Pokopalem na forum i znalazlem troche informacji nt. 2-ow anten w WRT54GL - jednakze zadna z nich nie odpowiada na moje pytanie do konca, a mianowicie:
Uzywajac w/w sprzetu + tomato, gdzie jest wybor ktora antena ma pracowac jako nadawcza, a ktora tylko odbierac sygnal - jest zauwazalna jakas zmiana w wygajnosci na plus (czy raczej tylko na minus w predkosci transmisji?)
Po co jest opcja w Tomato uzywania dwoch anten jednoczesnie (nadawanie i odbior) skoro jedna antena robi to wysmienicie i nie jest wymagane przelaczanie za kazdym razem nadajnika i obslugi sieci z anteny A na B i odwrotnie- moze ktos mi przyblizyc ten temat i wyjasnic czy bedzie jakikolwiek zysk w postaci jakosci sygnalu czy tylko spadek? Jak to ma sie do zakupu na AP dwoch anten dookolnych? Czy te dwie anteny nie beda sobie na wzajem przeszkadzaly?
Sa to pytania czysto teoretyczne - nie zebym chcial kupowac dwie anteny i stawiac na dachu :-)
Pisze na forum ogolnie dotyczacym WRT, poniewaz nie chodzi tu o soft a o sprzet (chyba ze kazdy sprzet zachowa sie inaczej na tym samym urzadzenia)
czytalem o tym i o zastosowaniu tego typu urzadzen ale tylko i wylacznie w budynkach gdzie odbite fale lub zakrzywione moga sie nakladac itd. Urzadzenia wyposazone w dwie anteny wybieraja ta na ktorej sygnal jest lepszy.
Ale ja mysle nad zastosowaniem jednej anteny tylko do nadawania, a drugiej do odbierania syglanu (opcje Tomato)!
Dzialanie dwoch anten z czego jedna nadaje i druga odbiera sygnal - np. dwie anteny dookolne - czy ktos cos takiego robil? Jak to bedzie dzialac z rzeczywistosci? Czy antena doodkolna postawiona o np. 3m obok nie bedzie generowala zaklucen i olbrzymich szumow dla anteny odbierajacej?
MrRoger napisał/a:
czytalem o tym i o zastosowaniu tego typu urzadzen ale tylko i wylacznie w budynkach gdzie odbite fale lub zakrzywione moga sie nakladac itd. Urzadzenia wyposazone w dwie anteny wybieraja ta na ktorej sygnal jest lepszy.
Ale ja mysle nad zastosowaniem jednej anteny tylko do nadawania, a drugiej do odbierania syglanu (opcje Tomato)!
Dzialanie dwoch anten z czego jedna nadaje i druga odbiera sygnal - np. dwie anteny dookolne - czy ktos cos takiego robil? Jak to bedzie dzialac z rzeczywistosci? Czy antena doodkolna postawiona o np. 3m obok nie bedzie generowala zaklucen i olbrzymich szumow dla anteny odbierajacej?
Bylo o tym niedawno.
Nie da rady tak zrobic poniewaz musialby WRT-ek posiadac dwa uklady radiowe (jeden do nadawania, drugi do odbioru). Ta opcja bedzie powodowala ze operacje te beda sie odbywaly naprzemiennie (chyba ze mnie sie z czyms pomylilo).
To teraz ja zapytam. Mam taki dylemat nie wiem jakie anteny zastosowac. W budynku/mieszkaniu nie widze sieci musze wiec zastosowac mocniejsza antene zewnetrzna. Kiedy wyprowadze jedna antene np A na zewnatrz a druga oryginalna B zostanie przy routerze w srodku budynku to czy bede mial dobra jakos sygnalu? Z ktorej anteny moj laptop bedzie pobieraj sygnal? Nie chce montowac mocnych anten w srodku budunku bojak wiadomo to nie jest za zdrowe :/ Jak Wy to widzicie?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?