25 Listopada 2024 18:38:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.132.107
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
mrygajaca dioda power! pomocy !
hip9k
Dotychczas mialem prosty router Pentagram 6331-072 z wbudowanym routerem ADSL. Wlasnie dostalem linksys wrt54gl ale chyba cos sie zwalilo brat wziol go nieczytajac instrukcji wsadzil plyte odpalil instalke ale najpierw podlaczyl zasilanie dopiero puzniej podlaczyl kable od kompow i od neta (wynik taki ze power ciagle mryga a diody od lanow sie swieca nawet jak kable sa niepodpiete) jak by tego bylo malo to podlaczyl go do podajze cerberusa 6311-072 czy cos takiego ktory byl ustawiony na stara siec nie w bridge mode tylko normalnie na ppoe ;/ puzniej go wylaczyl (wyciagnol kabel zasilajacy z routera) itd! co teraz robic istnieje jakas szansa ??? bo niechcem go odsylac na gwarancje ! a moze nic sie niezepsula tylko ja nieumiem tego dobrze podlaczyc i zaprogramowac chyciaz w to watpie ;/

wydaje mi sie ze to jest to samo co nie do konca wgrane firmware prosze o jakies rozwiazanie ale krok po kroku jak dla laika jesli mozna cos czytalem o jakims tftp ale nigdzie szczegolow niema Sad

a moze lepiej odeslac go na gwarancje ? bo router jest nowka?

prosze o szybka i szczegolowa odpowiedz

edit: oczywiscie router nieda sie skonfigurowac przez www i pingowac
Edytowany przez hip9k dnia 09-05-2008 20:37
hip9k

witgit
Mi dioda power migała jak podłączyłem do wrrt-ka nie tan zasilacz co powinien.
Podłączyłem przez przypadek od jakiegoś d-linka i niechciał wstać.
Potem się pokapowałem i router wstał.

hip9k
tylko ze ja niewiem dokladnie co sie stalo chyba zostal odlaczony przy wgrywaniu oryginalnego firmware tam jak sie ta plyte wsadzalo itd

moze da rade przez tftp ale prosze o dokladnie krok po kroku jak to zrobic
hip9k

wav-e
Witka.

Niech kolega spróbuje zresetować ustawienia routerka poprze przytrzymanie przez 15-20 sek. przycisku Reset na tylnej ściance routera, oczywiście przy włączonym routerku.

Poprzez instalację z CDka nie jest wgrywane żadne firmware tylko zapisywane są ustawienia tworzone podczas procesu konfiguracji z programu z CDka. Lepiej nie używać do konfiguracji routerka tej płytki tylko bezpośrednio poprzez przeglądarkę WWW Smile

---
Edytowany przez wav-e dnia 09-05-2008 21:42
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy
...i wszystko ?miga :-)

Pawel35

Cytat

hip9k napisał/a:
tylko ze ja niewiem dokladnie co sie stalo chyba zostal odlaczony przy wgrywaniu oryginalnego firmware tam jak sie ta plyte wsadzalo itd

moze da rade przez tftp ale prosze o dokladnie krok po kroku jak to zrobic

Najpierw zrob reset 30 sekundowy (30 sek trzymaj przycisk restet z tylu routera) i podlacz komputer kablem LAN. W komputerze na sztywno ustaw adres IP 192.168.1.100, Maska 255.255.255.0, a nastepnie Uruchom -> CMD -> ping 192.168.1.1

Jak ci router odpowie na ping to wtedy mozna mu wrzucic oprogramowanie poprzez tftp. Sciagnij sobie programik tftp http://openlinksys.info/downloads.php...?cat_id=12i nim bardzo latwo i bez problemow wgrasz firmware.
Edytowany przez Pawel35 dnia 09-05-2008 22:15

hip9k
szkoda ze o tym niewiedzialem wczesniej Shock !?!?!?! ja myslalem ze to sie firmware wgrywa pozatym on byl wtedy jakos dziwnie popodlanczany do pentagrama ktory ma modem wbudowany ale niebyl przestawiony na bridge itd ja go wylaczylem i wszystko sie zdupilo ;/ reset niedziala trzymalem 30 sec na wlaczonym i na wylaczonym trzymalem po czym wlaczalem dalej trzymajac przez 30sec ;/ rozumiem ze jak dalej mruga to mi sie nieudalo zreserowac bo na nacisniecie jest zero reakcji diod itd

plzzzzz o pomoc Shock moze to tftp ale ja nieumiem pomocy
hip9k

hip9k
na sztywno znaczy sie
wlasciwosci otoczenia:
ip:192.168.1.100
maska:255.255.255.0
a brama i dns ip routera czy nic ??? prosze pisac jak laikowi
hip9k

hip9k
roznie probowalem i tak i tak i pod port 1 i pod wan i nic niedziala
koles pisal jakis ze tez mu niepingowalo a mu sie udalo tftp czy to sciema jakas ?
hip9k

wav-e

Cytat

hip9k napisał/a:
na sztywno znaczy sie
wlasciwosci otoczenia:
ip:192.168.1.100
maska:255.255.255.0
a brama i dns ip routera czy nic ??? prosze pisac jak laikowi

Tak, ustaw dla swojego kompa tylko IP i maskę, bez bramy i DNS.

Kabel sieciowy podepnij tylko pod LAN w WRTku, np. port 1.
Edytowany przez wav-e dnia 09-05-2008 21:47
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy

hip9k
roznie probowalem i tak i tak i pod port 1 i pod wan i nic niedziala
koles pisal jakis ze tez mu niepingowalo a mu sie udalo tftp czy to sciema jakas ?
hip9k

wav-e
A próbowałeś dla kompa ustawić aby adres pobierał automatycznie po DHCP?

Spróbuj, a później sprawdź czy router przyznał Ci adres IP i ustawienia:
Start > Uruchom > cmd > ipconfig /all

---
Pozdrawiam,
WavE
---------------

hip9k
[img=http://img91.imageshack.us/img91/2961/router1rj4.th.jpg]
1wynik jak wyzej
2jak sie przelanczam miedzy cerberusem a linksysem to jak podlacze do linksysa kabel to pisze ze kabel sieciowy jest odlaczony odrazu w windzie czy to normalka przy takiej awarji ? (mimo podlaczenia czy odlaczenia kabla swieca sie diody od 1 do 3 power mruga i DMZ swieci niz pozatym) juz nerwy trace
3co wpisac w tym tftp pod server i password jakie sa hasla do tych routerow bo nawet niezdazylem poznac ;p bo oprogramowanie juz mam

jakies jeszcze pomysly ? Smile

EDIT:czy zeby to wszystko zajazylo musi byc z modemem czy do konfiguracji pingow itd wystarczy sam wrt54gl ?
Edytowany przez hip9k dnia 09-05-2008 22:05
hip9k

wav-e
"Kabel sieciowy odłączony" (czy coś w ten deseń)

Jeśli brak połączenia sieciowego to lipa z takiego wgrywania softu Sad

Zresztą polecenie ipconfig pokazuje że nie ma połączenia z routerkiem i brak ustawień sieciowych, więc ping nie odpowiada z tego adresu Sad

Łączysz kompa kablem sieciowym bezpośrednio z routerem, bez modemu czy tam innych zabawek !!!

Odnośnie tftp.exe:

Server: IP routera
Password: admin (domyślne dla softu linksysa)
File: plik z firmwarem

Przycisk Upgrade - wgrywanie softu do routera

Moim zdaniem routerek czeka serwis/gwarancja. Zresztą niech się inni bardziej obeznani w temacie wypowiedzą.

Przy oddawaniu na gwarancji nie mów że cokolwiek z nim kombinowałeś, po prostu komp Ci się zwiesił podczas konfiguracji z CDka i WRTek nie odpowiada Grin

---
Edytowany przez wav-e dnia 09-05-2008 22:13
Pozdrawiam,
WavE
---------------

wav-e
Spróbuj jeszcze raz go zresetować, ale najpierw odłącz go od zasilania na ok. 5 min., odłącz kabel sieciowy.

Podłącz zasilanie, nie podłączaj kompa kablem sieciowym, przytrzymaj Reset ok. 30 sek.

Po tej operacji spróbuj jeszcze raz któryś z powyższych sposobów na dostanie się do WRTka.

---
Edytowany przez wav-e dnia 09-05-2008 22:20
Pozdrawiam,
WavE
---------------

hip9k
OK W TAKIM RAZIE CZEKAMY NA BARDZIEJ OBEZNANYCH Grin !

do ciebie mam jeszcze tylko jedno pytanko
http://openlinksys.info/downloads.php?cat_id=4&download_id=84
ten soft moze byc zeby teraz (pewnie na daremno) probowac tftp ?
hip9k

wav-e
Ten soft może być, ale polecam najnowszy Linksysa v4.30.12:
http://www.linksys.com/

PS. Ja używam Tomato, ale na początek może być oryginalny Linksysa.

PS2. Do moderatorów: Da się skrócić adresy URL ?

EDYCJA (2008-05-10):
Usunąłem ten długi link do strony Linksysa (rozwalał cały topik), zresztą łatwo można na niej znaleźć info lub soft do WRTka Smile

---
Edytowany przez wav-e dnia 10-05-2008 16:52
Pozdrawiam,
WavE
---------------

hip9k
ale na resety on zero reakcji ma !
EDIT: POWER SE DALEJ MRUGA A TAMTE SIE SWIECA I TYLE

w cerberusie mam tak ze all gasnie i od nowa sie mruga zaswieca itd a tu nic to samo nonstop ;/ !!!
Edytowany przez hip9k dnia 09-05-2008 22:45
hip9k

wav-e
Jeśli chodzi o diody, to Power nie powinien mrugać tylko świecić się światłem ciągłym.

Mrugać mają podczas transmisji tylko diody WLAN (WiFi), Ethernet (LAN), Internet - zależy co jest podłączone.

Jeśli mruga Power to coś jest zje...ne Sad

---
Pozdrawiam,
WavE
---------------

witgit
Mówie wam panowie że to coś z zasilaczem.
Miałem take same objawy na innym zasilaczu d-linka. Prawdopodobnie dawał mniejszy prąd , i wrt-ek wstawał "do połowy".

eRd
Moje zdanie jest takie, ze masz uwalony router i skoro na ping nie odpowiada to pozostal jtag i juz, chociaz wypadaloby oddac na gwarancji skoro sprzet nowy.
Edytowany przez eRd dnia 10-05-2008 00:23
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 35

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,774,453 unikalnych wizyt