na starcie chciałem przeprosić za ponawianie tematu jeśli był on już poruszany na forum, szukałem trochę na ten temat ale nadal nie jestem pewien czy wszystko dobrze rozumiem, a nie chce niepotrzebnie wydawać kasy na zakup kolejnego ap
no ale do rzeczy:
mam małą sieć z podpiętym adslem. wszystko bazuje na wrt54gl z tomato, net idzie z modemu linksys am200, dwa kompy podłączone są po lanie, jeden klient łączy sie bezprzewodowo (zewnętrza antena podłączona do wrt`eka), ponad to do wrteka podłączona jest zwykła antenka i w sieci pracuje czasami bezprzewodowo laptop lub inne urządzenie
wrtek ustawiony jest w tryb AP
no i wszystko to nawet działa (choć z tego co czytam na necie to chyba nie koniecznie powinno )
no ale to jest obecna konfiguracja
teraz chciałbym podpiąć do sieci jeszcze dwóch kumpli, z czego jednego ode mnie nie widać (jest zasłonięty)
no wiec wymyśliłem że zapodam temu co go widać APeka z anteną sektorową (tak ustawioną żeby łapała mnie i tego drugiego kolesia)
no i ten APek będzie łapał sygnał odemnie (podłącze drugą kierunkową do bazowego wrteka), przekazywał go do tego kolesia dla mnie zasłoniętego a ten koleś co go widać ode mnie będzie podłączony do ap po kablu
z tego co czytałem to ma to szanse działać jeśli ustawie oba AP w tryb AP +WDS
dysponuje drugim ap d-link di-524 ale on chyba nie będzie chciał w takiej konfiguracji działać, co nie? wiec pewnie kupiłbym drugi wrt`ek, pod warunkiem że miało by to sens
co o tym myślicie?
wielkie dzięki za infooo!
pozdro
obaczajałem przed chwilą różne przeliczniki-kalkulatory zasięgu sieci,
ten kumpel co to jest już ze mną podłączony radiówką jest oddalony odemnie o ok 400m (sprawdzałem na zumi ), on ma karte d-linka o mocy 14 dBm dla standardu G, ja mam linksysa wrt54gl o mocy ustawionej standardowo na tomato ok 16,2 dBm, kable mamy h155, u mnie 10 m , u niego chyba 5 (tłumienie kabla h155 to ok 49,6),
anteny:
u mnie szczelinowa, taka jak ta ( http://allegro.pl/item362676326_antena_szczelinowa_sector_18_profil_100x50.html ) z tym że chyba 17dBi - niestety nie pamiętam dokładnie;
u niego antena Yagi, taka jak ta ( http://allegro.pl/item358747909_antena_yagi_17dbi_wysoka_jakosc_promocja.html ) z tym że chyba 18 lub 19 dBi - również nie pamiętam dokładnie
no i wpisałem te wszystkie dane do przelicznika, i wyszło mi że powinienem mieć na takiej odległości spokojnie 54Mb/s połączenie, tymczasem jest 18 Mb/sec
w innymi z kolei przeliczniku trzeba wpisać Czułość odbiornika, jaką mam wpisać czulość odbiornika? przecież ona zmienia sie w zależności od szybkości połączenia
wie ktoś jaka jest czułość wrt`eka przy 54 Mb/sec?
jaki AP będzie dobrze współpracował w trybie WDS z wrt54gl tomato na bazie? oprócz drugiego takiego samego...
Edytowany przez kosmommm dnia 14-05-2008 10:55
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?