pliku, Samba wypluwa coś takiego:

map_share_mode: Incorrect value 80000000 for desired_access to file \statsperuser-old.txt

Cytat

IMHO to jest ewidentny błąd w konfiguracji samby.

Google wskazuje, że to raczej nasz Linksys nie z każdą wersją Samby chce współpracować.

NeoX

Cytat

Dziadek napisał/a:

Cytat

NeoX napisał/a:

Przy próbie otwarcia lub utworzenia pliku, Samba wypluwa coś takiego:

map_share_mode: Incorrect value 80000000 for desired_access to file \statsperuser-old.txt

Cytat

IMHO to jest ewidentny błąd w konfiguracji samby.

Google wskazuje, że to raczej nasz Linksys nie z każdą wersją Samby chce współpracować.

Być może. Nie wiem co tam za przedpotopowa wersja samby jest :D Ale może niech admin zrobi update? (to powinien być jego obowiązek:P)
Z tego co czytam na okularach to jest to spowodowane iż cifs używa czegoś czego starsze samby nie mają
Edytowany przez NeoX dnia 09-06-2008 16:33

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,776,441 unikalnych wizyt