witam,
borykam sie z takim klopotem, otoz mam wyjechac w gory, niezbedny mi net, jest mozliwosc ze podlacze routerek pod net . odleglosc od stacji hmm okolo 100-150m mysle. teren wznosi sie w gore od routera do miejsca gdzie ma byc lapany. ogolnie roznica ze 2-3 peter, na drodze wlasciwie niczego specjalnie niema ewentualnie kawalek budynku zaslania prosta droge.
pytanie czy i jaka antene kupic..
nad ta sie zastanawialem.. Netus Antena Kierunkowa Yagi 16,4 dBi, 2.4 GHz, kab.10 m, wtyk RSMA
pytanie czy, jak mocna powinna byc antena na taki teren
rodzaj anteny, czy kierunkowa to dobre wyjscie.
oraz moze zaproponujcie jesli laska cos co sprosta moim wymaganiom
dzieki za pomoc pozdrawiam
Edytowany przez morgoth345 dnia 04-06-2008 01:21
mysle ze jak jest jakas dobra natena na nadajniku (kirunkowa lub dookulna najlepiej) to wystarczy kazda antena kierunkowa. proponuje jakas yagi z 15-19 dBi. no chyba ze ten budynek naprawde zalsania to mzoe byc problem :/ widac choc troche antene ?? sygnal tez sie lubi dziwnie odbijac wiec jakies szanse sa okolo 30 do 40 stopniu one promieniuja wiec cos sie pewnie odbije. ewentualnie mozesz popatrzec za jakims panelem, choc jak dla mnie nie sa one zadna rewelacja, a kilka ich testowalem. 150metro to nie duzo. u mnie jeden gosc ma panel 50m ode mnie i gubila sychnal :/ a inny gosc ma kierunkowa 200 metrow i zawsze full zasieg na 54mbit. dziwne historie sa z tymi antenkami i zabudowa terenu
tam neima zadnej anteny narazie, oni maja tam po prostu standarodwy jakis router gdzies ze zwyklymi anetnami, tam gdzie ja chce puscic lacze niema w tej chwili neta. wiec mam sam mozliwosc postawienia odpowiednio anteny tak zeby jej kierunek byl bezposrednio na mnie .
hmm moze to i glupie pytanie ale...
jak podlacze ta yagi to ona ma w sobie idbior i wysyla sygnalu? czy musze kupic dwie takie i podlaczyc w miejsce standardowych? nie wime bo nie podlaczalem nigdy zewentrznych ;p
Na twoje warunki kup antenkę jak w linku:
http://www.interprojekt.pl/katalogp.aspx?p=senao_sag2408.aspx&k=_SENAO-SAG2408
Tania i REWELACYJNA. Osobiście sprawdziłem ich kilka i po prostu za tę cenę (99zł netto) jest bezkonkurencyjna. Do 200m będzie działała idealnie. W wielu konfiguracjach sprawdziła się dużo lepiej niż inne, dużo droższe a nawet lepiej od kierunkowych, również droższych (mam na myśli odległości do ok 300-400m. Ważne żeby kabelek od anteny do AP był jak najkrótszy. W zeszłym tygodniu montowałem ją np z kablem o długości 6 metrów (to dość długi i tłumienie duże) i sięgnęła poprzez bardzo gęsto zarośnięte drzewa do drugiego budynku oddalonego o 350m.
Po wypróbowaniu dużej ilości anten w różnych konfiguracjach obecnie używam prawie wyłącznie tych właśnie anten starając się jednak by kabel nie był dłuższy jak 3m.
Nie patrz na dBi, w praktyce jej zysk energetyczny bije na głowę antenki 15dBi!!! a nawet 24dBi!!!. W idealnych warunkach sięgnie nawet 2km!!! Osobiście testowałem 2 antenki na max 1km z pojedyńczymi drzewami po środku i było OK.
Pozdr.
KM
Edytowany przez eVerest dnia 04-06-2008 20:41
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?