dodatkowo mam wlaczone QoS (HT, ustawione PREMIUM na sip, skype, ssl, smtp i BULK na p2p(torenty, emule), przekierowane para portow, ustawione ip NTP, wlaczyly CRON i ustawiony restart codziennie o 5 rano, MAX port:1024, TIME po 300s, dostep zdalny po https, firewall wlaczony bez opcji multicast i filtrow HTTP, reszta opcji chyba domyslna,
router dziala bez zadnych problemow przez 2 lata, przez 24h jeszcze nigdy mi sie nie zawiesil i smiga bardzo ladnie ale, zawsze jest jakies ale,
chcialem ograniczyc transfer na sztywno dla probramow p2p, teraz to dziala tak, 1 komp dostaje fulla na p2p, gdy inne nie kozystaja, gdy kozysta 2 komp np z www to jest 50%/50%, problem pojawia sie kiedy zaczyna kozystac wiecej kompow, router nie przycina odpowiednio p2p i strony zaczynaja sie slimaczyc, AHA musze wyjasnic pare kwiestii odnosnie historii tero routera:
1) na poczatku jak dostalem motke to byl soft orginalny, wyczytujac wszsytkie instrukcje udalo sie zainstalowac najnowszego DD-WRT 23sp0 generic i router dzialal na poczatku INTERNET>WIFI>LAN, w podobnej konfiguracji jak na gorze, dodatkowo mozna bylo uzywać wszsytkie opcje i RFLOW dzialal bardzo ladnie
2) problem nr I pojawil sie jak zmienil sie ISP z radia na kabel, czyli obecna konfiguracja, nie dalo sie tego wlaczyc na starym DD-WRT 23sp0, wgrywalem przez www wersje 24 beta 3 lub 2, VOIP, VPN, nie pamietam, bylo tego duzo, co skutkowalo w ostatecznosci zgonem routera, ale TFTP2 rozwiazal problem nr I, dzialala wersja DD-WRT 24rc3 VOIP
3) problem nr II, w wersji beta oczywiscie radio ma slaby sygnal i dodatkowo zauwazylem dziwna rzecz, przestaly dzialac niektore opcje, SSH, RFLOW, QoS(HFSC), router dziwnie sie przywieszal, ale dzialal z netem przez kabel
TU CIEKAWE INFORMACJA, jak ktos ogladal wykresy transferow kilka minut to procek 200 MHz, zaczynal sie smazyc i w koncu router umieral
4) potem zainstalowalem wersje DD-WRT23sp2 NOKAID_GENERIC przez www + reset do fabrycznych, konfiguracja, KONIEC HISTORII
Problem nr II rozwiazal sie tylko czesciowo, wszystko dziala normalnie, ale nie moge dalej wlaczyc pare opcji, np RFLOW, bo jak tylko to zrobie to router glupieje, przywiesza sie i pozostaje tylko reset do fabrycznych. Stwierdzilem w koncu, ze problem lezy, chyba po stronie smieci w NVRAM.
Czytalem o troche o czyszczeniu NVRAMu, jedni to zalecaja i inni nie, jescze tego nie robilem, dodatkowo odpisalem MACi, bo podobno znikaja po czyszczeniu.
Mysle, ze najpierw nalezaloby wyczyscic pamiec i dopiero potem zabrac sie za Generator Robsona, nie chce czegos spier... i potem siedziec pare dni nad problemem i TU SA MOJE PYTANIA:
I: Jak bezpiecznie wyczyscic NVRAM?
EDIT: dzoczytalem ze w DD-WRT jest blokada dla tej motki, wiec w jakim sofcie NAJDOKLADNIEJ wyczyscic NVRAM?
II: Czy ktos testowal i sprawdzal Generator Robsona do DD-WRT23sp2 NOKAID_GENERIC, prosilbym o podzielenie sie doswiadczeniem.
III: Nie weim czy to wina QoS jesli chodzi o transfery i p2p, ale przypominam, ze nie moge wlaczyc HFSC, dziala tylko HTB. NIE rozbieralem routera, nie ma portu RS232 na zewnatrz, nie mam JTAGA.
AHA dolaczam zrzut nvramu w pliku calosc a tu podsumowanie: [size: 32781 bytes (-13 left)]
PS.
przypomnialo mi sie jescze ze ostatnio po okolo 9 miesiacach bezawaryjnej pracy w aktualnej konfiguracja (tej na poczatku), router obnizyl MAX download o polowe, nie wiadomo dlaczego, pingi wzrosly po kablu z 0 ms na 4ms?, ale reset do fabrycznych+wgranie sprawdzonych ustawien pomogl.
To tyle, jakby ktos sie nudzil to prosze o odpowiedz.
Kozystam juz z Motoroli+DD-WRT, ze 30 miesiecy i jestem, jak narazie, bardzo zadowolony.
PS2.
Przypomnialem sobie jeszcze 1 sprawe, cos jest nie tak z firewallem, problem dotyczy gry Heroes V, ktora dziala tylko po portach UDP i tylko lokalnie, wiec pozostalo nam polaczenie przez VPN. Tu uzulem Hamachi+przekierowany port TCP+UDP. Firewall ustawiony na blokowanie pinga, wewnetrzne przekierowanie NATa i port IDENT 113, NIE blokuje MULTICAST. Oczywiscie ja widze gre kolegi i moge sie polaczyc, gierka smiga, ale on nie moze sie dolaczyc do mnie. Wylaczenie fw+restart nie rozwiazuje problemu
PeterW załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Wiec sposob w teorii jest banalny, w praktyce trzeba sie pobawic,
tak mi jakos przyszlo do glowy to rozwiazanie:
0) robie kopie ustawien do pliku z strony konfiguracji
1) wlaczam strone konfiguracji routera i przechodze do resetowania do fabrycznych
2) odpalam konsole i wykonuje te polecenia:
cd /tmp
wget http://downloads.openwrt.org/people/nbd/nvram-clean.sh
chmod +x nvram-clean.sh
./nvram-clean.sh
najlepiej zrobic to kilka razy, zeby pamiec sie zgadzala
3) teraz przechodze do www i wykonuje restart do fabrycznych
4) czekam srednio 2 minuty, zeby router wszsytko ustawil i WYLACZAM PRZEGLADARKE(najlepiej jeszcze wyczyscic CACHE i ciasteczka, np FF robi to automatycznie przy wylaczaniu=TYLKO trzeba to ustawic), konsole(np putty), wszsytko co uzywalem
5) sprawdzam IP kompa ustawione na sztywno
6) ustawiam router, zeby dzialal net, co oznacza automatyczny restart
7) czekam na restart routera i powtarzam JESZCZE RAZ kroki 1-5
8) TERAZ wystarczy wgrac tylko kopie ustawien i GOTOWE
uzycie NVRAM spadlo z 32kB (byl prawie full, 13 bajtow wolnych)
do: 26007 bytes (6761 left)
przy okazji sprawdzilem, ile pamieci uzywa DD-WRT 23sp2
z moich obliczen wynika, ze okolo 20-24 kB, ALE TRZEBA ZAZNACZYC ZE PO WGRANIU kopi ustawien uzycie wzroslo TYLKO o 100 bajtow!! B)
POZOSTAJA jeszcze 2 pytania z 1 postu.....
Edytowany przez PeterW dnia 16-05-2008 00:36
Widze ze forum jest bardzo dynamiczne i sporo sie dzieje
po dokladnym wyczyszczenie NVRAMu wszytkie moje problemy znikly
poza 2
pierwszy dotyczyl p2p, ale jak zaczemy dzialac wszystkie funkcje routera to wlaczylem HFSC i teraz router dziala jak rakieta
piorytety sa duzo lepsze o dynamicznego przydzialnia virtualnych laczy jak to jest w HTB
drubi problem niestety dalej nie rozwiazany problem z FW i pakietami MULTICAST
Edytowany przez PeterW dnia 22-08-2008 21:45
Czytam i jakoś nie bardzo rozumiem ............ :-)
Proszę mi powiedzieć jakie konkretnie hasło mam wbić ,
aby wyczyścić RAM ????
I co ważne gdzie ? W którą zakładkę oprogramowania DD-WRT na routerze Linksys 600Nv1
Dostałem się przez wpis w zakładce Windowsa - uruchom .
Wpisałem Telnet 192.168.1.1
Tylko za diabła nie mogę sie zalogować ???
Nic nie daje wbijanie hasła ,które normalnie pozwala mi się dostać do routera ???
admin / root też nie działa ........ ??
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?