26 Listopada 2024 22:35:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.128.226.128
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
delegacja domeny na router
Bartko
Czy da się wydelegować domenę dajmy na to test.pl na router?

mgregor
A postawisz na nim serwer DNS dostepny z zewnatrz?

eVerest
a po co stawiać serwer dns na ruterze???
przecież można wykorzystać zewnętrzne serwery nazw

delegacja domeny nie leży w ogóle w kwestii rutera więc spokojnie można wydelegować ... tylko po co???
Edytowany przez eVerest dnia 20-05-2008 17:45

mgregor
Za strona dns.pl:
4. Co to jest delegacja domeny?
Delegacja domeny jest to wskazanie (za pomocą rekordu NS), serwera nazw, który powinien obsługiwać daną domenę.

Wiec jesli chce sobie delegowac swoja domene na router to bedzie musial postawic na routerze serwer DNS ktory bedzie obslugiwal domene (troche maslo maslane ale wiadomo o co chodzi)
Edytowany przez mgregor dnia 20-05-2008 21:40

eVerest

Cytat

mgregor napisał/a:
Za strona dns.pl:
Delegacja domeny jest to wskazanie (za pomocą rekordu NS), serwera nazw, który powinien obsługiwać daną domenę.

Wiec jesli chce sobie delegowac swoja domene na router to bedzie musial postawic na routerze serwer DNS ktory bedzie obslugiwal domene (troche maslo maslane ale wiadomo o co chodzi)

Czy kiedykolwiek robiłeś delegacje domeny, stawiałeś serwer dns i stronę www??? Bez urazy ale chyba raczej nie, wnioskująć po twojej wypowiedzi.

Kto powiedział że rekord ns wskazujący na domenę MUSI znajdować się na TYM SAMYM serwerze co domena na którą on wskazuje???
Podstawy, podstawy się kłaniają. Proszę nie wprowadzać w błąd pytającego.

Bartko
To może innaczej. Mam domenę w dyndns.com ale moje IP nie zmieniło się od roku i wcale nie zapowiada się na zmianę. Mam zewnętrze IP i chciałbym na takich samych zasadach mieć domenę .pl jak w dyndns.com
jak wpiszę w Linuksie "host mojadomena.pl" to wyświetli moje IP.
Da się?

tytanos
Całkiem przypadkiem od jakiegoś czasu używam WRT54GL i mam delegację domeny na ten router (na jego IP).
Oczywiście jaki serwer DNS wykorzystasz i jak załatwisz delegację domeny na to IP nie ma nic to wspólnego z routerem.
Ja akurat zrobiłem sobie wszystko sam.
Za routerem mam PC z serwerek z linuxem na którym mam sój serwer DNS i delegację.
Ale widze, że musisz zacząć od początku czyli kup sobie domenę...
tylko zanim to zrobisz zapoznaj sie z dalszą problematyką jak to wykorzytsasz. Aha z tego co wiem neiktóre firmy sprzedajace domeny mają w pakiecie również delegację.

jachu

Cytat

eVerest napisał/a:

Cytat

mgregor napisał/a:
Za strona dns.pl:

Czy kiedykolwiek robiłeś delegacje domeny, stawiałeś serwer dns i stronę www??? Bez urazy ale chyba raczej nie, wnioskująć po twojej wypowiedzi.

Kto powiedział że rekord ns wskazujący na domenę MUSI znajdować się na TYM SAMYM serwerze co domena na którą on wskazuje???

Co prawda to prawda. Potwierdzam ze to co napisales ma sens i racje bytu Smile
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

bartolini

Cytat

eVerest napisał/a:

Cytat

mgregor napisał/a:
Za strona dns.pl:

Pytanie brzmiało: "Czy da się wydelegować domenę dajmy na to test.pl na router?" - mgregor odpowiedział konkretnie i na temat, podając definicję. Więc jeśli chce się wydelegować domenę na router, to trzeba mieć na nim serwer nazw Pfft
Oczywiście rekordy ns nie muszą wskazywać na ten sam serwer na który domena ma wskazywać, mogą wskazywać np. na freedns.sgh.waw.pl, ale wtedy delegacja domeny będzie właśnie na freedns.sgh.waw.pl a nie na router(jak chciał Bartko) Wink
Linksys WRT54GL v1.1 (sdmod)

eVerest

Cytat

bartolini napisał/a:

Cytat

eVerest napisał/a:

Cytat

mgregor napisał/a:
Za strona dns.pl:

Pytanie brzmiało: "Czy da się wydelegować domenę dajmy na to test.pl na router?" - mgregor odpowiedział konkretnie i na temat, podając definicję. Więc jeśli chce się wydelegować domenę na router, to trzeba mieć na nim serwer nazw Pfft
Oczywiście rekordy ns nie muszą wskazywać na ten sam serwer na który domena ma wskazywać, mogą wskazywać np. na freedns.sgh.waw.pl, ale wtedy delegacja domeny będzie właśnie na freedns.sgh.waw.pl a nie na router(jak chciał Bartko) Wink

No nie, ręce opadają. Już więcej chyba w tym wątku się nie odezwę bo brak mi słów. Jak słusznie zauważyłeś pytanie brzmiało: "Czy da się wydelegować domenę dajmy na to test.pl na ROUTER?" a nie na ROUTERZE lub za jego pomocą.
Oczywiste jest że na ROUTER można wydelegować domenę i oczywiste jest że router nie ma nic wspólnego z delegowaniem domeny.
Błagam, jak już odpowiadacie to piszcie wtedy gdy coś wiecie a nie się domyślacie lub dopiero coś czytacie i staracie się jakoś to zinterpretować. Takie podejście do tematu jest zrozumiałe przy zadawaniu pytań ale już nie przy dawaniu komuś odpowiedzi.
Howk, ide spać.
Pozdrawiam, choć ręce opadają jak się niektóre odpowiedzi poczyta Sad
Sorry za ton, ale jest późno i jestem zmęczony a zadający pytanie ma pewnie mętlik w głowie, zupełnie niepotrzebnie. Proszę nie traktować tego osobiście. Dobranoc Smile

mgregor
1 - rozroznic delegacje domeny od przekierowania domeny
2 - pytanie bylo "czy da sie delegowac domene na router" a nie "czy da sie przekierowac domene na router"
Delegacja to wskazanie ktory serwer DNS obsluguje dana domene. Stwierdzenie "na router" jednoznacznie okresla ze na routerze musi znajdowac sie serwer DNS ktory bedzie obslugiwal dana domene.
Przekierowanie domeny to ustalenie na serwerze DNS adresu IP na ktory ma wskazywac domena.

Oczywiscie ze serwer DNS nie musi znajdowac sie w tym samym serwerze na ktorym znajduje sie domena. Ale powtarzam: pytanie bylo "NA ROUTER" a nie "NA BERDYCZÓW". Ale czy ja gdziekolwiek napisalem ze serwer DNS musi znajdowac sie na tym samym serwerze co domena?

I nie za bardzo wiem dlaczego sie tak denerwujesz.

Bartko
Panowie ale spokojnie. Nie jestem mocny w temacie więc pytam. Już wiem co to delegacja i wiem, że złego słowa użyłem.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć od początku do końca jak zrobić, by domena mojadomena.pl wskazywała na moje ip 1.2.3.4 ?

eVerest
W większości przypadków, możesz skorzystać (często bezpłatnie) z serwerów dns firmy której płacisz za domenę. Wskazujesz tylko adres IP pod który ma być podczepiona domena. Ja np mam to wykupione w Agnat.pl

AaaA
Odgrzebię temat, bo do tej pory nikt nie odpowiedziałSmile

Jak skonfigurować tomato dla roli name servera na interfejsie WAN?
--
Karol Stilger
http://stilger.eu

obsy
Instalujesz optware. Instalujesz binda (jest zapewne w pakietach). Później możesz robić co tylko zechcesz.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

shibby
i wlasnie obsy odpowiedzial ci na zadane przez ciebie w temacie pytanie Smile na tym polega delegacja domeny, wskazujesz NSy na swoj serwer dns i ta domene utrzymujesz.

jednak czytajac twoje wypowiedzi wyszlo na jaw ze sam tematu nie znasz i tak naprawde chodzilo ci o zrobienie Aliasu! lub nawet Cname.

roznica jest taka ze Aliast tworzysz wtedy gdy chcesz dana subdomene przypisac do adresu ip, natomiast Cname robisz wtedy gdy subdomene chcesz wskazac na inna domene.

takie rzeczy mozesz zrobic na serwerze/ostingu ktory utrzymuje twoja wykupiona domene.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

shibby
no to teraz juz wszystko jasne Smile ale jedno ale morpheouss... na routerze da rade postawic serwer nazw. Smile tak jak napisal obsy mozna zainstalowac binda z optware.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

obsy
Wy tak zawsze macie?

Bartko pytał się czy da się wydelegować domenę na router. No da się.
AaaA pytał się skonfigurować tomato dla roli name servera. Też się da po instalacji binda czy innego softu.

Pomijamy aspekt sensowności, łącz ze zmiennym ip, ddns i tego typu sprawy. Nie o tym były pytania Smile

obsy
Ja od razu zakładam, ze jak jest świeży użytkownik to zwykle nie wie o czym pisze i tak na prawdę zwykle nie o to mu chodziło o co pyta. I szczególnie dotyczy to pytań o firewall/qos/sambę i domeny Smile

AaaA

Cytat

shibby napisał/a:
i wlasnie obsy odpowiedzial ci na zadane przez ciebie w temacie pytanie Smile na tym polega delegacja domeny, wskazujesz NSy na swoj serwer dns i ta domene utrzymujesz.

Zadałem konkretne pytanie, dostałem konkretną odpowiedź za którą dziękuję. Nie wiem po co te dodatkowe manuale, myślę, że raczej zamydlają rozwiązanie problemu niż pomagają.
Edytowany przez AaaA dnia 10-07-2009 10:18
--
Karol Stilger
http://stilger.eu

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,902,158 unikalnych wizyt