25 Listopada 2024 17:47:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.42.174
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato 1.19 i p2p
kris2404
Zrobiłem upgrade na WRT54GL z ver 1.17 do 1.19, restart router i 2 kompów - i p2p -padaka. Sprawdziłem pod eMulem na XP i Vista Ultimate. Sprawdziłem pod Mandrivą Xtreme2 - aMule - padaka. Mułek nie łączy się w ogóle z serverami p2p. Porty są właściwie przekierowane w routerze, w firewallu pootwierane są też porty - ver. 1.19 jest do bani. Zrobiłem downgrade do ver 1.18 jest lepiej ( oczywiście był pełny restart hardwarów),
ale bardzo długo łączy się z serwerami 2p2, jeśli nawet się połączy to transfery są kilka kb/s. Kolejny downgrade do ver 1.17 - restart wszystkiego i wszystko działa OK , jak eMule/aMuel załapie to transfery są do kilkaset kb/s. Nie wiem o co chodzi , ale wygląda na to że ver 1.17 jest OK, 1.18 i 1.19 ma coś nie tak..

Edytowane 14-12-2008
Na wersji 1.20 było super OK P2P , kolejne upgrade 1.21 , problemy, często Low ID, 1.22 - kaplica cały czas Low ID, powrót do 1.20 i High ID za każdym odpaleniem emula 0.49b. Nie zmieniane nic w konfiguracju wrt54GL v1.1, więc iest jakaś kiszka w niektórych wersjach Tomato.

Pozdr
Edytowany przez kris2404 dnia 14-12-2008 18:43
Kris2404

szlovak
no to chyba zaraz też zrobie , a wszedłem tu na forum właśnie żeby sprawdzić czy to nie wina softu, hehe. ale zrobie to przez wifi

I już wrzuciłem , w sumie uwazam tka na marginesie że niezalecanie zmiany firmware przez wifi jest nieporozumieniem. raptem cały soft ładuje się przez wifi 2 sekundy więc prawdopodobieństwo jakiejś awarii jest bez sensu. Dalej ruter i tak flashuje to jakoś z ramu.

Ale wracając do tematu to raczej nie wina softu. U mnie to była wina Toyi
Edytowany przez szlovak dnia 04-05-2008 16:05

mgregor
Flaszuj, flaszuj po wifi. Tylko potem nie placz ze uwaliles router bo zerwalo polaczenie przez WiFi.

marian3k
@mgregor
nie przesadzaj, przedmowca ma troche racji. Fakt faktem, nalezy tego unikac, ale osobiscie robilem to wielokrotnie przy upgradeach tomato. WiFi do gatewaya --> MPoA --> inny kraj --> PPPoE --> WiFi do routera, czyli dwa polaczenia bezprzewodowe i nigdy nie mialem problemow.

Yaco
Kolega kris2404 poruszył dobry temat zauważyłem również spadek w P2P (emule i torrent) im nowsza wersja tomato tym gorzej. Z wersją 1.17 też nie było najlepiej użyszkodniki skarżą sie że na łączu 1MB u znajomego np ten sam film ściąga się szybciej(bez rutera) niż u mnie na 6 MB. Jest to wyraźna wina softu może ktoś znający się trochę rozwiązał by w jakimś stopniu ten problem.Wink
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

NeoX

Cytat

Yaco napisał/a:
Kolega kris2404 poruszył dobry temat zauważyłem również spadek w P2P (emule i torrent) im nowsza wersja tomato tym gorzej. Z wersją 1.17 też nie było najlepiej użyszkodniki skarżą sie że na łączu 1MB u znajomego np ten sam film ściąga się szybciej(bez rutera) niż u mnie na 6 MB. Jest to wyraźna wina softu może ktoś znający się trochę rozwiązał by w jakimś stopniu ten problem.Wink

Nie wiem no, nie potwierdzam tego błędu.
Stosuję tomato 1.19 i problemów z P2P nie miałem. Fakt że aMule za dużo nie korzystam (głównie do muzyki), ale zwykle prędkości były na 567kbit czyli full łącza.
Czy przypadkiem nie masz skryptu robsona?

PS: Ja zawsze robiłem upgrade po WiFi, łącznie przejdzie ponad 200 razy i nic mi się nie stało ;P
Nawet jeżeli jakimś cudem coś się stanie i wifi podczas upgrade'u padnie (choć nie wiem dlaczego, chyba tylko bateria w notebooku mogłaby paść), to router można bardzo łatwo przywrócić do życia
Edytowany przez NeoX dnia 08-05-2008 14:29

tom78
Mam 1.19+skrypt Robsona i nie zauważyłem żadnej różnicy po zmianie z 1.17.

BaRiBaL
Sporadycznie uzywam torrentow i przez ostatnie 3 wersje pomidora nie zauwazylem zadnych zmian na minus - dziala porownywalnie z poprzednim Thiborem.
Bartek
R7000

cekala
Podłączam się do tematu, bo mam podobny problem z eMule.

WRT54GL + QoS + skrypt = wszystko zawsze działało idealnie (na poprzednich kilku wersjach).

Od wersji 1.19 zaczęły się problemy. Testowo pinguję www.neostrada.pl.
Wyniki powtarzalne 20-30 ms - standard. Włączam eMule (na którym zaciąga się 1 plik), w tle ciągle pinguję i czas 20-30 ms bez większych zmian. W związku z tym, że plik jest popularny zaczyna się upload. Najpierw do 1 usera - ping skacze na np. 1000 ms, podłączają się kolejni userzy, ping skacze na 2000-3000 ms, a po chwili "Upłynął limit..." itd. W zasadzie więcej jest "Upłynął limit..." niż odebranych pingów.

Robiłem już wszystko w QoS w Tomato. Limit po IPP2p, limit po L7, limit po portach. Próbowałem nawet kształtować Upload w skrypcie (zawsze używałem tylko do kształtowania downloadu). Bez efektu. Co prawda userzy w eMule prędkościowo są przycięci, ale jak widać nie chodzi tu o prędkość uploadu.

Przy obecnym stanie przeglądanie www z eMule działającym w tle jest totalnie niekomfortowe. Ale uwaga - nie chodzi tu o prędkość, bo mogę włączyć sobie radio internetowe i nic nie tnie, filmy w youtube też zaciągają się w miarę normalnie (łącze 512), ale wpisuję choćby www.google.pl, wciskam enter i czekam, czekam, czekam... nie może zaskoczyć, czekam, czekam... i nagle szybko się wczytuje. Tak jakby ruch www nie mógł się przebić przez ruch emule.

Dziadek

Cytat

cekala napisał/a:
WRT54GL + QoS + skrypt = wszystko zawsze działało idealnie (na poprzednich kilku wersjach).

Od wersji 1.19 zaczęły się problemy.

W wersji 1.19 zmieniono m.in. to:

Cytat

Updated L7 patterns 2008-02-20.

Być może to jest przyczyną?
Przejrzyj swoje kryteria QoS pod tym kątem.

cekala
Zrobiłem downgrade przez wszystkie wersje aż do 1.13 - ciągle to samo.

Całą konfigurację już uprościłem jedynie dla celów testowych:
- jest oddzielny PC, na którym działa emule na TCP: 30000 i UDP: 30010,

Download (generator):
- w generatorze IP tego PC ma najniższy priorytet i 20 kbit gwarantowane (maksymalne 400 kbit, ale to nie istotne),
- oprócz niskiego priorytetu dla tego IP ustawiłem L7 dla edonkey o takich samych parametrach jak powyżej,

Upload (QoS):
- w QoS ustawiam wspomniane porty (source) do klasy Lowest (gwarantowane 1kbit, maksymalne 10kbit, próbowałem przyblokować maksymalne nawet do 1kbit),

Efekt jest taki, że emule się łączy, podłączają się userzy zaczynają zasysać, a ja zaczynam tracić w ogóle pingi puszczane w tle. Wyłączam emule i wszystko wraca do normy.

Pogrzebałem w logach - PC łączy się z docelowymi portami 5000-6000. I takie też porty (destination od 1024 do 65xxx) mam przycięte w QoS. Ale są to głównie UDP!

W związku z tym w generatorze ustawiłem kształtowanie też Uploadu dla tego L7, dałem gwarantowany i maksymalny transfer na 1kbit - czyli teoretycznie zero ruchu, ale to nie jest dla emule problemem. Zamula całe łącze. No to zmieniłem UDP na 50/s i emule nie może podłączyć się do serwera.

Jak dodam adres IP komputera, na którym chodzi emule, do klasy Lowest (1 - 1 kbit/s), to fakt, prawie całkowicie blokuje ruch wychodzący z tego IP, ale łącze nadal jest zamulone tak jak na poniższym screenie.

image.bayimg.com/najblaabl.jpg
Edytowany przez cekala dnia 20-05-2008 17:16

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,770,452 unikalnych wizyt