25 Listopada 2024 19:02:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.216.42.225
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Dziwne zjawisko
marckos
Posiadam w laptopie kartę Atherosa 50001 i łącze się z siecią wifi mając jedna kreskę w win xp. Transmisja jest kodowana kluczem WEP. Dokupiłem antenę zewnętrzna i podłączyłem do linksysa WRT54GL na sofcie tomato 1.01. Sygnał uległ poprawie prawie do 30 w linksysie. Router ustawiłem jako klienta. Jednak mimo podania odpowiedniego klucza wep router nie może nawiązać połączenia. Nie ma zabezpieczenia na macku. Zmieniłem na soft tomato 1.19 oraz nowego WRT 24 nadal nic sieć jest widoczna a nie można sie podłączyć. Ma ktoś pomysł czego to może być wina ja straciłem pomysł.
Cisco Systems Smile

eRd
Porownujesz "jedna kreske" w win xp z "30" na tomato. Co ma jedno do drugiego i jak to w ogole porownac. Sciagniej sobie netstumbler na lapka i sprawdz jakie sa odczyty RSSI i quality i to samo na tomato. Poza tym sprobuj poprawic ustawienie anteny no i oczywiscie czy klucz jest prawidlowy i konfiguracja routera ok.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Pawel35
ewentualnie popatrz w tomato czy ktos na twoim kanale nie nadaje (Wireless Survey). Jeszcze czyszczenie NVRAM-u sie czasami przydaje.

marckos
Moje porownanie mialo na uwadze tylko pokazac ze mimo dodania mocniejszej anteny do linksysa 20 dB i jeszcze na drugim gnieździe 9 dB nie umozliwia mi to polaczenia z siecia. Zwykły laptop z wbudowana karta atheros 5001 bez problemu sie lączy. Obecnie na linksysie mam RSSI -75 Noise -97 . To nie jest moja pierwsza siec z linksysem jako klient. Kilka sieci już zrobiłem i funkcjonują bez problemów. Wszystkie klucze sa prawidłowe MAC również nikt nie nadaje w tym pasmie itp. Router wysyła zapytanie ale nie może uzyskać odpowiedzi. Może coś powinienem zmienić w ustawieniach zaawansowanych wifi ? już troche grzebałem ale bez efektu. Urządzenie z którym sie komunikuje jest firmy Planet.
Cisco Systems Smile

marckos
Nie wiem co to oznacza zakładka Wireless Survey jak wyświetla sie nazwa sieci to pozniej w kolumnie Capabilities mam shortpre pbcc
Cisco Systems Smile

eRd
Karty na atherosie zwykle sa bardziej czule, moze dlatego. Jesli chodzi o ustawienia routera to transmit i receive antenna ustaw na A (lewa) lub B(prawa) w zaleznosci do ktorej masz ta antene podlaczona. Jesli chodzi natomiast o inne ustawienia wifi to sprobuj fragmentation threshold zmniejszyc troche, preamble zmienic na short, DTIM intercal zwiekszyc, cos w ten desen.
Edytowany przez eRd dnia 22-05-2008 01:53
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
Zotac HD-ID11 (ION2),

marckos
Czy wyjścia antenowe w linksysie sa jakos sprzężone ? bo jak podpinam zewnętrzną antenę i obojętnie co dam auto czy A lub B a w drugim gnieździe nic nie podłącze nawet tej malej antenki to jest cisza. Wiem ze atheros jest czuły ale linksys z taka antena http://www.allegro.pl/item368302851_antena_kierunkowa_grid_2_4_ghz_20dbi_tylko_10_szt.html
powinien sobie chyba poradzić. Do tego mam jeszcze jedną antenke http://www.allegro.pl/item363431524_do_linksysa_antena_9_12dbi_38cm_rp_tnc_wys_gratis.html i nadal nic. Zmieniłem ustawienia zaawansowane i nadal cisza. Jak dam na Wan static ip z puli ktore przyznaje DHCP z AP do którego chce sie podlaczyc to wyskakuje mi status connect i nic wiecej pingu nie da sie puścić. Mam podejrzenia ze linksys jakoś nie moze sie zgrać pod względem radia lub wielkości ramki ale nie wiem na ile jest to możliwe. Linksys jest sprawny bo kiedyś go uruchamiałem jako klienta. Czekam na jakieś rady Sad
Cisco Systems Smile

eRd
Taki grid to chyba na 10km Smile Moze lepiej sprawdzic na jakiejs yagi albo panelu... Sprawdz o ile to mozliwe czy np bedac blisko da rade sie podlaczyc...
Zotac HD-ID11 (ION2),

marckos
uruchomiłem na tej małej 8db nadal nic. Mam obecnie tomato 1.19 jedyne co mi przychodzi do głowy to ze coś jest nie tak z interpretowaniem klucza WEP przez soft z sieciami niezabezpieczonymi router łączy sie bez problemu
Cisco Systems Smile

Pawel35

Cytat

marckos napisał/a:
jedyne co mi przychodzi do głowy to ze coś jest nie tak z interpretowaniem klucza WEP przez soft z sieciami niezabezpieczonymi router łączy sie bez problemu

To zmien na WAP. Tak mialem w laptopie znajomej. Poprzez WEP nie chcialo sie za nic laczyc (a zminialem wszystko w lapku i routerze). Dopiero cos mnie naszlo i zmienilem na WAP i problem zniknal.

eRd
Nie wap tylko WPA i z tego co w tej sytuacji zrozumialem to jest to klient sieci wiec to nie klient decyduje o tym z jakich zabezpieczen bedzie korzystal. Cos mi sie kojarzy ze z kluczem WEP byl kiedys podobny problem na forum, ale chodzilo o konfiguracje tego AP od ktorego sygnal pobierasz. Gdzies watek jest na forum. Cos z szyfrowaniem i ustawieniem go na open zamiast shared key...? Wink
Zotac HD-ID11 (ION2),

marckos
Podpiąłem druga karte wifi na usb i śmiga od kopa po wprowadzeniu tylko klucza WEP. Nie mam dostepu do tamtego routera wiec nic na nim nie pogrzebie chyba ze zgadne hasło Smile. Użyłem równiez oprogramowania HYpertWRT gdzie na innej sieci działa mi poprawnie z kluczem WEP. Sprzet do którego sie łącze to Planet ADE4301 taki jaki dawali do neostrady tyle sie dowiedziałem. Miał ktos może jakies przygody z tym sprzetem i z linksysem ??
Cisco Systems Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,776,758 unikalnych wizyt